Nebunul si calugarita - ora 19

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 7 ani si 3 luni
Vizualizari
720

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trupa Szigligeti vine in Timisoara cu piesa Nebunul si calugarita
Miercuri, 28 mai, trupa Szigligeti a Teatrului de Stat din Oradea va prezenta piesa Nebunul si calugarita, de Stanislaw Ignacy Witkiewicz. Spectacolul va avea loc la ora 19, in Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely.


Witkiewicz (1885 – 1939), sau Witkacy, asa cum si-a semnat piesele, a fost premergatorul dramei absurde, totodata a si pictat, a fotografiat, a fost filosof si teoretician. Prima drama a scris-o la varsta frageda de opt ani, ca adolescent a avut primul vernisaj de pictura, dar deja a lucrat la sistemul propriu de filosofie. Contemporanii lui l-au considerat mai degraba nebun, decat genial, acesta este motivul pentru care a ajuns renumit doar cu mult timp dupa moarte.


Nebunul si calugarita este o drama inspirata din autobiografia scriitorului, unde actiunea se desfasoara intr-un loc imaginar, intr-o casa de alienati, numit „La iepurasul mort". Aici este tratat poetul nebun, Walpurg, care este ajutat de savanti ai stiintei si de calugari sa scape de complexe.


Cine sunt nebunii si cat sunt ei de nebuni? Unde este granita dintre normalitate si nebunie? Se pot separa cele doua? Cum? Witkiewicz, in aceasta piesa ne arata dar ne si ascunde zidurile. Nu le darama, ci ne deschide usa in fata necunoscutului.
Se asigura traducere simultana in limba romana.


Stanislaw Ignacy Witkiewicz: Nebunul si calugarita


Traducerea: Kerényi Grácia
MIECZYSLAW WALPURG Kovács Levente jr.


SORA ANNA Ababi Csilla


SORA BARBARA Fazakas Márton Erzsébet


DR. JAN BURDYGIEL Dobos Imre


DR. EFRAIM GRÜN Dimény Levente


PROF. ERNEST WALLDORF Ács Tibor


ALFRED Herman Ferenc


PAFNUCY Kiss Csaba
Regia: Vadas László


Decor si costume: Albert Alpár


Adaptare scenica: Gálovits Zoltán


Sufleur: Tentea Katalin


Regizor tehnic: Vajda Zoltán


Lumini: Nosz Botond


Sunet: Zsurka József