Festivalul de teatru Exceptio

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
344

Voteaza & Distribuie

Descriere

UNIVERSITATEA DE ARTE DIN TARGU-MUREȘ PARTICIPA


LA EDIȚIA DIN ACEST AN A FESTIVALULUI DE TEATRU DE STRADA, STUDIO SI SPATII NECONVENTIONALE EXCEPTIO DESFASURAT LA BAIA-MARE

Teatrul Municipal Baia-Mare organizeaza in perioada 31 mai - 9 iunie 2014 a doua editie a Festivalului de Teatru EXCEPTIO, festival de teatru de strada, studio si spatii neconventionale.


Universitatea de Arte din Tirgu-Mureș va participa la editia din acest an a festivalului.In aceasta seara (luni, 2 iunie 2014, ora 19.00) in Foaierul Teatrului Municipal va fi deschisa Expozitia de scenografie a studentilor-scenografi ai Universitatii de Arte din Targu-Mures, studenti coordonati de conf.univ. dr. Gavril-Costache Siriteanu.

Pe scena Teatrului Municipal din Baia-Mare, se va juca, marti 3 iunie, ora 19.00, spectacolul Daca te naști luni, probabil vei muri intr-o vineri de George Ștefan, regia Dana Lemnaru, spectacol al studenților masteranzi (specializarea Arta actorului, anul II) ai Universitații de Arte din Tirgu-Mureș.

In aceeasi zi, marti, 3 iunie, ora 21.00, in Cafeneaua Log Out din Piata Milennium, se va juca spectacolul Colateral, Oedip, autor Mihai Ignat, regia Laura Moldova (student-regizor, studii nivel masterat, specializarea Arta regizorului, anul II), in interpretarea actorului Cristian Iorga (student-actor, studii nivel masterat, specializarea Arta actorului, anul I).

***

George Ștefan, autorul textului pus in scena la Teatrul Studio, a fost student al Universitații de Arte din Targu-Mureș, specializarea Scriere dramatica – studii nivel masterat.


***


Daca te naști luni, probabil vei muri intr-o vineri este un spectacol care radiografiaza etapele și varstele iubirii – sentimentul dragostei este surprins la intalnirea sa cu trei varste – etape ale existenței: iubirea frageda (EL și EA la 20 de ani), iubirea matura (EL și EA la 40 de ani), iubirea inaintata (EL și EA la 60 de ani).


***


"Ne convertisem unul pentru celalalt intr-o plasa de siguranta, atat de comoda incat nu mai traiam senzatia saltului; iar eu vreau sa traiesc senzatia saltului. Si cred ca si tu. De aceea azi punem stop acestui joc de asteptare, iar de maine incepem altul. Pana la urma… daca te naști luni, probabil vei muri intr-o vineri… nu?" (George Stefan, Daca te nasti luni, probabil vei muri intr-o vineri).


***


Cristian Iorga a participat cu spectacolul Colateral, Oedip la numeroase festivaluri din tara intre care amintim: Festivalul International al Educatiei ‘Iasi Fringe Festival’, Editia I, 2013 – Colateral, Oedip; Gala tanarului actor HOP, Costinești, Ediția XVI, 2013 – Colateral, Oedip; Gala HOP in Pod la Historia, București, 2013 – Colateral, Oedip; Festivalul SPOT, Carei, Ediția VII, 2013 – Colateral, Oedip; Gala STAR, Bacau, Ediția IX, 2014 – Colateral, Oedip.


In urma participarilor la aceste festivaluri studentul-actor Cristian Iorga a obtinut si urmatoarele premii: Premiul Teatrului Național din Timișoara obținut la Gala tanarului actor HOP, Ediția XVI, 2013 pentru Colateral, Oedip; Premiul pentru cel mai bun one-man show obținut la Gala STAR, Bacau, Ediția IX, 2014.


***
"Spectacolul Colateral, Oedip este realizat pe baza a doua scrieri scurte ale dramaturgului Mihai Ignat: ‘Colateral, Oedip’ și ‘Toate mi se-ntampla numai mie’.Una din problemele generației tinere și nu numai, este socializarea virtuala in detrimentul comunicarii adevarate, firești cu persoane reale. Textul lui Mihai Ignat cu foarte mult umor, semnaleaza aceasta direcție greșita, aratand ca in cele doua lumi, regulile de comunicare sunt diferite iar șansele de a trai situații jenante sunt foarte mari.Personajul lui Mihai Ignat incearca sa iși gaseasca o prietena prin intermediul rețelelor de socializare și cum niciodata nu e ceea ce pare a fi, cere sfatul psihologului pentru a ințelege care este cauza intamplarilor nefericite prin care trece.
Mult umor, multe situații jenante și comice, multe incertitudini, 45 de minute de buna-dispoziție cu tanarul actor Cristian Iorga, laureat al Galei HOP, 2013 (Premiul Teatrului Național din Timișoara) si al Galei STAR Bacau, 2014. (cel mai bun one man show)." - Laura Moldovan (regizorul spectacolului Colateral, Oedip)