Expozitia "De ieri" a artistei Stefania Becheanu

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
382

Voteaza & Distribuie

Descriere

Avem placerea de a va invita la expozitia "DE IERI" a artistei Stefaniei Becheanu, la Primaria Munincipiului Timisoara, incepand cu 5.11.2009, ora 12:00, cand va avea loc vernisajul expozitiei.


Artistul Andrei Jecza face o descriere a tinerei sperante: "Stefania Becheanu propune un univers propriu, definit prin optimism, vitalitate si virtuozitate atat compozitionala, cat si cromatica. Lucrarile pe care le expune, nu urmaresc un duct tematic, ci se inscriu intr-o sintaxa proprie, intr-o lume abstracta pe care artista o descifreaza prin mici semne si insemne particulare. Aceasta descarnare a abstractului incifreaza codul sau o viziune extrem de proaspata in care diluarea abstractului prin forme si contururi figurative duce la o apropiere de povestea interioara a artistei. Procedeele tipice unui abstractionism gestual, cum este dripping-ul specific lui Jackson Pollock, este dinamizat de Becheanu prin introducerea petei, a animatiei, a figurinei de plus, a grafismelor onomatopeice. Aceasta expozitie nu propune altceva decat o calatorie inlauntrul artistei, in visele si calatoriile ideatice ale acesteia, expozitia insasi, prin forma in care artistul a ales sa o panoteze, presupune o calatorie pe axa temporala. Stefania Becheanu expune lucrari din diferite perioade. Acest tact nu este intamplator, acest demers, cred eu, este pe atat mai interesant pe cat privitorul poate descoperi singur povestea inchisa in interiorul panzelor Stefaniei Becheanu.

Pornind pe urmele "pantofilor roz cu toc" unde apar primele incercari de a abstractiza figurativul, pana la ciclul intitulat: "Pollock 2009 si benzi desenate" unde apar primele forme figurative intr-o compozitie abstracta desavarsita. Interesant insa este, de urmarit acest duct creativ, pendularea si cautarea formei de expresie directionata intr-un singur sens. Pendularea intre figurativ, compozitie abstracta si gestualism, dripping complet abstract este foarte interesanta. Imi amintesc cu ce surpriza am descoperit seria pregestualista a lui Jackson Pollock, sau figuratisvismul desavarsit a lui Gerhard Richter, nemaivorbind de realismul nalucitor din seria albastra a lui Pablo Ruiz Picasso. Cred ca dincolo de expresie, un artist, mai ales un artist atat de tanar, cum este Becheanu, trebuie in primul rand sa experimenteze, sa caute solutii si forme de expresie pe cat mai divergente cu propriile interese, pe atat mai provocatoare, atat in ceea ce priveste proprile limite cat si ceea ce priveste dinamica pe care acesta o poate declansa".

Sursa: Primaria Timisoara, www.primariatm.ro