Expozitia \'DOI\' Dana Constantin &Marcel Bunea, Galeria de arta Contemporana, Muzeul Brukenthal

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 6 ani si 3 luni
Vizualizari
698

Voteaza & Distribuie

Descriere

Expozitia \'DOI\' Dana Constantin &Marcel Bunea, Galeria de arta

Contemporana, Muzeul Brukenthal

*Muzeul National Brukenthal anunta vernisajul expozitiei de pictura "Doi", a artistilor Dana Constantin si Marcel Bunea.* Deschiderea expozitiei va avea loc joi, 29 august, de la ora 13, la Galeria de Arta Contemporana din strada Tribunei, nr. 6, din Sibiu.*Cine este Dana Constantin*


Dana Constantin este absolventa a Institutului de Arte Plastice,Facultatea de Arte Plastice si Decorative "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, Specializarea Pictura, promotia 1988. Este prof.univ.dr. la Facultatea de Arte si Design din Timisoara, director al Departamentului Arte Vizuale si membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.


A avut 10 expozitii personale organizate in diferite locuri din tara, 38 de expozitii de grup, 40 de expozitii colective, sapte expozitii nationale si sapte bienale nationale.


A expus si in strainatate o expozitie personala si a avut 26 de participari la expozitii de grup in strainatate. De asemenea, lucrarile ei au fost prezentate in cinci expozitii de arta romaneasca si la 10 bienale nationale si internationale.


In 2011 a primit Premiul UAPR Filiala Timisoara, "Primus inter pares". In 2009 Premiul Special al U.A.P.R.Bistrita Nasaud la Bienala de Arta Plastica "Lascar Viorel" Piatra Neamt. In 1995, Premiul U.A.P. RO. Specializarea Pictura/sectiunea tineret.


In 2011 a primit din partea Academiei Romane Diploma "Distinctia Culturala pentru intreaga activitate de creatie artistica". A primit mai multe nominalizari. In 2006, o nominalizare pentru Premiul U.A.P.- specializarea Pictura, 2003, nominalizare la Bienala Internationala de miniatura Crna Gora Montenegro, iar in 1994, nominalizare la Premiul Salonului Anual Timisoara.
*Cine este Marcel Bunea*


Marcel Bunea este absolvent al Institutului de Arte Plastice \'Nicolae Grigorescu", Bucuresti, promotia 1982. Este conf.univ.dr. la Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti, director al Departamentului Pictura si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.


A deschis, intre 1974 si 2013, 21 de expozitii personale si a participat la peste 100 de expozitii de grup si colective in tara si strainatate.


A primit Premiul pentru pictura in cadrul Festivalului Institutelor de Arta, Bucuresti, in 1981. Un an mai tarziu, a primit premiul "Amfiteatru", la Bucuresti. In 1991 primeste Premiul pentru pictura: Salonul de Primvara al Capitalei, Bucuresti. Sapte ani mai tarziu, in 1998, primeste premiul pentru sectiunea "Spatiu activ si interactiv" (instalatie) in cadrul Salonului de Arta, Bucuresti. In 2003, premiul "Superlativele Cuvintul" pentru Arte Plastice, Bucuresti, in 2007 Premiul pentru excelenta (ex aequo) acordat de Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Bucuresti, Premiul Flacara pentru arte plastice, Bucuresti, Premiul pentru pictura " Nicolae Grigorescu" acordat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman, Bucuresti, Premiul de excelenta (ex aequo) pentru Arte Plastice acordat de Ministerul Culturii si Cultelor, Bucuresti, Premiul pentru arte vizuale (ex aequo) acordat de catre Ministerul Culturii si Cultelor, Bucuresti. In anul 2010, primeste Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Pictura, Bucuresti.


In 2004 primeste Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter acordat de Presedintia Romaniei, iar din acest an este cetatean de onoare al orasului Cisnadie, judetul Sibiu.*Expozitia ce va fi deschisa la Sibiu reuneste creatia a doi pictori despre care criticii spun ca "frapeaza printr-o prospetime diametral opusa acelui deja vu care ne intampina nu tocmai rar in galeriile de arta consacrate".*


"...Incredintati ca a trecut demult timpul cand se putea face arta mizand doar pe vocatia inscrisa inca de la nastere in zestrea lor genetica, Dana Constantin si Marcel Bunea sunt deopotriva pasionati de cercetare in domeniul artei: ei inteleg ca, mai intai, sa investigheze ce s-a facut relevant in multimilenara istorie a artei universale, pentru a vedea apoi ce se mai poate face astazi fara a esua in epigonism lamentabil sau, si mai

trist, in reluari inocente de formule creatoare demult uzate prin supralicitare si mimetism. Procedand astfel, creatia lor frapeaza printr-o prospetime diametral opusa acelui deja vu care ne intampina nu tocmai rar in galeriile de arta consacrate, ca sa nu mai vorbim de spatiile improvizate pentru glorii de o zi. Ar mai fi de adaugat ca, in raspar cu traditia care, cand propunea doi artisti intr-o expozitie, reunea creatori din genuri distincte (un pictor si un sculptor, cel mai adesea), expozitia de acum reuneste creatia a doi pictori. Dar relatia speciala pe care am semnalat-o, de paradoxie ce sfarseste in complementaritate, provoaca privitorul obisnuit cu aprofundarea pe plan mental a actului creator la o reflectie asupra resorturilor si sanselor pe care le mai are astazi pictura. Este ceea ce distinge expozitia conceputa de Marcel Bunea si Dana Constantin de cursul dominant in planul manifestarilor artistice de la noi."*Prof.univ.dr. D. N. Zaharia*