Congres pluridisciplinar pentru reducerea numarului de amputatii

Detalii

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 6 ani si 4 luni
Vizualizari
348

Voteaza & Distribuie

Descriere

In perioada 31 martie - 2 aprilie 2011, la Timisoara se desfasoara Congresul CompasX 31 martie - 2 aprilie 2011 – prima initiativa pluridisciplinara pentru reducerea numarului de amputatii ale membrului inferior.

Date recente indica faptul ca in Europa, in pofida progreselor medicale din ultimele doua decenii, numarul de amputaţii majore ale membrului inferior s-a triplat la pacientii cu varsta de peste 65 de ani. Acest bilanţ ingrijorator se datoreaza, in principal, cresterii "epidemice" a incidentei aterosclerozei si diabetului zaharat.

Impactul amputatiei asupra pacienţilor este devastator, iar supravietuirea pacientilor amputati scade dramatic, fiind sub 50% la 2 ani postoperator (sursa – OMS).

In aceste conditii, elaborarea unor protocoale terapeutice inovative, prin care leziunile tisulare ischemice ale membrului inferior sa fie depistate si tratate precoce, devine o provocare si in acelasi timp o responsabilitate majora a corpului medical.

Ne face deosebita placere sa va informam ca in perioada 31 Martie-2 Aprilie 2011 la Timisoara, specialisti apartinand la mai multe discipline medicale si chirurgicale raspund impreuna acestei provocari, cu ocazia primei editii a Congresului CompasX – prima initiativa pluridisciplinara pentru reducerea numarului de amputatii ale membrului inferior.

Acest congres este organizat de carte Clinica Chirurgie Vasculara – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Asociatia CompasX, Societatea Romana de Microchirurgie Reconstructiva si UMF "Victor Babes" Timisoara.

Temele stiintifice abordate vor fi variate, de la metodele moderne de diagnostic si abord terapeutic al bolii arteriale periferice ocluzive pana la posibilitatile actuale de reconstructie orto-plastica sau "vasculo-plastica" a membrului inferior ischemic si piciorului diabetic (e.g. piciorul Charcot).

Un alt punct de interes major al congresului este reprezentat de sesiunea de terapii regenerative unde vor fi prezentare rezultate experimentale si clinice in tratamentul tesutului ischemic cu compusi precum celulele progenitoare endoteliale sau VEGF.

Manifestarea beneficiaza de aportul stiintific al unor personalitati recunoscute la nivel international in chirurgia plastica, ortopedie-traumatologie, chirurgie vasculara sau terapii regenerative. Intre lectorii invitati vor participa Prof. Dr. Geoffrey Hallock (Allentown, SUA), Prof. Dr. Vasileios Polyzois (Atena, Grecia); Prof. Dr. Ionnis Ignatiadis (Atena, Grecia), Prof. Dr. Eckhard Klenk (Duisburg, Germania) si Prof. Dr. Thomas Zgonis (San Antonio, SUA).

Programul va cuprinde ca si manifestari satelit, demonstratii "live" din sala operatorie, un curs practic de echografie Doppler, respectiv de EVAR (tratament endovascular al anevrismului de aorta abdominala).

In cadrul congresului va fi acordat Premiul Aurel Kaufmann (valoare 1000 EUR), echipei medicale cu cele mai importante rezultate in abordul pluridisciplinar al leziunilor ischemice ale membrului inferior. Premiul este acordat de Asociatia CompasX, pe baza unui proces de selectie. Regulile de inscriere ca si orice alte informatii legate de congres pot fi analizate pe pagina web la www.compasx.ro.