SurExpositions 2009 - Intalnirile de Fotografie Contemporana de la Timisoara

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
225

Voteaza & Distribuie

Descriere

„Greutatea superficialului, usurinta gravitatiei"

Editia a V-a
VERNISAJ MARTI, 10 NOIEMBRIE 2009 19.00

Muzeul de Arta din Timisoara

CURATOR Anne Karine PERET (Fr)

O anexa a expozitiei va fi prezentata si la Centrul Cultural Francez in perioada

10 – 30 noiembrie 2009

Prima editie a Surexpositions a avut loc in 2005, la initiativa Centrului Cultural Francez din Timisoara si a directorului sau de atunci, Stéphane Ré. De la crearea ei, datorita curatorilor sai, artistilor si conferentiarilor invitati succesiv, aceasta manifestare a explorat tematici precum (R)evolutii si trecerile dintre revolutie si evolutie, Treceri: intre regula si exceptie, calea specifica a procesului creatiei fotografice si a universului sau complex si obscur, Identitati individuale/identitati colective, tematici alese in contextul deosebit al intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Editia din 2008 a incercat la randul sau, pare-se cu succes, sa abordeze, sa lamureasca, cu ajutorul unor tineri fotografi si videasti romani, francezi si germani, precum si prin abila „punere in scena" a doi curatori cu initiative complementare, Carine Le Malet de la Cube din Issy-les- Moulineaux si Oana Tanase de la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti, notiunea de Regiune de granita in dimensiunea sa contemporana.

Am ales sa incredintam curatoriatul editiei 2009 a Surexpositions unei personalitati care se dedica fara preget promovarii tinerei creatii contemporane. Fondatoare si directoare a Espace29 din Bordeaux, loc emblematic al artei contemporane, Anne-Karine Peret ne convinge, impreuna cu tinerii artisti care o inconjoara, ca se pot imagina si propune noi perspective, se pot deschide cu inteligenta si emotie alte cai, si ca te poti elibera cu succes, fara a jigni, departe de Paris, de curentele sau conflictele care agita microcosmosul egocentrist al lumii artei contemporane convinsa ca este „buricul pamantului". De ce n-ar fi creatia contemporana in acelasi timp senina si ambitioasa? Datorita artistilor de la aceasta editie si dramaturgiei acestei expozitii, se deschid usi si ferestre, zidurile respira, suflul spectatorului este in armonie cu privirea, se afiseaza un ton de umor, de ironie estetica fara dezamagire, fara aroganta. Poate prezenta foarte apropiata a Espace29 de frumoasa Gironde, cel mai mare estuar din Europa, este cea care transcende efervescenta inventiva, deschiderea spiritului si luciditatea de care dau dovada artistii invitati ai Surexpositions 2009.
TEMATICA 2009: „Greutatea superficialului, usurinta gravitatiei"

„Legile gravitatiei, ale caderii corpurilor domina in mod invizibil si durabil miscarile lumii si ale elementelor.

Aceste legi constrang pe tacute fiecare din gesturile noastre, fiecare din deplasarile noastre, ne conditioneaza toata viata, raporturile cu lumea. Ca sa ne eliberam de ele, aspiram intr-un elan sincer, dar uneori stangaci si dezordonat, la usurinta. Totul trebuie sa fie de-acum usor cu sfintenie, ca aerul din univers, chiar sa fie usurat (alimentatia, relatiile, fiscalitatea, moda, calatoriile etc.). Dar usurinta nu este accesibila fiecaruia dintre noi, de aceea derivam fara sa vrem catre superficialitate. Pot oare fotografia, artele vizuale, in relatia lor specifica cu timpul si spatiul, cu ponderabilitatea, sa ne elibereze de aceasta confruntare de forte contrarii, sa le impace si sa ne impace? Sau, dimpotriva, ne atrag in spirala periculoasa, in alienarea vertiginoasa, fara limite, a aparentei, a banalului, in abisul fara fund al superficialitatii?

