Festivalul Filmului Francofon 2011

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 8 ani si 5 luni
Vizualizari
264

Voteaza & Distribuie

Descriere

FESTIVALUL FILMULUI FRANCOFON

a 4-a editie28-31 MARTIE 2011
Casa Adam Müller Guttenbrunn

Str. Gheorghe Lazar nr. 10-12


INTRAREA LIBERA


Toate filmele sunt subtitrare in limba engleza


Festivalul Filmului Francofon 2011


Nimic nu e mai elocvent decat un Festival al Filmului Francofon pentru a onora limba franceza si tarile care o pastreaza in viata. In aceasta a patra editie a acestui festival va vor fi prezentate filme din Belgia, Egipt, Turcia… Si pentru cel de-al doilea an va aducem o selectie de filme documentare propuse de FIDMarseille (Festivalul International de Film Documentar din Marsilia), unul dintre cele mai mari festivaluri de profil din Europa.


Program FESTIVALUL FILMULUI FRANCOFON 2011


LUNI 28 MARTIE 2011ora 18

Ne me libérez pas, je m'en charge

/ Nu ma eliberati, rezolv eude Fabienne GodetFost bandit, Michel Vaujour a preferat mereu fuga in locul inchisorii, aventura in locul conformismului, libertatea in locul legii. Din 30 de ani, 27 i-a petrecut in inchisoare – dintre care 17 in carcera – si a incercat sa evadeze de 5 ori, inainte de a fi eliberat conditionat in 2003. Chiar daca aceasta viata trepidanta l-a expus adesea la ce e mai rau, totodata l-a determinat sa se confrunte cu sine-insusi.


In timp, aceasta fuga a devenit o ascensiune interioara, o schita filosofica in care a trebuit sa invinga o anume idee despre sine, despre viata, despre ceilalti.

Catre aceasta calatorie ne poarta filmul.2009 - FILM FRANCEZ - Comedie - 97'Nominalizat la premiile Césars in 2010 / Premiat la Festivalul Filmului Politist de la Beauneora 20

Les bureaux de Dieu

/ Birourile lui Dumnezeu

de Claire Simon


Djamila ar vrea sa inceapa sa foloseasca anticonceptionale, pentru ca relatia ei devine serioasa. Mama lui Zoé ii da prezervative dar aceasta o trateaza ca pe o prostituata. Nedjma isi ascunde pilulele in afara casei, pentru ca maica-sa ii cotrobaie prin geanta. Hélène descopera ca e prea fertila. Clémence se teme. Adeline ar fi vrut sa-l pastreze, Margot la fel. Maria Angela ar vrea sa stie cine a lasat-o insarcinata. Ana Maria a ales dragostea si libertatea.


Anne, Denise, Marta, Yasmine, Milena sunt asistentele care le primesc si asculta, intrebandu-se cum de este posibila libertatea sexuala.

In birourile lui Dumnezeu radem, plangem, suntem coplesiti. Dansam, fumam pe balcon, traim, ne ascundem, povestim aceste lucruri banale sau halucinante.2008 - FILM BELGIAN - COMEDIE DRAMATICA - 120'Premiul SACD la sectiunea Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes in 2008MARTI 29 MARTIE 2011 – SEARA FIDMARSEILLESEARA FILMULUI DOCUMENTAR

ora 18


Les jardiniers du Petit Paris (en lisant Tristes tropiques de Claude Levi-Strauss)

/ Gradinarii Micului Paris (citind Tropice triste de Claude Levi-Strauss)

de Sophie Roger


„Urasc calatoriile si exploratorii", este fraza cu care Claude Lévi-Strauss isi intampina cititorii in Tropice Triste. Este un avertisment care atrage atentia asupra unei lucrari redactate la 15 ani dupa intoarcerea sa din Brazilia si care reda perioada petrecuta acolo.


Tema: distanta. Cum sa citim un astfel de text? Ce inseamna sa citesti? Aflam raspunsul prin prisma lui Sophie Roger. Primul ei film, o expeditie indepartata. O imbinare intre inauntru, inafara, cuvant si imagine, acesta este gestul sau antropologic.

Unde? In Franta, in „Micul Paris", o mica gradina colectiva se vede din spatele unei ferestre care separa. Afara: odata cu trecerea anotimpurilor, gradinari de toate varstele vin si pleaca, asteapta, traseaza brazdele, se precipita si se amuza in acelasi timp.


