Festivalul Artelor Bucuresti 2010 - editia a II-a

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
201

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tudor Gheorghe, Ion Caramitru, Florin Piersic, Dan Puric, Radu Beligan si Alexandru Tomescu vin din 10.10.2010 laEditia a II-a a Festivalului Artelor Bucuresti

– un eveniment de nota 10!


Continuand derularea proiectului cultural desfasurat cu succes in luna noiembrie a anului 2008, proiect initiat din dorinta de a sustine promovarea artei si culturii romanesti prin intermediul valorilor artistice autohtone incontestabile, Asociatia Culturala Maria Domina pregateste pentru toamna acestui an, editia a II-a FESTIVALULUI ARTELOR BUCURESTI ce se va derula in perioada 10 – 15 Octombrie 2010.


Sub atenta supraveghere a presedintelui onorific al festivalului, maestrul Radu Beligan, scenele culturale ale capitalei vor gazdui timp de 5 zile, spectacole ce vor asigura o diversitate a domeniilor artistice spre bucuria tuturor iubitorilor de arta: spectacole de teatru, de muzica clasica si muzica traditionala, spectacole de balet, recitaluri instrumentale si arte vizuale.


Printre participantii la aceasta editie a Festivalului Artelor Bucuresti se numara mari artisti romani, cum sunt - Radu Beligan, Tudor Gheorghe, Ion Caramitru, Dan Puric, Felicia Filip, Maia Morgenstern, K1, si se bucura de prezenta unuia dintre cei mai apreciati muzicieni internationali, Lothar Hensel ce va deschide festivalul cu un spectacol cu orchestra simfonica, sub titulatura sugestiva - "Tango Sinfonico" la Bandoneon. In cadrul celei de-a doua editii a festivalului vor exista moment inedite precum relansarea Revistei Moftul Roman sau lansarea volumului biografic al maestrului Tudor Gheorghe intitulat "In umbra menestrelului".


Festivalul Artelor Bucuresti 2010 - editia a II-a


Programul Festivalului Artelor Bucuresti:


DUMINICA - 10.10.2010


Deschiderea Festivalului Artelor BucurestiSala Palatului - TANGO SINFONICO la Bandoneon

LOTHAR HENSEL

Bucharest Festival Orchestra

Dirijor: Constantin Grigore


European_Royal_Orchestra


LUNI – 11.10.2010Sala Palatului – Memorial " STEFAN IORDACHE"Proiectii de film

Filme in regia lui Serban Marinescu:

"Cei ce au iubit viata", "Ticalosii" si

" Cel mai iubit dintre pamanteni";Comentate de: Dorel Visan, Maia Morgenstern, Mitica Popescu, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu.


Memorial_STEFAN_IORDACHE


LUNI – 11.10.2010Palatul National al Copiilor – ION CARAMITRUConferinta "Limitele asteptarii"MARTI – 12.10.2010Sala Palatului – Premiera TUDOR GHEORGHE"Cavalerii felinarelor tarzii"ZAVAIDOC / MOSCOPOLOrchestra ARKADIA

Dirijor/Orchestrator: Marius HRISTESCU

Vioara solistica: Dan BOZGAN


Prin intermediul acestui eveniment, maestrul Tudor Gheorghe va darui publicului un regal muzical ce va cuprinde cele mai frumoase melodii din repertoriul a doua legende ale muzicii interbelice: Zavaidoc si Jean Moscopol.


Concertul constituie de fapt o continuare a perioadei muzicale interbelice, unic pusa in valoare de catre acesti doi "cavaleri" care au adus cinste muzicii autohtone din vremea respectiva.


Fiu al unui apreciat violonist si tambalagiu, Zavaidoc (pe numele sau adevarat Marin Teodorescu) a fost apreciat pentru talentul si virtuozitatea sa artistica chiar de George Enescu, alaturi de care a sustinut in timpul Primului Razboi Mondial spectacole muzicale menite sa ridice moralul soldatilor si ofiterilor romani.


Jean Moscopol a reprezentat o personalitate complexa interbelica ce s-a remarcat prin frumoase romante si muzica de „pahar". El a lansat cantece celebre precum "Vrei sa ne-ntalnim sambata seara?", preluat ulterior de Gica Petrescu. Aflat in exil din cauza nesupunerii fata de regimul comunist, Moscopol a inceput sa cante si sa promoveze melodii anti-regimul comunist si anti-Republica Populara Romana (denumirea statului roman din 1948 pana in 1965), pe care le vom putea asculta bineinteles si in cadrul acestui spectacol.


