Iacob, capodopera lui Mircea Daneliuc intr-o copie noua la Cinemateca Eforie

Detalii

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 7 ani si 3 luni
Vizualizari
192

Voteaza & Distribuie

Descriere

Iacob, capodopera lui Mircea Daneliuc intr-o copie noua la Cinemateca Eforie


Pentru a-l omagia pe marele cineast roman Mircea Daneliuc, care pe 7 aprilie a.c. a aniversat 70 de ani, Arhiva Naționala de Filme (ANF) prezinta, in Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane (Strada Eforie nr. 2), o copie pozitiva (35mm) noua, realizata in laboratorul ANF a filmului IACOB, considerat de mulți critici o capodopera a cinematografiei romanești. In cursul lunii aprilie, Cinemateca Eforie a mai prezentat alte doua titluri importante din impresionanta filmografie a lui Mircea Daneliuc, PROBA DE MICROFON și CROAZIERA, in care regizorul și interpreteaza roluri principale.


Drama IACOB, care s-a lansat in Romania pe 7 martie 1988, are un scenariu, semnat de regizor, inspirat de nuvela „Sfarșitul lui Iacob Onisia" și alte scrieri ale lui Geo Bogza. Mircea Daneliuc a realizat, de fapt, filmul Țarii de Piatra, in care a adunat marturii de infern din viața subterana a Munților Apuseni.


Programare IACOB:

Joi, 18 aprilie, ora 19:30

Vineri, 19 aprilie, ora 17:00

Sambata, 27 aprilie, ora 16:30iacob


Scurt sinopsis:


In anii ’30, minerul Iacob Onisia (Dorel Vișan), casatorit și cu trei copii, descopera un filon de aur in frontul sau de lucru. Vechiul sau prieten Trifan (Ion Fiscuteanu), partenerul sau de munca in subteran, sustrage un bulgare de aur și il indeamna sa faca același lucru, dar Iacob refuza. Peste doua zile se descopera ca aurul din filon a fost furat. Pentru mineri urmeaza percheziții și anchete umilitoare. Cei doi sunt mutați la alte mine. Iacob afla ca Trifan a fost arestat. Iși face ganduri și e hotarat sa marturiseasca ce știe, ca sa scape de drumul istovitor pe care il parcurge zilnic de acasa șa noua mina. Se apropie Craciunul.


Filmul lui Mircea Daneliuc a fost prezentat la festivalurile de la New York și Berlin și a fost nominalizat la Premiul European Felix pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Dorel Vișan). De asemenea, IACOB a mai obținut in 1988 șase distincții ale Asociației Cineaștilor din Romania (ACIN): Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Florin Mihailescu), Premiul pentru interpretare masculina (Dorel Vișan), Premiul pentru montaj (Maria Neagu), Premiul pentru coloana sonora (Horea Murgu) și Diploma de onoare pentru actrița Cecilia Barbora (aflata aici la inceputul unei lungi și fructuoase colaborari cu Mircea Daneliuc). Din distribuția filmului mai fac parte actorii Maria Seleș, Livia Baba, Dinu Apetrei, Florin Zamfirescu și Ion Besoiu.


Va asteptam!