Jazz Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri/Concerte
Modificat
acum 5 ani si 7 luni
Vizualizari
403

Voteaza & Distribuie

Descriere
Sambata,31 ianuarie 2009, ora 19, sala „Capitol"


Iubitorii de muzica si mai ales cei ce indragesc jazz-ul simfonic vor avea prilejul sa asiste la un asemenea concert, pe scena salii „Capitol", sambata, 31 ianuarie. Acest gen muzical care l-a avut parinte pe Gershwin - desi inca inainte unii compozitori au avut curajul sa introduca anumite elemente, inflexiuni ce proveneau din muzica de jazz - a devenit o prezenta iubita si asteptata pe mai toate marile scene simfonice din lume. Profesorul Iosif Viehmann, de la Academia de Muzica din Cluj-Napoca (pentru a nu fi confundat cu speologul cu acelasi nume din acelasi oras), spunea, intr-un articol, ca Gershwin a reusit crearea noului gen datorita faptului ca si-a bazat lucrarile pe sinteza echilibrata dintre jazz si muzica simfonica. Dar nu numai compozitorii au introdus jazzul in lucrarile lor, ci si muzicienii care cantau muzica de jazz sau o compuneau - si pe care ii mai cunoastem sub numele de jazzmani, au inceput, treptat, sa-si adapteze unele lucrari la maniera simfonica. Era de asteptat, pentru ca la sfarsitul secolului trecut majoritatea dintre ei detineau diplome ale marilor institutii muzicale din lume, ceea ce presupune o aprofundata cunoastere a muzicii simfonice.


Dirijorul concertului Filarmonicii „Banatul" va fi Pedro Negrescu, iar sufletul acestui spectacol va fi Eldad Tarmu, compozitorul si cel care a aranjat toate piesele pentru solisti si orchestra simfonica. Acest american de origine israeliana este unul dintre jazzmanii de reputatie mondiala ce apartine noii generatii. Este prezent la aproape toate festivalurile de jazz si important pentru timisoreni este ca preda la Facultatea de Jazz „Richard Oschanitzki", din cadrul Universitatii Tibiscus, Timisoara. Pe langa orchestra si solisti instrumentisti invitati, isi da concursul si un cvintet de coarde al filarmonicii plus un instrumentist la tobe, deci un sextet.


Concertul este o excelenta ocazie nu numai pentru a diversifica repertoriul orchestrei simfonice, dar si pentru a gazdui in sala „Capitol" un public mai eterogen decat suntem obisnuiti.


Mircea Tataru