Doina Pauleanu lanseaza cartea Singularitate si reconstructie imaginara. Pictori romani in Bretania

Detalii

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 7 ani si 9 luni
Vizualizari
414

Voteaza & Distribuie

Descriere

Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta Constanta, lanseaza marti, 23 noiembrie 2010, la ora 19.00, volumul „Singularitate si reconstructie imaginara. Pictori romani in Bretania (1876 – 1940)". Lansarea va avea loc la Centrul Cultural ArtSociety din Str. Logofat Luca Stroici, nr. 18, Bucuresti.

Dupa succesul pe care l-a inregistrat cu amplul studiu intitulat „Balcicul in pictura romaneasca", directorul Muzeului de Arta din Constanta, dr. Doina Pauleanu, revine in atentia iubitorilor de arta cu o noua lucrare stiintifica dedicata, de aceasta data, Bretaniei: „Singularitate si reconstructie imaginara. Pictori romani in Bretania (1876 – 1940)".

Lucrarea incearca sa surprinda motivul breton in creatiile artistilor romani, aducand in centrul atentiei pictorii si lucrarile realizate de ei in acest spatiu.

Artistii romani au lucrat in Bretania, considerata "vestul salbatic" european, peninsula asediata de apele Atlanticului din trei parti, in perioada 1876 – 1940. Pionierul si descoperitorul ei este considerat Nicolae Grigorescu. Despre acesta, criticul de arta dr. Doina Pauleanu, a afirmat ca „ a reusit sa inteleaga, prin inteligenta sa plastica, faptul ca la Paris, in orice spatiu de studiu ar intra, se studia arta academista, indreptata spre tehnici ale trecutului, spre deosebire de scoala de la Barbizon, care pregatea germenii modernitatii in plein-air".

Una dintre cele mai cunoscute opere create de Nicolae Grigorescu in Bretania este „La ocean". Pictura reliefeaza o femeie frumoasa care sta pe malul oceanului lasand senzatia unei comuniuni depline cu natura. Tot in aceasta perioada, Grigorescu a mai realizat si cunoscutele lucrari de la Vitré.

Lista pictorilor romani care au creat in Bretania este mult mai lunga, printre ei numarandu-se artisti precum: Kimon Loghi, Stefan Popescu, Theodor Pallady, Nicolae Grant, Gheorghe Petrascu, Nicolae Vermont, Cecilia Cutescu-Storck, Jean Al. Steriadi, Eustatiu Stoenescu, Iosif Iser, Constantin Artachino, Henri Catargi, Elena Popea, Nutzi Acontz, Rodica Maniu s.a. O parte dintre acestia fac obiectul studiului Doinei Pauleanu, care recupereaza in cartea sa experienta estetica a acestora in mediul breton. Bretania era, in acea perioada, locul unde se nastea modernitatea.