Inainte de potop - Comedie in premiera pe tara la Teatrul Maghiar din Timisoara

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 6 ani si 4 luni
Vizualizari
293

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inainte de potop

Comedia fratilor Presznyakov in premiera pe tara la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din TimisoaraIn data de 29 noiembrie, de la orele 19:00, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timisoara prezinta in premiera absoluta in Romania spectacolul Inainte de potop, o comedie a Fratilor Presnyakov. Regia celei de-a treia premiere a actualei stagiuni este semnata de Szabó Máté, care lucreaza pentru prima data cu artistii trupei timisorene.

Autorii piesei, Oleg si Vladimir Presnyakov, originari din Siberia, sunt cei mai in voga dramaturgi ai teatrului rusesc contemporan, un tandem care a intrat deja in lumea teatrala vest europeana ca un nume de marca. Fratii Presnyakov, cum obisnuiesc ei sa se prezinte, au poposit deja in nenumarate tari, sunt cunoscuti ca autori voiajori, iar Budapesta se numara printre orasele in care Fratii se simt acasa. Scriu piese de teatru, scenarii, dar si regizeaza. Sunt considerati cei mai jucati autori rusi dupa Cehov, si nimic nu le demonstreaza mai bine popularitatea decat faptul ca Teatrul Artistic din Moscova a organizat un Festival Presnyakov, in cadrul caruia sunt prezentate exclusiv spectacole bazate pe textele lor. Au deja o reputatie remarcabila, dar nu numai in Rusia, ci in intreaga lume, piesele lor fiind jucate cu mare succes. Potrivit marturiei lor, niciodata nu s-au pregatit sa se faca scriitori, dar intotdeauna au umblat cu ochii deschisi.

potop

Experientele dobandite de-a lungul copilariei si a vietii lor nu s-au pierdut in abisul subconstientului, ci s-au integrat in faptele si gandurile lor, ii insotesc mereu. Piesa lor cu titlul Inainte de potop a fost prezentata pentru prima data in Ungaria la Teatrul Thália, avand titlul Barca. Comedia poate fi vazuta in Romania in premiera nationala la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timisoara.

Spectacolul poarta semnatura regizorului Szabó Máté, nascut la Debrecen, care a absolvit sectia de regie a Facultatii de Teatru si Film din Budapesta. A lucrat cu multe teatre din Ungaria, precum Teatrul Bárka, Teatrul „Csiky Gergely" din Kaposvár, Teatrul Radnóti, Teatrul Csokonai din Debrecen, dar a montat si in Germania, Polonia si Romania. Este regizorul angajat al Teatrului National din Miskolc, unde pune in scena spectacole muzicale de divertisment, dar si piese contemporane. Principalele caracteristici ale montarilor sale sunt solutiile formale incitante, care izvorasc in primul rand din ideea „in teatru totul e posibil".

In comedia plina de umor si intorsaturi neasteptate urmarim traseul unui barbat de varsta medie, care, intr-o stare pre-potop, incearca sa se salveze pe sine si tot ceea ce mai poate conta pentru el. Ce conteaza? Cine conteaza? Cu privire la comedia profund ironica si mustind de critica sociala, Oleg Presnyakov, unul dintre autorii piesei spunea intr-un interviu: „suntem intr-o situatie de criza atat pe plan intelectual, cat si sentimental, sperantele oamenilor de cele mai multe ori se preschimba in dezamagiri. Cu toate astea, avem inca incredere ca asta se va sfarsi la un moment dat, si ca va incepe ceva nou, mai bun." Premisa autorilor este ca se poate intampla orice, si fantezia lor nu se aventureaza niciodata mai departe de realitatea de azi, poate nu ni se intampla exact aceleasi lucruri, chiar daca totul pare posibil. Chiar si potopul. Protagonistul povestii nu e nici pe departe un erou, dar cand pentru o clipa totul pare a fi predestinat, apatia lui dispare si alearga cu disperare in singura directie in care vede o speranta, cea a judecatii finale. E o poveste tragicomica despre cat de departe suntem de posibilitatea de reincepere, atat pe plan social, cat si pe cel individual, si despre faptul ca daca nu avem grija, vom ramane pe dinafara nu doar in ceea ce priveste arca, ci si din barca personala.

A inceput ploaia. Daca nu doriti sa ramaneti in urma, mai bine cumparati-va bilet de „barca", si daca puteti, desigur, luati-va si o gorila.

Spectacolul ii prezinta pe actorii: Aszalos Géza, Bandi András Zsolt, Virág György, Magyari Etelka, Kiss Attila, Mátray László, Fall Ilona, Molnos András Csaba, Éder Enikő, Dukász Péter, Nagy Sándor, Vass Richárd, Balázs Attila, Kocsárdi Levente si László Pecka Péter.

Casa de bilete este deschisa de luni pana vineri, intre orele 16.00 si 19.00, sau cu o ora inainte de inceperea spectacolelor. Adresa: strada Alba Iulia, numarul 2, telefon: 0356-450-606, e-mail: ticket@tm-t.ro.

Va atragem atentia ca rezervarile isi pierd valabilitatea cu 20 de minute inainte de inceperea reprezentatiei.

Va reamintim ca puteti achizitiona bilete si online, accesand site-urile: www.tm-t.ro sau www.biletmaster.ro.

Va asteptam cu drag la teatru!