Festivalul Euroregional de Teatru

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 2 zile si 16 ore
Vizualizari
767

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu ocazia aniversarii a 55 de ani de la infiintarea teatrului maghiar din Timisoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely organizeaza Festivalul Euroregional de Teatru, ce va avea loc intre 7 si 11 mai. Teatrele invitate vor prezenta spectacole valoroase, care au participat cu succes la diferite festivaluri obtinand recunoasterea specialistilor si aprecierea spectatorilor.


Miscarea teatrala de limba maghiara, subventionata de stat, a luat fiinta in 1953, ca forma de exprimare a culturii minoritatii maghiare, oferind accesul neingradit la cultura a acestui segment de populatie. Prin Hotararea Consiliului de Ministri, in 1957, se constituie Teatrul Maghiar de Stat din Timisoara, ca institutie de sine statatoare.


Scopul primordial al Festivalului Euroregional de Teatru este comemorarea demna a deceniilor trecute, oferind, printre multe altele, sansa reintalnirii intre fostii membrii ai institutiei, atat intre ei, cat si cu actuala echipa a teatrului. Un alt aspect important al Festivalului il reprezinta intarirea legaturilor dintre teatrele din regiune.


Spectacolul de deschidere, care de fapt este si ultima premiera a acestei stagiuni teatrale, este Satul fara barbati (titlu original: Barbati pentru Salistea!) de Ödön von Horváth, regizat de Török Viola.


Dupa premiera Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, vor urma reprezentatiile invitatilor la festival: Teatrul din Novi Sad, Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotita, Teatrul Jászai Mari din Tatabánya si Teatrul de Camera din Arad.


Teatrul din Novi Sad (Serbia) va prezenta piesa autorului contemporan Egressy Zoltán, intitulata Portugalia. Renumele si premiile detinute de dramaturg sunt dovedite si de faptul ca aceasta piesa a ajuns deja la a 19-a reprezentatie pe plan international, ultima fiind a Teatrului Anton Pann, din Ramnicu Valcea. Premiera spectacolului din Novi Sad a avut loc in februarie si a fost regizata de László Sándor, cel care a regizat si celebra productie a teatrului maghiar timisorean, Se-apropie vremea.


In ciuda faptului ca Teatrul de Camera din Arad nu a implinit inca un an de la infiintare si ca anul trecut institutia a functionat mai mult doar ca o gazda pentru productiile altor companii, ei vor fi prezenti cu o productie proprie. Textul Alinei Nelega, Decalogul dupa Hess, este o monodrama apreciata la Festivalul de Teatru de la Bucuresti in 2003. Productia aradenilor este regizata de unul dintre conducatorii Teatrului de Camera, Tapasztó Ernő.


Premiera spectacolului Academia spectatorului a avut loc in 2003, iar de atunci textul a stat la baza mai multor spectacole din programul stagiunilor teatrale a mai multor teatre din Ungaria, cu foarte mare succes. Autorul piesei este un alt dramaturg contemporan renumit, Tasnádi István si cei trei actori ai piesei, Mucsi Zoltán, Scherer Péter si Katona László sunt printre cei mai renumiti actori maghiari ai momentului. Povestea se desfasoara undeva in viitorul apropiat, cand nimeni nu mai merge la teatru. Din acest motiv se initiaza o instruire de specializare, la sfarsitul careia absolventul primeste o diploma de spectator, care va fi de fapt un permis, ce atesta aptitudinea posesorului la suportarea efortului psihic si fizic sporit, depus in timpul vizionarii unui spectacol de teatru.


Piesa Teatrului Kosztolányi Dezső, Urbi et Orbi, scrisa de Pilinszky János, este una dintre cele 16 care vor intra anul acesta in competitie la Festivalul National de Teatru de la Pécs (POSZT), cel mai important eveniment din viata teatrala din Ungaria. In aceste conditii, faptul ca trupa din Subotita, va prezenta spectacolul la Timisoara, reprezinta un important eveniment.


Dramaturgul contemporan, Nikolaj Koljada, a scris peste nouazeci de piese de teatru, care sunt prezente pe scenele mari din toata lumea. Piesa intitulata Murlin Murlo a fost prezentata deja in patruzeci de tari din fosta Uniune Sovietica, in Moscova, se joaca de douazeci de ani cu acelasi succes. Productia Teatrului Popular din Subotita a fost regizata de Hernyák György in anul 2005 si a castigat, in acelasi an, marele premiu la Festivalul International al Teatrelor Maghiare de la Kisvárda.


Pe langa spectacolele de teatru, in cadrul Festivalului Euroregional de Teatru au loc si alte evenimente, cum ar fi expozitia documentara intitulata 55 de ani de teatru, ce se va deschide in 8 mai, la ora 11, in holul teatrului. Vor fi expuse o serie de afise, selectate, si documente apartinand spectacolelor jucate de-alungul celor 55 de ani ai teatrului maghiar.


Pe langa faptul ca membrii vechi al teatrului vor avea ocazia sa ii intalneasca pe cei noi, organizatorii ofera spatiu de desfasurare si pentru cei tineri in cadrul concursului Ce stim despre teatru? Acest concurs se adreseaza elevilor si are scopul de a apropia si mai mult tineretul de teatru.


Conferinta, ce poarta titlul Teatrul in regiune, este o platforma si totodata parte importanta a festivalului, unde se vor dezbate probleme, obiective si planuri comune ale teatrelor din regiune. In cadrul acesteia sunt invitati sa participe directori si angajati ai teatrelor cu posibili finantatori. Membrii vechi si cei noi ai teatrului se intalnesc in cadrul Repetitiei de odinioara. Repetitia Generala ii va prezenta publicului pe membrii vechi si noi ai Teatrului Maghiar din Timisoara, impreuna, oferind astfel ocazia publicului de a-si intalnii idolii din trecut si cei din prezent.


Finantatorii festivalului sunt: Consiliul Local Timisoara, Consiliul Judetean Timis si Fondul „Szülőföld".


Festival Euroregional de Teatru


55 de ani de la infiintarea teatrului maghiar din Timisoara


7 a"