Ioachim Miloia: Retrospectiva

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
429

Voteaza & Distribuie

Descriere

Marti, 3 mai, la ora 18, va avea loc deschiderea retrospectivei Ioachim Miloia.


Evenimentul va avea loc la Palatul Baroc, din Piata Unirii, Timisoara (spatiul de la etajul 2, langa sala Baroca).


Ioachim Miloia: Retrospectiva


Ioachim Miloia (1897-1940) este recunoscut ca figura de prim-plan a artei banatene din secolul XX. Pictor laic si bisericesc, critic si istoric de arta, arhivar, Miloia a fost unul dintre directorii Muzeului Banatului (1928-1940) care apare mentionat in orice articol legat de istoricul acestei institutii.


S-a nascut in com. Ferendia, jud. Timis, si a urmat studiile la Institutul Teologic si Pedagogic din Caransebes, la Universitatea din Bucuresti (sectia Litere), la Academia de Belle-Arte si la Scoala de Istoria Artelor din Roma. Inainte de a se intoarce in Romania, sustine doua doctorate cu tezele "Curentul Goticului International si Fratii Lorenzo si Iacopo Salimbent din Sanserezino" si "Legenda Crucii in literatura si arta medievala".


In Cetatea eterna, Ioachim Miloia desfasoara si o intensa activitate de pictura si publicistica.


Intors la Timisoara, carturarul este numit in 1927 profesor suplinitor de desen la Scoala Normala, apoi director al Muzeului Municipal, in 1928, devenit apoi Muzeul Banatean. In acelasi an, tipareste primul numar al publicatiei "Analele Banatului" (buletin care apare si in zilele noastre), elogiat de G. Calinescu in articolul "Un glas din Banat", dar si de alte personalitati ale tarii precum Em. Buncuta, C. Daicoviciu si N. Iorga.


In 1933, Academia de Arte Frumoase de la Cluj este mutata la Timisoara, iar printre cadrele didactice apare si numele dr. Ioachim Miloia. A detinut functia de redactor a "Revistei Institutului Social Banat-Crisana", sef al Serviciului Cultural al Primariei Timisoara si director al Arhivelor Regionale Banatene.


S-a casatorit in 1930 cu Zina Maria Magdi, impreuna avand doi baieti, Vigil (n.1931) si Mircea (n.1933).


Ca pictor bisericesc si restaurator a lucrat la bisericile din Bocsa Montana, Timisoara-Fabric, Cuptoare (jud. Caras-Severin), Topolovatul Mare, Folea, Jebel, Anina, catedrala din Caransebes si cea din Oravita.


Figura lui Ioachim Miloia a fost imortalizata in doua sculpturi realizate de doi reputati artisti - Gh. Groza si V. Gal.


Ioachim Miloia s-a stins din viata in 1940, la numai 43 de ani, in urma unei miocardite.

(sursa: Mircea Miloia, Gheorghe Mudura, Aurel Turcus, Nicolae Sacara - Ioachim Miloia, un erudit carturar, ed. Mirton, Timisoara, 1997)



Expozitia, continand lucrari de pictura religioasa si laica, documente ale vremii si publicatii, e deschisa la Muzeul de Arta in luna mai si va putea fi vizitata zilnic intre orele 10-18, lunea inchis.