Expozitia de fotografie astronomica "Intre ochi si infinit"

Detalii

Categorie
Evenimente diverse
Modificat
acum 8 ani si 2 saptamani
Vizualizari
331

Voteaza & Distribuie

DescriereLUNI, 5 OCTOMBRIE 2009, ORA 19, CARTURESTI (IULIUS MALL)
2009 este Anul International al Astronomiei, iar saptamana 4-10 octombrie este, de asemenea, Saptamana Mondiala a Spatiului. Sub dublul bun augur, libraria Carturesti din incinta Iulius Mall, Timisoara, gazduieste in perioada 5-29 octombrie expozitia de fotografie astronomica „Intre ochi si infinit", semnata Alex Conu si Cristina Tinta. Va invitam luni seara, de la ora 19, la vernisajul expozitiei, o intalnire cu cei care iau poza de buletin a planetelor, a lunii, a unor stele ce de mult nu mai exista. Cum se naste o fotografie astronomica, ce minunatii astronomice ce scapa ochiului poate surprinde un aparat foto obisnuit si multe altele, pana la stele si inapoi, puteti afla chiar de la autorii expozitiei. Prezent la eveniment va fi Virgiliu Pop, cercetator la Agentia Spatiala Romana si codirector pentru educatie la World Space Week Association.
In ultima vreme, astrofotografia a inceput sa aiba din ce in ce mai multi adepti in Romania, mai ales dupa ce camerele digitale au devenit accesibile oricui. Tocmai pentru a incuraja astrofotografia romaneasca, expozitia are, pe langa Alex Conu si Cristina Tinta, doi invitati care isi vor expune fiecare cate o fotografie: Mihai Curtasu, astrofotograf incercat, si Andrei Zincenco, care debuteaza in acest domeniu.


Alex si Cristina sunt pasionati de astrofotografie contagiosi. „Am vrea ca in urma expozitiei cat mai multa lume sa constientizeze ca deasupra noastra se afla o lume aparte, iar atunci cand ies din casa sa se uite mai intai in sus si sa nu-si pastreze privirea in betonul trotuarului", spun ei. „Daca isi doresc sa faca un hobby din astronomie, respectiv astrofotografie le recomand sa gaseasca un club de astronomie. Astronomia nu se face de unul singur, e nevoie de alte persoane cu care s-o impartasesti si in mijlocul carora sa te dezvolti", adauga Alex.


Cum se naste o fotografie a cerurilor? Tehnicile sunt, desigur, diferite in functie de subiectul fotografiat. „Multa lume isi imagineaza ca pentru astrofotografii reusite e nevoie de un portbagaj de scule. Nu neg asta, acel portbagaj de scule e foarte util cand avansam in astrofotografie, dar se pot face fotografii extrem de spectaculoase folosind doar o camera digitala simpla si un trepied", explica Alex. Imaginile astfel obtinute sunt apoi postprocesate in soft-uri specifice de editare a imaginilor astronomice.


Expozitia „De la ochi la infinit" cuprinde fotografii din domenii variate ale astrofotografiei, de la imagini pe care le poate realiza oricine cu o camera foto obisnuita si un trepied, dar si astrofotografie avansata unde e nevoie de instrumente specifice. Veti gasi fotografii cu nebuloase, comete, meteori, eclipse de Soare si de Luna, galaxii, dar si peisaje nocturne.