Expozitia "Pe viata si pe moarte" @ Palatul Baroc

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
1318

Voteaza & Distribuie

Descriere

„Pe viata si pe moarte"




Cine mai stie astazi cum arata un iatagan sau cum era el folosit? Dar o spada, un palos sau un buzdugan? Dar de „shamshir" ati auzit, sau de o sabie „tesak"? Aceste arme albe si multe altele vor fi prezentate in premiera in cadrul expozitiei „Pe viata si pe moarte", organizata de Muzeul Banatului Timisoara, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si a Muzeului de Arta.







Armele fac parte din colectia Muzeului si aproape fiecare dintre ele are o poveste.





expozitia_pe_viata_si_pe_moarte




Vor fi prezentate piese unice, cum ar fi sabia principelui transilvanean Gheorghe Racoczy sau un palos de calau, folosit in executii, in secolul al XVII-lea.











Sabiile vor iesi din teaca sambata, 6 februarie, de la ora 11, la Palatul Baroc, Piata Unirii nr. 1. Elevii sectiei de scrima din cadrul Clubului Sportiv Politehnica, antrenati de Livius Buzan vor arata cum se foloseste astazi sabia, in sport.




De asemenea, ei vor demonstra alaturi de muzeograful Zoran Marcov cum se folosea aceasta arma alba si in epoca medievala. Armele folosite in demonstratii sunt replici, nu originale, iar vizitatorii vor putea si pune mana pe aceste obiecte decorative.





Alaturi de sportivi va fi si multiplul campion national, Alexandru Diaconu, de 23 de ani, care tocmai s-a intors dintr-o competitie, de la Paris.





expozitia_pe_viata_si_pe_moarte_iatagan_turcesc



Vizitatorii vor putea vedea si sabii orientale cum ar fi katana sau tant, arme africane si multe altele. Nu vor lipsi nici sabiile folosite de austrieci in timpul apararii orasului Timisoara sau iataganele otomane aduse ca prada de razboi.



Colectia de arme a Muzeului Banatului este una deosebita, dar in acest moment, din cauza lucrarilor de renovare, este pastrata in depozitele noastre. Vrem sa aratam publicului larg aceste exponate, toate autentice si care au fost folosite de-a lungul timpului in diferite razboaie", a aratat directorul Muzeului Banatului, Dan Leopold Ciobotaru.






Sambata, 13 februarie, de la ora 11, vor avea loc demonstratii de spada, organizate de Muzeul Banatului Timisoara alaturi de Clubul Sportiv Politehnica Timisoara, sectia de scrima.


Va fi prezentata spada folosita astazi ca sport, insa se vor face si demonstratii cu spade (replici) pentru a arata modul de lupta din epoca medievala. Pe langa spade, muzeografii vor arata si cum se folosea iataganul.


Expozitia va avea loc la Muzeul de Arta din Timisoara intre 29 ianuarie si 21 februarie.







Pe tot parcursul acestei perioade, in fiecare sfarsit de saptamana vor avea loc demonstratii de scrima la Palatul Baroc. Acestea vor fi organizate de Clubul Sportiv Universitatea Politehnica Timisoara, Sectia de Scrima. Elevii antrenati de Livius Buzan sunt componenti ai Lotului National si au obtinut numeroase premii pe plan intern si international. In plus, muzeograful Muzeului Banatului, organizatorul acestei expozitii, Zoran Marcov, va explica exact cum erau folosite armele in acele vremuri.











expozitia_pe_viata_si_pe_moarte_sabie_de_calau