Supraexpuneri 2007

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
526

Voteaza & Distribuie

Descriere

Supraexpuneri 2007

A Treia Editie a Intalnirilor Fotografice de la Timisoara

Identitati colective - Identitati individuale


Jozsef Bartha  Doubled images

„O fantoma bantuie Europa… Ea se numeste teama de pierdere a identitatii’’

Intr-o Europa in care se fac eforturi din ce in ce mai mari pentru fluidizarea economiilor tarilor componente, in asa fel incat acestea sa nu se mai loveasca de barierele legislative si birocratice ale uneia sau alteia dintre aceste tari, apare o preocupare tot mai crescanda pentru mentinerea si afirmarea granitelor lingvistice si culturale, pentru pastrarea si valorificarea traditiilor. Ce rol joaca politicul? Ce rol joaca educatia? Ce rol joaca religiile in aceasta ecuatie complicata? Cum sa te integrezi intr-un sistem economic global, fara sa te dizolvi din punct de vedere cultural ? Acestea par sa fie cateva intrebari pe care si le pun tot mai multi politicieni dar si oameni de cultura sau chiar simpli cetateni.

Artistii sunt si ei framantati de aceasta dilema. Visul fiecarui artist (ca de altfel si al fiecarui fotbalist) este sa devina international. Cu riscul de a simplifica, putem spune ca pentru aceasta artistul (in special cel provenit din culturile mici sau periferice), trebuie – i se cere - sa aduca ceva specific lumii din care vine el, insa acea informatie specifica e necesar sa fie racordata intr-o forma sau alta la preocuparile si framantarile generale ale lumii de azi, si – in orice caz - transmisa intr-un limbaj practicat si inteligibil pe scena artei contemporane. Altfel, discursul lui va fi perceput ca unul provincial si/sau artizanal.

Tema identitatii este una majora in contextul artei contemporane, indiferent daca ea pune in discutie probleme de ordin national, regional, rasial sau de gen (gender) ori se refera la grupuri profesionale, sau la minoritati sexuale.

Fotografia a fost poate mediul cel mai privilegiat in arta ultimelor decenii. Dupa 150 de ani de la dezbaterile aprinse asupra statutului sau ambiguu, penduland intre arta si tehnica, astazi nimeni nu ii mai pune la indoiala posibilitatile sale artistice insa tot mai multi se indoiesc de capacitatile sale de a mai constitui o modalitate obiectiva de reproducere a realitatii.

Visul primilor fotografi, de a avea acelasi statut cu pictorii s-a transformat azi in realitate. Dar cu ce pret? Fotografia insasi are in prezent o problema de identitate. Ea este tot mai mult perceputa ca un fel de pictura hiper-realista, lipsindu-i insa aura de unicat specifica picturii si in plus pierzandu-si caracterul aparte pe care il avea datorita credibilitatii sale sub aspect documentar.

Pentru a incerca sa raspundem impreuna la cateva din intrebarile de mai sus va invitam sa luati parte la festivalul de fotografie “Identitati individuale, indentitati colective” initiat de Centrul Cultural Francez in colaborare cu Centrul Cultural German din Timisoara. » Iosif Kiraly

Intalniri ale tuturor fotografiilor, Supraexpunerile isi propun sa treaca frontierele intelectuale si artistice intre fotografia „documentar“ si fotografia „artistica“. Concepute ca un moment de intrebare si de decriptare a imaginilor, este vorba in acelasi timp de expozitii destinate marelui public si de Intalniri profesionale.

Istoric

In iunie 2005, a fost lansata prima editie a Intalnirilor Fotografice de la Timisoara, numite Supraexpuneri. Aceste intalniri, primul eveniment de gen din Romania, au permis prezentarea a noua expozitii, dintre care una reprezentand rezultatul rezidentei artistului francez Gilles Saussier, o expozitie consacrata revolutiilor din Europa Centrala produsa de Agentia France Presse, expozitii ale unor artisti sarbi, maghiari si romani. In paralel, intalnirile profesionale au reunit experti francezi si romani pe tema fotografiei artistice, de presa si documentara. Datorita implicarii numerosilor parteneri, precum si datorita sprijinului acordat de catre Serviciul Cultural al Ambasadei Frantei la Bucuresti si al principalului sponsor, BRD Groupe Société Générale, aceste intalniri au cunoscut un mare succes in Romania. Varietatea expozitiilor prezentate, izibilitatea mare pe care a avut-o evenimentul (in oras, dar si din punct de vedere al acoperirii mediatice) ne-au confirmat ca aceasta manifestare raspunde unei nevoi reale si ca nu se putea limita la o singura editie.

Pentru a doua editie a Supraexpunerilor avand ca tema „Pasaje – intre exceptie si regula”, am construit o puternica axa franco-germana, aceasta editie fiind organizata in parteneriat de catre centrele culturale francez si german. Astfel, pe langa cei opt fotografi francezi si fotograful roman, cei 5 conferentiari francezi si 6 romani, editia din 2006 a Supraexpunerilor a beneficiat si de prezenta unei fotografe si a unei experte germane.

