Dialoguri interculturale. 50 de ani de slavistica timisoreana

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 6 ani si 11 luni
Vizualizari
475

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dialoguri interculturale. 50 de ani de slavistica timisoreana


In perioada 2-4 noiembrie 2007, Catedra de limbi si literaturi slave din cadrul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara organizeaza un simpozion stiintific international cu prilejul sarbatorii a 50 de ani de la infiintarea Sectiei de limba rusa si a 15 ani de la constituirea Specializarii (ulterior Sectiei) de limba sarba si croata, cu tema: Dialoguri interculturale. 50 de ani de slavistica timisoreana.

Mentionam ca la acest simpozion sunt invitate cca. 80 de cadre didactice universitare si slavisti de renume din tara (Cluj, Bucuresti, Timisoara) si strainatate (Serbia, Rusia, Bulgaria, Cehia, Austria, Germania, Ucraina, Ungaria, Gruzia, Croatia).

In cadrul simpozionului va fi lansat volumul omagial IVAN EVSEEV: Un om – un simbol, prilejuit de implinirea a 70 de viata a profesorului si omului de stiinta timisorean, renumit lingvist, semiotician, folclorist si specialist in simbologie - lucrari fundamentale (selectiv): Semantica verbului (Timisoara, Ed. Facla, 1974), Cuvant-mit-simbol (Timisoara, Ed. Facla, 1983), Dictionar de magie, demonologie si mitologie romaneasca (Timisoara, Ed. Amacord, 1998), Dictionar de simboluri si arhetipuri culturale (Timisoara, Ed. Amacord, 2001), Enciclopedia simbolurilor religioase si arhetipurilor culturale, (Ed. „Invierea”, Arhiescopia Timisoarei, 2007); cel mai recent premiu 2005: Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala din Banat, pentru cartea Gandurile si tristetile unui rus lipovean (Bucuresti, Editura CRLR, 2005).


Manifestarea se va desfasura dupa urmatorul program:


 • 2 nov.:

  • Deschiderea festiva a simpozionului (UVT, Aula Magna, ora 11.30): vor participa personalitati politice si culturale din Timisoara, din tara si din strainatate.

 • Lansare de carte, 12.30:

  • Un om, un simbol. In honorem magistri Ivan Evseev (cu ocazia implinirii a saptezeci de ani a prof. univ. dr. Ivan Evseev)

  • Slavistica universitara timisoreana. Dictionar biobibliografic, contine date biografice legate de activitatea profesorilor de la Catedra de limbi si literaturi slave din 1957-2007.


 • Expozitie de carte Lucrari stiintifice publicate de fosti si actuali membri ai catedrei: 1957-2007

 • 16.00 Prezentarea lucrarilor in plen

 • 17.00 Prezentarea lucrarilor pe sectiuni: 1. Literatura; 2. Lexicologie, Toponimie, Onomastica; 3. Didactica/Metodica, Traductologie/Traduceri, 4. Istoria Limbii, Etimologie, Istoria slavisticii

19.30 Receptie oferita de Uniunea Sarbilor din Romania si Consulatul General al Serbiei din Timisoara