Filmul "Supravegheat de Securitate"

Detalii

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
151

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 9 octombrie 2009, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38) va fi proiectat filmul Supravegheat de Securitate in anii 70 - 80, in regia lui Nicolae Margineanu.

In acelasi cadru, va fi lansat volumul "Invatand istoria prin experientele trecutului. Cetateni obisnuiti supravegheati de Securitate in timpul anilor 1970-1980".

Proiectia si lansarea vor fi urmate de o dezbatere. Evenimentul este organizat in colaborare cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Parteneri implicati in proiect: Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Biroul Comisiei Federale (BStU) din Berlin.

Filmul "Supravegheat de Securitate in anii \'70 - \'80" si volumul lansat la ICR constituie rezultate ale proiectului „Invatand istoria prin experientele trecutului. Cetateni obisnuiti supravegheati de Securitate in timpul anilor 1970-1980", initiat de CNSAS in 2008 si co-finantat de Uniunea Europeana (E.A.C.E.A.) prin programul "EUROPE FOR CITIZENS" 2007 – 2013.

Marturiile unui muncitor, ale unui student, ale unui profesor si ale unei invatatoare contureaza, in documentarul realizat de Nicolae Margineanu, un portret al Securitatii anilor 1970-80. Ajunsa la „varsta maturitatii", Securitatea nu mai recurgea, in perioada vizata, la mijloacele rudimentare din anii ’50. Misiunea, insa, ramasese in mod esential aceeasi: controlul, supravegherea si, in unele cazuri, reprimarea cetatenilor, cu scopul domesticirii lor din perspectiva ideologica.

Fragmente din interviuri si din documentele aflate in arhiva CNSAS ilustreaza, in volumul "Invatand istoria prin experientele trecutului. Cetateni obisnuiti supravegheati de Securitate in timpul anilor 1970-1980" mecanismele de functionare ale Securitatii in anii1970-1980, precum si felul in care acestea influentau viata de zi cu zi. Interogatiile si temele de discutie asociate documentelor ii confera lucrarii o valoare de manual.

Documentarul "Supravegheat de Securitate in anii \'70 - \'80" si volumul "Invatand istoria prin experientele trecutului. Cetateni obisnuiti supravegheati de Securitate in timpul anilor 1970-1980" au mai fost prezentate, in luna septembrie, la Berlin, in cadrul unei intalniri organizate in colaborare in colaborare de CNSAS, Biroul Comisiei Federale si Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu" Berlin.

Accesul publicului este liber.


Contact media: Serviciul Presa al ICR, tel: 031 71 00 622, e-mail: biroul.presa@ icr.ro

Website: www.icr.ro