Noile Contracte FIDIC

Detalii

Categorie
Evenimente de afaceri
Modificat
acum 4 ani si 7 luni
Vizualizari
186

Voteaza & Distribuie

Descriere

Analiza pieței construcțiilor și principalele modificări aduse contractelor-standard FIDIC, „roșu”, „galben” și „argintiu”

Firma de avocatură MOREANU Law,alături de Partenerul Principal Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO-Romanian Association of Building Owners) și BusinessMark Event Management anunță organizarea conferinței „Noile contracte FIDIC”. Evenimentul va avea loc pe 2 martie 2018 la Hotel InterContinental, București, iar obiectivul întâlnirii este de a discuta principalele modificări aduse noilor Contracte FIDIC, ediția a II-a publicate în luna decembrie 2017, precum și analiza celor 2 contracte naționale care vor fi utilizate pentru lucrările de infrastructură aplicabile proiectelor semnate începând cu data de 11 ianuarie 2018.

Piața construcțiilor (inclusiv cea a materialelor de construcții) este estimată la o valoare de aproximativ 17 miliarde EUR / an, cu o creștere prognozată de circa 7% per an, în următorii 3 ani. În același timp, sectorul construcțiilor reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul României, ceea ce relevă importanța majoră a acestui domeniu pentru economia națională.

O piață eficientă are nevoie de instrumente juridice moderne și flexibile, iar în acest context contractele de construire / antrepriză de construcții au o importanță semnificativă. Existența unor contracte complete, clare și echilibrate reprezintă cheia de boltă a pieței construcțiilor și un element important pentru evitarea conflictelor / litigiilor între jucătorii acestei piețe.

Contractele-standard internaționale FIDIC s-au impus în ultimii 10-12 ani drept contractul preferat, recunoscut și acceptat. Contractele-standard trebuie însă să fie adaptate atât la specificul pieței românești, cât și la sistemul de drept și legislația specială aplicabilăîn materie, iar acest demers implică o cunoaștere detaliatăși de substanță a acestor contracte-standard.

După 18 ani de utilizare practică, în luna decembrie 2017, au fost publicate 3 noi contracte-standard FIDIC, „roșu”, „galben” și „argintiu”. Alături de acestea se adaugă cele 2 modele de contracte propuse de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru lucrări de infrastructură și adoptate prin Hotărâre de Guvern în luna ianuarie 2018.

În acest context, conferința „Noile contracte FIDIC” vine în întâmpinarea participanților și abordează următoarele subiecte:
  • Analiza generală asupra pieței de real estate, cu privire specială asupra pieței construcțiilor;
  • Prezentare generală privind Contractele FIDIC, cu accent asupra FIDIC „galben” și „roșu”?
  • Punerea în discuție preliminară a Noilor Contracte FIDIC emise în luna decembrie 2017;
  • Situația Beneficiarului și relația acestuia cu Inginerul;
  • Antreprenorul. Principalele drepturi și obligații;
  • Intervenția Echipei de project management în proiect;
  • Principalele modificări aduse în cadrul FIDIC „roșu”, „galben” și „argintiu”, ediția decembrie 2017;
  • Analiza celor 2 modele de contracte propuse de către MDRAPFE pentru lucrări de infrastructurăși adoptate prin Hotărâre de Guvern în luna decembrie 2017.