Expozitie de fotografie de pestera - Tacerea luminii

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
331

Voteaza & Distribuie

Descriere

Asociatia speologica SpeleoTeam din Timisoara si Carturesti va invita la vernisajul expozitiei de fotografie de pestera "Tacerea luminii", eveniment care va avea loc joi, 24 februarie 2011, de la ora 19, in ceainaria librariei Carturesti, str. Mercy, nr. 7. Reunind fotografii realizate de Cosmin Nistor, Cosmin Ivan si Cristian Tzecu in pesteri din Banat, Apuseni si Podisul Mehedinti, expozitia marcheaza sarbatorirea a 10 ani de la infiintarea SpeleoTeam. Vernisajul va cuprinde, alaturi de intalnirea cu autorii, o proiectie de fotografii de pestera neincluse in expozitie insotita de un recital de chitara clasica sustinut de Iulian Neag.


Expozitie de fotografie de pestera - Tacerea luminii


In salile si tunelurile de labirint ale pesterilor, timpul nu se grabeste nicaieri. Picatura cu picatura, cladeste stalactite si stalagmite, cu o rabdare fara egal. Asijderea, fotografia de pestera cere rabare la nesfarsit, ore in sir petrecute in frig si umezeala, pret lesne platit de catre cei care impletesc doua pasiuni intr-una: speologia si fotografia. „Turele de fotografie de pestera rareori tin sub 8 ore, dupa care te intorci cu o recolta de 3 fotografii bune", socoteste Cosmin Nistor, presedintele SpeleoTeam si co-autor al imaginilor din expozitie.



Fotografia de pestera
este, ca si speologia in sine, o activitate de echipa ce isi imparte si greul echipamentului, si inspiratia, si solutiile tehnice gasite. Intr-un scenariu clasic, o persoana declanseaza – cu timpi de expunere generosi, o alta deseneaza cu o sursa de lumina conturul vreunei coloane, o alta lumineaza plafonul salii, o alta ramane in cadru, ca personaj. Timpii de expunere sunt lungi la fiecare cadru, vreo 8 secunde de respiratie tinuta in piept, iar deseori pe acelasi cadru se fac 20-30 de incercari, adica vreo ora si jumatate de expuneri succesive intr-un singur loc. Iar acestea sunt vremurile usoare ale digitalului, fata de cele romantice, adica pana prin 2007-2008, cand inca se mai fotografia pe diapozitiv.



In pesteri e tacere perfecta si e rabdare. Fotografiile de pestera sunt rodul amandurora.