MIERCURI – 13.10.2010Teatrul National Bucuresti - Sala Amfiteatru

"Livada de visini"Un spectacol de Felix ALEXA

Muzica: Alexander BALANESCU

Scenografia: Diana Ruxandra ION

Distributia: Maia Morgenstern, Serban Ionescu, Marius Manole, Irina Movila, Ana Ciontea, Ileana Olteanu, Ioana Anastasia Anton, Razvan Oprea, Marius Rizea, Mihai Calota, Conrad Mihai Mericoffer, Mircea Albulescu.MIERCURI – 13.10.2010Sala Palatului – "Balade din Carpati"

Cinema, Muzica si Istorie intr-un spectacol unicatK1, Felicia Filip,

Orchestra ARKADIA & Corul AMADEUS


Balade_din_Carpati


MIERCURI – 13.10.2010Palatul National al CopiilorDan Puric - One Man Show"VIS"JOI – 14.10.2010Teatrul National Bucuresti"Tragedia lui Carmen" dupa Georges BizetRegia: Ion CARAMITRUOrchestra Operei Nationale BucurestiDirijor: Tiberiu SOARE


Pe 10/10/’10 urmasul lui Astor Piazzolla deschide Festivalul Artelor Bucuresti!


Celebrul bandeon al lui Lothar Hansen spune povestea tangoului la Sala Palatului!


Pe data de 10 octombrie 2010, la ora 19.00, Agentia Vreau Bilet da startul celei de-a doua editii a Festivalul Artelor Bucuresti cu un eveniment in premiera in Romania!


Ne referim la spectacolul extraordinar Tango Sinfonico, al carui protagonist este unul dintre cei mai apreciati solisti de bandeon din lumeLothar Hansen, ce vine in Romania pentru a spune in maniera-i unica povestea incitanta a tango-ului.


European Royal Orchestra, dirijata de maestrul Constantin Grigore, va completa si dramatiza ritmurile unice ale bandeonului lui Hansel oferindu-i audientei experienta lumii fascinante a Americii de Sud.


Ca si instrumentul la care canta - bandeonul, Lothar Hensel s-a nascut in regiunea Niederrhein si a studiat bandeonul in Buenos Aires si Paris, cu muzicieni celebri de tango, printre care Juan Jose Mosalini, Dino Saluzzi sau Nestor Marconi.


Artistul a colaborat cu orchestre simfonice renumite, printre care Orchestra Filarmonicii din Berlin sau Filarmonica Jenaer si a interpretat deja celebrul "Concierto para bandoneon" de Astor Piazzolla mai des decat compozitorul insusi. Una dintre cele mai mare provocari a a lui Lothar Hensel ca si interpret ramane totusi "Concertul pentru bandeon", scris pentru el insusi. In cadrul acestei reprezentatii, artistul imbina in mod armonios elemente traditionale de tango cu muzica moderna. Solistul emana o energie uriasa, care il impinge catre limitele sale fizice si ii solicita la maxim abilitatile de interpretare. O provocare la care Lothar Hensel adora sa ia parte!


Presa este intotdeauna fascinata de virtuozitatea sa si de modul de interpretare expresiv: "Degetele lui alearga cu pricepere peste tot in numar uimitor de note ale bandeonului sau, uneori cu accente puternice de ritm si virtuozitate, alteori cu liniste misterioasa." (Frankfurter Allgemeine Zeitung).


Suntem siguri de altfel ca si publicul bucurestean va primi cu incantare propunerea acestui eveniment cu adevarat unic in Romania, astfel ca il invitam sa isi achizitioneze din timp biletele pentru Tango Sinfonica si, de altfel pentru toate spectacolele Festivalului Artelor Bucuresti din reteaua Vreau Bilet - et. 2 - Unirea Shopping Center, si Carrefour Feeria – Baneasa Shopping City, Pasajul Universitatii – Agentia Trident Touring, la Sala Palatului, Palatul National al Copiilor si online pe www.vreaubilet.ro.


Lothar Hensel


Informatii generaleDatorita experientei sale ca si aranjor pentru mai multe grupuri muzicale, artistul a descoperit si mediul de compozitie, pe care l-a abordat cu pasiune. Lucrarile sale pentru propriile ansambluri, au devenit curand compozitii pentru orchestre mari. A scris prima sa lucrare - Tangomanía, la solicitarea Filarmonicii Jenaer. Premiera a fost difuzata live pe Deutschland Radio si a fost un succes imens deopotriva din punctul de vedere al publicului, dar si al criticilor. In urma spectacolelor Tangomania, casa de discuri Sony a dorit sa produca munca lui Lothar Hensel. CD-ul a fost inregistrat in Berlin cu Sinfonie-Orchester Rundfunk, lansat in decembrie 2003 si nominalizat ca "CD-ul lunii".


Ulterior a compus o opera de camera remarcabila (tango) - "Margot H’s last tango", pentru Teatrul National din Mecklenburg. Libretul este un omagiu adus lui Margot Honecker, sotia lui Erich Honecker, binecunoscut fost lider politic german. Lucrul in echipa cu Ingo Wazserka, care a scris libretul, a beneficiat de un succes atat de mare incat o alta lucrare pentru scena a fost creata la scurt timp: "Das Grosse Welttheater" de Caderon de la Barcas.


La momentul actual, alaturi de noua sa orchestra de tango - Septísimo, Lothar Hensel umple de entuziasm publicul de concert clasic, precum si pasionatii de incitantului dans tango.