Muzica pentru mici si mari

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
267

Voteaza & Distribuie

Descriere

vineri, 19 iunie 2009, ora 19 Sala „Capitol"

Muzica pentru mici si mari"


MANUELA IANA MIHAILESCU - pian

DRAGOS MIHAILESCU - pian


Vineri, 19 iunie, 2009, ora 19, sala „Capitol"

Stagiunea de concerte a Filarmonicii „Banatul" este pe sfarsite, zilele de scoala la fel, astfel ca programul simfonic de vineri, 19 iunie, a fost alcatuit tocmai ca, inainte de vacanta, tinerii nostri melomani sa asculte inca un concert pe scena salii „Capitol", bineinteles, sa-i aduca de mana si pe parintii lor, programul fiind gustat de toate varstele. Iata ce ne propune maestrul Gheorghe Costin, dirijorul concertului de vineri seara.

Prima lucrare este Scaramouche, compusa de Darius Milhaud dupa romanul de capa si spada al lui Rafael Sabatini. Este o poveste fascinanta ce se petrece in timpul Revolutiei Franceze si are in centrul ei doua personaje ce se dusmanesc de moarte, un politician care este de partea revolutiei, aparator al dreptatii, spadasin neintrecut, si un om din nobilime, despot, rau si corupt, care este dusman al revolutiei. Fiind captivat de actiune si de caracterul personajelor, Milhaud a decis sa le transpuna in muzica, intr-o lucrare pentru doua piane pe care o vom asculta in interpretarea pianistilor Manuela Iana Mihailescu si Dragos Mihailescu.

In continuare vom asculta Carnavalul animalelor, o mica suita compusa de Camille Saint-Saëns in 1886, pe cand se afla in vacanta intr-un satulet din Austria. Este scrisa pentru un mic grup de instrumentisti si dureaza cam 23 de minute. Saint-Saëns era destul de ingrijorat ca aceasta mica si vesela lucrare s-ar putea sa-i afecteze reputatia sa de compozitor serios, nebanuind nici o clipa ca, dimpotriva, mica suita l-a facut deosebit de cunoscut si popular iubitorilor de muzica, in plus cucerind admiratia copiilor.

La finalul concertului simfonic vom asculta o compozitie la fel de iubita de publicul larg. Este vorba despre lucrarea lui Seghei Porkofiev — Petrica si lupul, ce-i fusese comandata de comisia centrala a Teatrului de copii din Moscova, in 1936. Terminata in patru zile, mica povestioara muzicala a fost scrisa pentru o formatie mica, fiecare instrument sau grup de instrumente reprezentand un alt personaj din poveste. Nu va voi povesti subiectul pentru ca Prokofiev a inclus in partitura si un povestitor care sa explice pe indelete atat actiunea cat si rolul fiecarui instrument. Vineri seara povestitorul va fi Mihai Prelipceanu.

Tataru Mircea