Expozitie Eva Penkala si Marton Barabas

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 3 luni
Vizualizari
285

Voteaza & Distribuie

Descriere

Galeria de arta "Helios" din Timisoara va gazdui in data de 12 august 2010, ora 18 vernisajul expozitiei a artistilor plastici ÉVA PENKALA si MÁRTON BARABÁS din Budapesta. Prezinta designerul de amenajari interioare, istoricul si criticul de arta prof. univ. dr. GYULA ERNYEY, profesor la Universitatea de Arta Decorativa si Aplicata "Moholy Nagy László" din Budapesta, vicepresedinte al Uniunii Artistiilor Plasticii si al Artistilor Decoratori din Ungaria.

Artistul plastic Márton Barabás s-a nascut la Budapesta, in data de 28 februarie 1952. In perioda 1971-77 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Budapesta, specialitatea pictura. Realizeaza si expune lucrari de pictura, sculptura, instalatii si obiecte-carte.

A obtinut o serie de burse si premii in Ungaria, Franta, Germania, SUA, Norvegia etc. In anul 1999 a fost decorat cu prestigiosul Premiu Munkácsy.

A organizat si a deschis expozitii personale la Budapesta, Atena, Roma, Delhi, Viena, Berlin, Bad Rappenau, Knokke, Mainz, Marseille, Brasov, Sfantu Gheorghe etc.

De mai multi ani isi realizeaza tablourile, sculpturile si instalatiile din componentele pianelor vechi, devenite inutilizabile. Transforma in obiecte plastice publicatiile invechite, depasite, portative muzicale rupte, deteriorate. Propune obiecte metaforice originale. In cartea de rugaciuni a bunicii a aplicat o lentila de marit. Recurge la mijloace si solutii concise, simple si expresive. Lucrarea inspirata din tema razboiului din fosta Iugoslavie intitulata Kolo este confectionata din carti cu coperta neagra.Albumele cu note muzicale au fost intregite cu clape de pian autentice, reale. Grafica specifica a portativelor, coperta originala a volumelor si clapele de pian au rostul si menirea de a evoca ceva din lumea si atmosfera epocii de glorie a pianisticii.

Márton Barabás a fost coleg de clasa cu Éva Penkala la Liceul de Arta Plastica si Aplicata din Budapesta.

Éva Penkala s-a nascut la Budapesta in data de 8 februarie 1952. Intre 1970-75 a urmat cursurile Institului de Arta Decorativa din Budapesta, catedra de arta textila, specialitatea tapiserie. Incepand din anul 1987 este cadru didactic la catedra de arte textile a Institutului de Arta Decorativa din Budapesta. A participat si este prezenta in mod sistematic la toate expozitiile colective importante, la bienalele si trienalele nationale si internationale organizate in Ungaria si in strainatate. 1998 si-a sustinut teza de doctorat la Institutul de Arta Decorativa din Budapesta. A beneficiat de mai multe burse profesionale, si a fost distinsa cu diferite premii si decoratii.

Incepand din 1984 face parte din gruparea "Gobelin 14", iar din 1993 si din Colectivul de creatori "Weave Art". Din anul 1975 pana in prezent a realizat peste 150 de lucrari de arta textila, in cele mai diferite genuri si tehnici. Utilizeaza lana, matasa, sarma, sfoara, materialele plastice etc. A realizat si lucrari textile tridimensionale. Este puternic atrasa de experiement, dar in paralel cerceteaza si revalorifica si tehnicile traditionale ale artei textile. Lucrarile sunt rodul si rezultatul regandirii, reevalurii unor raporturi simbolice. A avut expozitii personale la Budapesta si Szentendre. Se poate mandri cu lucrari de for public amplasate in sediile unor institutii din Budapesta, Balatonföldvár, Taliandörögd si Moscova.

Avandu-i coautori pe colegele sale Katalin Langraf si Andrea Szittner a scris si a editat ampla lucrare de specialitate in doua volume "Marea carte a tesutului", in care autorii au insumat si au prezentat tehnicile artei textile de la cele mai stravechi timpuri pana in zile noastre. Cartea este ilustrata de un material iconografic bogat.

Expozitia celor doi artisti din Budapesta, care va ramane deschisa pana in data de 25 august a. c. se anunta ca fiind una din evenimentele artistice importante, remarcabile ale sezonului estival.