Lansarea volumului de eseuri politice: "Incertitudine"

Detalii

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 6 ani si 7 luni
Vizualizari
155

Voteaza & Distribuie

Descriere

George Cristian Maior, reprezinta o colectie de eseuri privind viitorul puterii si securitatii in lumea internationala. Analizele autorului se focalizeaza pe impactul atacurilor teroriste de la 11 septembrie, pe modul in care statele se confrunta in prezent cu noii actorii non-statali, pe transformarile prin care trec Uniunea Europeana si NATO, pe relatiile dintre Europa si America, dar si pe noua geopolitica a resurselor energetice, pe ideea de legitimitate in relatiile interstatale sau pe evolutia diplomatiei, a serviciilor de informatii si a armatei in secolul XXI.

Novatoare si curajoasa in concluzii, incitanta prin subiectele abordate, captivanta prin finetea analizelor, Incertitudine acopera un domeniu foarte putin studiat in Romania, cel al dezbaterilor actuale in relatiile internationale. In acest sens, cartea reprezinta atat o abordare teoretica inedita, cat si un adevarat compendiu academic pentru cercetatorii in stiinte politice si relatii internationale din Romania.

Titlul cartii, Incertitudine, reflecta marea provocare cu care se confrunta atat analistii, cat si decidentii in domeniul securitatii, cea a dificultatii de a estima cum va arata lumea in secolul XXI. Aceasta provocare poate fi insa depasita, considera autorul, prin dezvoltarea unei reale gandiri strategice pentru a putea face fata surprizelor viitorului.

Cristian Maior s-a nascut la Cluj-Napoca in noiembrie 1967. A urmat cursurile Facultatii de Drept la Universitatea Babes Bolyai pana in anul 1991. In anul 1992 a obtinut titlul de Master in Drept International si Comparat al Universitatii George Washington, Washington

D.C, iar in 1997 i-a fost acordat titlul de doctor in Drept International, la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, in anul 2001, a absolvit Colegiul National de Aparare, ulterior indeplinind functia de presedinte al Consiliului Consultativ al Colegiul National de Aparare.

Intre anii 1992 si 1997 a lucrat ca diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la

Departamentul Tratate si la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 pana in anul 1999, a indeplinit functia de Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei din Dublin, Irlanda. Incepand cu anul 2004, are Gradul diplomatic de Ambasador in Ministerul Afacerilor Externe. In perioada decembrie 2000-2004, a indeplinit functia de secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare in cadrul Ministerului Apararii Nationale. In aceasta calitate a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, integrarea Romaniei in NATO. Din 4 octombrie 2006, George Cristian Maior este director al Serviciului Roman de Informatii.