Deontologia mass-media ca la carte

Detalii

Categorie
Evenimente diverse
Modificat
acum 6 ani si 9 luni
Vizualizari
160

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dezbatere Polirom si Ascmedia in Club A:

Deontologia mass-media „ca la carte"

Editura Polirom si Asociatia Consumatorilor de Media va invita luni, 11 mai, ora 19.00, la dezbaterea Deontologia mass-media „ca la carte", in Club A (str. Blanari, nr. 14). Dezbaterea porneste de la o poveste imaginara, „marca" Premiul Nobel pentru Literatura: Onoarea pierduta a Katharinei Blum de Heinrich Böll.

Vor participa: cunoscutul jurnalist Robert Turcescu, Costi Rogozanu (jurnalist, critic literar), Cezar Ion (Asociatia Jurnalistilor din Romania), un reprezentant al Ministerului Justitiei, Horea Badau (Asociatia Consumatorilor de Media) si Oana Boca (director de imagine al Editurii Polirom).

Romanul Onoarea pierduta a Katharinei Blum a fost ecranizat in regia lui Volker Schlöndorff si Margarethe von Trotta.

Heinrich Böll este al doilea scriitor german, dupa Thomas Mann, distins cu Premiul Nobel pentru Literatura (1972).

Imaginea publica a oricarui om consta nu atit in numele, cit in renumele fiecaruia, iar privilegiile, excluderile si oprobriile sociale sint de multe ori oglindiri limpezi ale felului in care ne vad ceilalti. Microromanul lui Heinrich Böll vorbeste despre cit de fragila si vulnerabila este imaginea orica­ruia dintre noi in confruntarea cu monstruoasa putere de manipulare a presei, despre importanta principiilor si a demnitatii intr o lume impura si corupta, dar si despre pretul enorm pe care trebuie sa l platim uneori pentru a ne rascumpara „onoa­rea pierduta". Scrisa intr un stil ce deconcerteaza prin limpezimea argumentelor si directetea mesa­jului, Onoarea pierduta a Katharinei Blum sau cum se isca si unde poate duce violenta (1974) este, inainte de toate, o carte despre agresarea inti­mitatii si naruirea valorilor personale, o carte care, in ciuda faptului ca a fost publicata cu mai mult de trei decenii in urma, se dovedeste uluitor de actuala.

Onoarea pierduta a Katharinei Blum are ca tema victimizarea sistematica a unei tinere sarace, dar mindre, care lucreaza ca menajera si, ocazional, chelnerita. Katharina are ghinionul de a se intilni si a petrece o noapte cu un barbat dat in urmarire de politia germana. In numai citeva zile, intimitatea si onoarea ei sint distruse, mai intii de politistii care o terorizeaza, apoi de presa de scandal, ce o transforma intr-un soi de Bonnie Parker politizata: frumoasa, cruda, ucigasa si devotata cauzei comunismului." (The New York Times)

Heinrich Theodor Böll (1917 1985) este cel de al doilea scriitor german, dupa Thomas Mann, dis­tins cu Premiul Nobel pentru Literatura (1972). Membru al Grupului 47 si profund implicat in viata publica din Germania postbelica, Böll si a asumat, alaturi de Günter Grass, rolul de con­stiinta a generatiei sale. Cartile lui, traduse in peste treizeci de limbi, vorbesc despre vina tragica a poporului german, ranile inca nevindecate si ne­ce­sitatea de a privi in fata un trecut intunecat si dureros. Dintre scrierile sale, amintim: Fotografie de grup cu doamna (in pre­gatire la Editura Polirom), Casa vaduvelor, Destinul unei cesti fara toarta, Unde ai fost, Adame?. In colectia „Biblio­teca Polirom" au mai aparut Opiniile unui clovn (2007) si Partida de biliard de la ora noua si jumatate (2008).