FILM FRancez - documentar - 30'Pandore

de Virgil Vernier


Afara noaptea, intrarea intr-o discoteca de noapte din Paris. Un „fizionomist" este la treaba. Triaza, se retrage in spatele linistii verdictului, argumenteaza cateodata, distribuie, intotdeauna generos, sentinte. Dumnezeu nu e mort, el este Dumnezeu.

Ca intr-o secventa faimoasa si asemanatoare din After Hours de Scorcese, ne gandim la Kafka, si de asemenea la comicul lui, adica la adevarata sa violenta, descriptiva, necrutatoare, in legatura directa cu arbitrarul aplicarii legii. Dupa imaginea acestor basoreliefuri in jurul anumitor sarcofage antice, Pandore face vizibila o multime restransa de somnambuli care se imping, dornici de intaietate.


FILM francez - Documentar - 35'Les Larmes / Lacrimile

de Laurent Larivière


Jacques Demy ar fi adaugat, sa spunem, dincolo de diferite miscari emotionante ale partiturii Parapluies de Cherbourg, nu fara umor sau autoderiziune: primul servetel, al doilea servetel…. De la cinema la scena si retur (Les larmes este adaptarea unei performante initiate in 2008 la Montévidéo, mai apoi jucata la teatrul Colline), Laurent Larivière si Olivia Rosenthal au ales sa-si ia rolul in seama intr-un mod foarte constiincios si sa se interogheze asupra acestei note marginale pana la ultimele consecinte. Astfel, la Cherbourg, o tanara de vreo 30 de ani, Olivia Rosenthal insesi, manipuland absurdul, zeflemeaua si rationamente absurde, ne poarta pana la extrema asupra implicatiilor unei astfel de interogari, ingropate in inima filmului „vrajit" de Jacques Demy.


FILM francez - Documentar -26'ora 20:30

La BM du Seigneur

de Jean-Charles Hue


Enigmatic, titlul este frumos, dar mai ales exprima foarte bine ceea ce ofera. Drumuri dus-intors intre flama si Dumnezeu. Intre traficul masinilor furate si comertul in direct cu ingerii: tine de viteza, de revelatie, de uimire, de lumina farurilor sau de viziune miraculoasa. Afacerea omului domina natura.


Dar mai intai, unde ne aflam? In nordul Frantei, alaturi de Fred Dorkel si familia sa, prietenii sai, comunitatea, adica nomazii. Dar, atentie: fara chitara, emotii false, sau sarmanul naturalism vag care pigmenteaza folclorul tiganesc.


Unde suntem? In plina fictiune, science-fiction, western, cum ne-am dori, cu respiratii profunde si halucinatii line.


FILM francez - Documentar -84'


JOI 31 MARTIE 2011


ora 18

Les 3 singes

/ Cele trei maimutede Nuri Bilge CeylanO familie destramata din cauza micilor secrete transformate in mari minciuni, incearca cu disperare sa ramana unita refuzand sa infrunte Adevarul.


Pentru a nu fi nevoiti sa treaca prin greutati prea mari aceasta alege sa nege acest Adevar, refuzand sa-l vada, sa-l auda sau sa-l rosteasca, precum in celebra fabula a celor „trei maimute". Dar joaca de-a cele trei maimute e oare suficienta pentru a sterge Adevarul?2009 - FILM TURCESC – DRAMA - 99'Premiu pentru regie la Festivalul de la Cannes in 2008ora 20:30

Le Chaos

/ Haosulde Youssef ChahineChoubra, cartier cosmopolit al orasului Cairo. Hatem, politist corupt, conduce cartierul cu o mana de fier. Toti locuitorii se tem si il urasc. Doar Nour, o tanara care ii este in gratii, indrazneste sa-l infrunte. Dar Nour este in secret indragostita de sub-procurorul Cherif, om inteligent si integru.


Innebunit de gelozie, Hatem intervine, deoarece doreste ca Nour sa-i apartina doar lui. O hartuieste si ii transforma acesteia viata in iad.


O dragoste contrarianta intr-un climat de violenta sociala si de oprimare politieneasca.2007 - FILM EGIPTEAN - DRAMA / DRAGOSTE - 127'Mostre de Venise 2007 – Premiul special al Juriului