Editia 2007 a Supraexpunerilor se articuleaza in jurul unei teme care s-a impus, mai ales in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cea a identitatilor : „Identitati individuale, identitati colective”. In plus, tema identitatilor este prezenta in cotidianul locuitorilor Banatului. In cursul secolului XVIII, incepand cu 1764, la indemnul imparatului Franz Josef, ultimul duc de Lorena, 200 de familii franceze originare din Alsacia si Lorena dau viata unui sat construit special pentru ei de un arhitect german : este vorba despre Tomnatic (pe atunci numit Triebswetter). Locuitorii sai, purtau nume franceze si s-au organizat pentru a-si pastra caracteristicile culturale. Scoala se facea in franceza, la fel se slujea si la biserica. Dar, putin cate putin, aceasta populatie izolata in mijlocul unei regiuni majoritar germane se va germaniza. Majoritatea acestei populatii de origine franceza va pleca in Franta sau Germania dupa al II-lea razboi mondial. Banatul este astazi o regiune multietnica, in care coabiteaza minoritatile maghiara, sarba, rroma si majoritatea romana si care gazduieste si astazi numerosi germani si francezi.

Tematica identitatilor se situeaza in centrul preocuparilor actuale in constructia unei Europe culturale. Ea este in mod special ilustrata in timpul rezidentei lui Slimane Rais (intre iulie si septembrie 2006 in Romania), artist francez de origine algeriana, care „primit intr-un loc, intr-un context, dezvolta aici un mijloc (intotdeauna diferit) de a relationa, plecand de la un fapt neinsemnat, comun, susceptibil de a polariza schimbul” (Alain Livache, Slimane Rais- L’éthique relationnelle) si care s-a straduit sa isi puna munca in slujba realizarii unui periplu ce pleaca de la Timisoara spre Sulina in cautarea „identitatii romanesti”. Rezultatul acestei experiente va fi prezentat in cadrul Supraexpunerilor 2007.

„In”

„Supraexpunerile In” din acest an vor gazdui 13 artisti si 10 conferentiari.

Artisti: Slimane Raïs (Fr), Bruno Cogez (Fr), Uros Djurici (Srb), Alexandra Croitoru (Ro), Teodor Graur (Ro), Jozsef Bartha (Ro), Olivia Mihaltianu (Ro), ticu Ilfoveanu (Ro), Peter Jacobi (De), Gergely László (Hu), Peter Rákosi (Hu), Ron Sluik (tl/Md), Luchezar Boyadjiev (Bg).

Conferentiari: Gilles Verneret (Fr), Bruno Cogez (Fr), Ron Sluik (tl/Md), Franciska Zolyom (Hu), Luchezar Boyadjiev (Bg), Anton Lederer (At), Peter Jacobi (De), Ileana Pintilie (Ro), Dorel Gaina (Ro), Iosif Király (Ro).

„Off”

La ultima editie a Intalnirilor Fotografice de la Timisoara, paralel cu expozitiile fotografilor profesionisti si recunoscuti prezentati in cadrul festivalului « It », a fost creata si o sectiune „Off” in cadrul careia au fost prezentati fotografi amatori care au candidat pentru o participare la expozitii. Scopul „Off” este de a promova tineri fotografi in spatii neconventionale. Acest principiu, care s-a bucurat de un mare succes, va fi reluat si anul acesta.

Intalnirile profesionale in afara de expozitii, vor avea loc si intalniri profesionale, sub forma unor conferinte si dezbateri publice reunind profesionisti, experti in domeniul fotografiei contemporane. Acest lucru permite, in acelasi timp, si o mai buna cunoastere a expozitiilor.

Aceasta manifestare reia principiile editiilor anterioare, dar se si imbogateste cu noutati:

- Numirea unui comisar de expozitie roman Bernard Gerboud, artist si profesor de estetica la Universitatea Paris 8 a fost comisar de expozitie al editiei 2006. Pentru editia din 2007, am decis sa lucram cu un comisar de expozitii roman, persoana aleasa fiind dl Iosif KIRALY, profesor de fotografie la Universitatea de Arte din Bucuresti, fondatorul departamentului foto video al acestei universitati, conferentiar in cadrul Supraexpuneri 2006.

- Proiect de cercetare fotografica

Realizarea unei expozitii de fotografii si marturii: portrete ale « Francezilor din Banat » stabiliti in Franta si Germania. (Fotografii si colectare de marturii in Franta si Germania de catre istoricul si fotograful francez, Bruno Cogez).

Locatii:

„In”

Pentru aceasta editie, Muzeul de Arta din Timisoara va oferi atat artistilor cat si marelui public somptuoasa Galerie Mercy a Palatului Baroc, fosta sectiune de arta a Muzeului Banatului din 1986, care, dupa indelungate lucrari de restaurare, a fost redeschisa ca si galerie temporara a Muzeului de Arta in 22 decembrie anul trecut.

A treia editie a Intalnirilor fotografice este organizata sub forma unui itinerar intre Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German si Muzeul de Arta, din Timisoara.

„Off”

Partea „Off” a Intalnirilor va fi instalata in locuri neconventionale din oras: cafenele, librarii.

Artisti “Off”

Marina ALBU (RO)

Verena CHOMET-DURIt (FR)

Lucian EtASOtI (RO)

Eliodor MOLDOVAt (RO)

Stephan RAMBACHER (DE)

Guillaume ROBERT (FR)

Eugen SAVItESCU (RO)

Locatiile: Aethernativ cafe, Papillon, Kfé Van Graph

Parteneri: Muzeul de Arta, Timisoara, Facultatea de Arte Plastice, Timisoara, Primaria Municipiului Timisoara, Consiliul Judetean Timis, Serviciul de Cooperare si de Actiune Culturala al Ambasadei Frantei la Bucuresti, Ambasada Frantei la Bucuresti, Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Parteneri media: Zile si topti, TVR Timisoara, PhotoMagazin, Photography-now.com, Art Press

Sponsori: Partener principal: BRD Groupe Société Générale, Alcatel-Lucent, Fropin, Siemens VDO Automotive, Clubul Economic German Timisoara, Metro Group