Filmul care doare - S-21, Masina mortii a khmerilor rosii

Detalii

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 8 ani si 1 luna
Vizualizari
415

Voteaza & Distribuie

Descriere

CINEMA

« FILMUL CARE DOARE »

In fiecare joi, ora 18h00

Societatea Timisoara ’89

(Rue Goethe, no 2)

Centrul Cultural Francez din Timisoara si Societatea Timisoara ’89 se asociaza din nou, dupa actiunile realizate impreuna la sfarsitul anului 2008 dedicate celebrarii celei de-a 60 – a aniversari a Declaratiei Drepturilor Omului, si propun publicului difuzarea a 17 filme despre situatia Drepturilor Omului in lume in ziua de azi. 17 documentare realizate in Franta si in strainatate de unii dintre cei mai buni cineasti contemporani, premiati la cele mai prestigioase festivaluri de filme internationale.
In fiecare joi la ora 18h00 la sediul Societatii Timisoara ’89 incepand din 05 februarie.

Intrarea este libera

Joi, 05 februarie

S-21, Masina mortii a khmerilor rosii" (2002, 105 min)

Un film de Rithy Panh, produs de INA, ARTE France.

Peliculei i-au fost decernate mai multe premii, printre care la: Festivalul international de drepturile omului in lume - Praga 2004, URTI - Monte Carlo 2003 si Nűrnberg 2003.

Filmul care doare

In colaborare cu Centrul Cultural Francez, Societatea „Timisoara" va derula programul „Filmul care doare", constand in proiectia o data pe saptamana a cate unui documentar, pe durata intregului an 2009, pe tema incalcarii drepturilor fundamentale ale omului in diverse zone si regimuri ale lumii contemporane.

Primul dintre acestea va fi difuzat joi, 5 februarie a.c., cu incepere de la ora 18, la sediul Societatii „Timisoara" - str. Goethe, nr. 2, (langa bustul Regelui Ferdinand din Piata Victoriei). Proiectia poate fi urmata de dezbateri. Intrarea este libera. Filmul este difuzat in limba franceza.

Este vorba despre „S-21, Masina mortii a khmerilor rosii" (2002, 105 minute), un film de Rithy Panh, produs de INA, ARTE France. Peliculei i-au fost decernate mai multe premii, printre care la: Festivalul international de drepturile omului in lume - Praga 2004, URTI - Monte Carlo 2003 si Nűrnberg 2003.

-------------------------------------------------

In timpul regimului khmerilor rosii din Cambodgia (1974 – 1979), printre alte nenumarate orori, aproape 20 000 de persoane au fost internate, torturate si apoi executate in lagarul de detentie S-21, situat in centrul capitalei, Phnom Penh. Timp de trei ani, realizatorul filmului a facut o ancheta laborioasa si complexa. Confruntandu-i pe calai cu victimele lor, Rithy Panh contureaza o imagine bulversanta, cutremuratoare, a mecanismelor terorii in totalitarism.

----------------------------------------------------

Rithy Panh

Nascut in Cambodgia, in 1964, evadat dintr-un lagar al khmerilor rosii, Rithy Panh a ajuns in Franta in 1980. A semnat primul sau film in 1989. In toate documentarele, a descris tragedia poporului sau, dar si dificultatile de acum ale unei societati fara memorie. A initiat crearea unui centru de resurse audiovizuale in Cambodgia. In Centrul Bophana, inaugurat in 2004 si destinat memoriei colective a poporului cambodgian, consultarea arhivelor este deschisa tuturor.