Festivalul Stan Ioan Patras

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
436

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tot ce ai fi vrut sa inveți de la bunici, deprinzi la Sapanța

Festivalul „Stan Ioan Patraș"


Cultura tradiționala romaneasca, inca vie, este o valoare ce merita pastrata, promovata și crescuta.

Culturile tuturor popoarelor au radacini comune.

Știind de unde venim și ce moștenire purtam in sange și spirit, vom vedea mai limpede drumul spre viitor.

Acestea sunt premisele de la care a pornit Asociația Interculturala de Tradiții, inițiind un festival la Sapanța.

Demersul pornit in urma cu trei ani a dat roade. In acest an, comunitatea locala prin Primaria din Sapanța, in parteneriat cu Autoritatea Naționala pentru Turism, cu sprijinul mai multor ambasade și foruri internaționale, continua, denumind festivalul, cu mandrie, dupa unul dintre eroii locali – Stan Ioan Patraș, creatorul Cimitirului Vesel.

De Sfanta Maria, țaranii din Sapanța și imprejurimi sarbatoresc invitand turiștii in comunitatea lor. Vor fi ateliere ținute de meșteșugari, bucate locale, teatru comunitar, cantece tradiționale, dar și un concert in premiera oferit de un grup de muzicieni straini, inspirați de Maramureș.

In perioada 15-17 august 2013, Sapanța invita turiștii de peste tot la Festivalul de cantece și dansuri tradiționale „Stan Ioan Patraș".

„Vrem sa le aratam turiștilor cum ne bucuram in vreme de sarbatoare, de Sfanta Maria, dar și cum traim, pastrandu-ne tradițiile. Daca ne vizitați, puteți vedea cum țesem și spalam lana la valtori, care ne sunt bucatele, ce forme capata lemnul in mainile noastre, cum facem branza la stana" - spune Irina Pop, Directorul Caminului Cultural din Sapanța.

Festivalul va avea loc pe o pajiște din sat, iar muzicienii vor interpreta doar muzica live. Daca prima zi va fi dedicata muzicii tradiționale maramureșene, vineri, 16 august, vor urca pe scena din Sapanța șapte muzicieni din șapte țari, care vor crea un concert, inspirați de Maramureș – Roots Revival Romania.

„Cladind pe experiențele din anii precedenți, mergem mai departe și mai adanc anul acesta, aducand 7 muzicieni tradiționali, din 7 culturi diferite, pentru 7 zile in Maramureș. Ei se intalnesc pentru prima data in Romania. Vor avea șansa de a cunoaște cantecul satului tradițional romanesc cat se poate de aproape de ritualurile care le-au inspirat. Este un experiment intercultural pe care il vom duce de pe pajiștea din Sapanța la Sala Radio din București, pe 19 august"- explica Peter Hurley, președintele Asociației Interculturale de Tradiții (AIT). Anul acesta, AIT aduce la Sapanța conceptul Roots Revival Romania, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țarilor reprezentate de muzicienii participanți. Un proiect coordonat de Mehdi Aminian, un muzician iranian, cunoscut de publicul din Romania datorita concertelor și colaborarilor pe care le deruleaza de mai bine de un an in țara noastra.

Cei mai mulți meșteri prezenți la festival sunt din Sapanța. Femeile din sat țes panza, cos camași, fac cergi și țoluri. Lemnul este cioplit cu migala și pricepere, iar copiii deprind devreme acest meșteșug. La festival se invața și cum se cos costumele populare, cum se picteaza icoane pe sticla, cum se gatește dupa datina strabuna. Cam tot ce ai invațat sau ai fi vrut sa inveți de la bunici.

Atelierul de olarit este gazduit de un meșter din Sacel, unul dintre ultimii artizani din Maramureș care folosește o tehnica de pe vremea dacilor.

Programul

Festivalului de cantece și dansuri tradiționale

„Stan Ioan Patraș"


Joi, 15 august 2013 – Aniversarea de 15 ani a Ansamblului „Sapanțana"

16.00-20.00 – Ateliere de meșteșuguri, muzica și dans

16.00-21.00 – Spectacol de muzica tradiționala maramureșeana

21.00-dupa miezul nopții – Hora pe pajiște

Muzicieni din toate zonele Maramureșului sunt invitați sa participe la concertul aniversar al Ansamblului „Sapanțana" care implinește 15 ani de la inființare.

Ansamblul este format din copii și tineri de la 8 la 25 de ani. De la inființare, peste 300 de copii și tineri au facut parte din ansamblul creat la inițiativa familiei Pop Ion Todiuț, pentru pastrarea obiceiurilor și tradițiilor comunei Sapanța. Ansamblul are in programul doar jocuri și cantece tradiționale autentice, pe care le canta și le joaca numai și numai live.


Vineri, 16 august 2013

16.00-20.00 – Ateliere de meșteșuguri, muzica și dans

19.00-19.45 – Teatrul Nescris din Șanț – prima forma de teatru comunitar din Romania

20.30-22.00 – Concert intercultural Roots Revival Romania - pe scena

22.00-dupa miezul nopții – Improvizații muzicale pe pajiște


Trupa de Teatru Nescris din Șanț, județul Bistrița Nasaud

Trupa de Teatru Nescris din Șanț este prima forma de teatru comunitar din Romania. Are o activitate de peste 100 de ani și a fost documentata pentru prima data in 1935, de catre Dimitrie Gusti. Spectacolele trupei surprind realitați ale comunei și scot la lumina probleme reale, urgente, pe care comunitatea le are de infruntat. Ele vorbesc deschis despre moravurile satului, despre corupție și capitalism salbatic, despre probleme sociale și politice actuale.


Roots Revival Romania

7 muzicieni din 7 țari petrec 7 zile in Maramureș, la un atelier de creație care le permite dialogul cu muzica tradiționala din zona și explorarea unor legaturi culturale intre popoare. La finalul atelierului de creație, muzicienii (din Turcia, Moldova, Armenia, Iran, Irlanda, Romania, Liban) vor interpreta pe aceeași scena muzica inspirata de șederea lor in Maramureș.

Sambata, 17 august 2013

12.00-14.00 - Seminar „Promovarea turistica – parerea satenilor"

Sunt prezentate opinii despre modalitați de promovare a turismului rural. Evenimentul este deschis publicului. Sunt invitate sa participe Grupurile de Acțiune Locala din Romania.


Pentru informații despre festival și despre proiectul Roots Revival Romania, accesați:

www.primaria-sapanta.ro

www.facebook.com/RootsRevivalRomania

Despre festival