Ceea ce e grav nu e (luat in) serios!"


Curatoriat
In acest an curatoriatul a fost incredintat lui Anne-Karine Péret, Directoare/fondatoare a Espace 29, un loc emblematic din Bordeaux care se ocupa foarte bine de promovarea tinerei creatii contemporane.

Pentru a raspunde tematicii de anul acesta ea a ales sa dea expozitiilor titlul « Fara obiectii », expozitii care reunesc cinci artisti la Muzeul de Arta din Timisoara :

Cristian Crisbasan :(Romania)Lukasz Panko (Polonia)


Charlie Devier (Franta)


Hervé Samzun (Franta)


William Acin (Franta)


« Cei cinci artisti prezenti in expozitia Fara obiectii au in comun fotografia plasticiana, o abordare contemporana a fotografiei. Incepand cu anul 2005, la Espace29, loc consacrat atelierelor, resedintelor si expozitiilor, am constatat ca fotografia contemporana nu mai poate fi considerata o simpla reproducere a realului. De cand a aparut tehnica digitala, artistii manipuleaza, copiaza, lipesc, transforma imaginea, dar aceasta nu este decat unul din elementele procesului. Constructia imaginii este rezultatul unui proiect artistic, al conceptualizarii sale, al punerii sale in opera si al modului expunerii sale. Deseori, ruptura dintre obiect si autorul sau este cea care il determina sa fie critic. Din acest dialog, artistul elaboreaza astfel propriul sau limbaj, pana ce descopera forma finala a operei, ceea ce va putea fi indeplinit numai prin munca indelungata si metodica. »


Anne-Karine PéretCRISTIAN CRISBASAN (RO) – The Emoticon woman


Artist vizual si autor, Cristian Crisbasan este absolvent al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza" din Bucuresti, profilul design ambiental (1987), si al Scolii de televiziune a BBC (1994).


Avand o cariera de 19 ani (din 1990) in mass media (presa scrisa, radio si televiziune), se dedica artelor vizuale, in special imaginii digitale, incepand cu anul 2001. Tema centrala a creatiilor sale este nudul feminin.


A atras atentia revistei germane Stern care publica regulat imagini ale lui, inclusiv pe Internet, din anul 2002


In 2005, editura DAAB (Köln, Germania) a publicat primul lui album foto de autor, Digital Sessions, distribuit si vandut in peste 50 de tari de pe cinci continente. In 2007, Taschen Publishing (Los Angeles) include patru fotografii ale sale in Antologia fotografiei erotice si il claseaza printre cei mai buni 82 de autori de fotografie erotica din lume. In 2008, expune lucrari mari sub titlul Naked Movements, la Centrul National de Dans din Bucuresti, in cadrul rezidentei artistice Contaminari.


In martie 2009 are loc prima sa expozitie personala, Voyeur, la The ARK – Bursa Marfurilor Creative, Bucuresti, care prezinta 38 de opere. In februarie 2009, intra la galeria Karousel din Bucuresti. Din 2001, imagini ale sale au ajuns in colectii particulare din Romania, Statele Unite si Germania.LUKASZ PANKO (PL) – Rebusiki


Lukasz Panko s-a nascut in 1973, la Elblag, in nordul Poloniei. In 1988, parintii sai au emigrat in Franta. La sfarsitul aceluiasi an s-a alaturat lor la Paris, impreuna cu fratele lui mai mic. Familia a nimerit la Mont-de- Marsan. Exilul era foarte dureros. Impresionat de universul grafic al unchiului sau arhitect, Lukasz a inceput sa deseneze. Mai tarziu a intrat la Scoala de Arte Frumoase din Bordeaux si a obtinut diploma de pictura in 1998. Dupa doi ani a condus numeroase proiecte artistice si culturale ale tinerilor. De trei ani preda exprimare plastica fundamentala la scoala Lima din Bordeaux. Cercetarile sale artistice se indreapta dintotdeauna catre spatiu in general, oricare ar fi mijlocul de transmitere a mesajului.