Expozitie de caricatura, caricatura si... caricatura

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 6 ani si 10 luni
Vizualizari
120

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dragi iubitori ai artei,


Axa Art are deosebita placere de a va invita la vernisajul expozitiei,


„STRADA" SPERANTEI, NR. 1


Expozitie de caricatura, caricatura si... caricatura


In urma cu patru cincinale, cand cateii postcomunisti inca nu erau dulai capitalisti si puteai, ca om de rand, sa faci un ziar, la colt de strada gaseai revista „Strada", fie-i numele laudat! Patru caricaturisti si graficieni – Traian Abruda, Radu Cletiu, Radu Stoica si Liviu Curtuzan, la care avea sa li se alature, ulterior, „textierul" Ilie Chelariu, au daruit Timisoarei una din primele reviste satirice din tara, reusind sa faca galagie chiar cand presedintele de atunci cerea liniste. Desi inca se tiparea pe „plumb", arta si precizia celor patru facea ca acest lucru sa nu se simta, iar continutul ar fi valabil si acum, caci se lucra cu pielea clientilor, iar astia sunt cam tot aia.


Frumoasa batalie cu morile de vant a angrenat o multime de don quijoti, colaboratori dintre care trebuie sa-i pomenim macar pe cei plecati la masa umbrelor: Damian Ureche, Constantin Cozmiuc, Neboisa Rosici-Nero si Szasz Geza.


Lupta nu s-a tinut in sala, doar sedintele de redactie si creatie (la „Bastion"), si a durat vreo doi ani. Desi s-a atins si tirajul de 120.000 de exemplare, n-a fost usor; nu o data, revista aparea pe piata inainte sa reusim noi sa facem difuzarea! Cat despre colectarea incasarilor, cred ca continua si acum... Dar conta prietenia, sensul valoros a ce faceam, faptul ca ne uneau aceleasi sentimente, aceeasi dorinta de a avea o alta Romanie decat ne-o lasase un escu sau o avem acum de la ceilalti escu.


Nu o data, reviste „centrale" se inspirau din „opera" noastra, dar nu ne pasa: faceam ce ne placea, iar politicienii si ai lor ne urau, ceea ce le uram, chiar si acum, si noi!


Nu prea „iesea" mare lucru, doar Radu Cletiu a reusit sa-si ia un Oltcit, cu care, apoi, impreuna cu Traian Abruda, Liviu Curtuzan si Cornel Secu, a ajuns chiar si la Munchen, la EUROCON, ceea ce da o alta dimensiune, europeana, revistei „Strada"!


Cinci tineri care voiau sa schimbe lumea... Nu au reusit, dar s-au schimbat pe ei: Traian Abruda este un artist plastic recunoscut, membru UAP, Radu Cletiu este un valoros creator pentru copiii de pe intreg mapamondul si un membru de frunte al comunitatii baptiste, Radu Stoica este un muzician activ si de valoare, dar si director economic la o institutie importanta, Liviu Curtuzan este patronul uneia dintre cele mai cunoscute tipografii din Timisoara, iar Ilie Chelariu este jurnalist si scriitor, animator al vietii literare si membru USR.


Nu e putin cand te gandesti ca totul a inceput de la una dintre cele cateva zeci de publicatii timisorene din 1990 – „Strada"!