Concert Vocal Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
479

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sala „Capitol" vineri, 6 februarie 2009, ora 19

CONCERT VOCAL-SIMFONIC

Dirijor :

RADU POPA

Corul „Ion Romanu" al Filarmonicii „Banatul" Timisoara


Dirijorul corului:

LUCIAN ONITA


J. Haydn: Missa brevis in honorem Sancti Joannis de Deo

L. van Beethoven: Simfonia a VIII-a in fa major op.93

Fr. Schubert: Simfonia a VIII-a in si minor, „Neterminata"


Primul concert simfonic al lunii februarie debuteaza cu Missa brevis de Joseph Haydn. Dirijorul concertului, maestrul Radu Popa, ne face cunoscuta aceasta lucrare de mici dimensiuni, care tine foarte bine locul unei uverturi. Gandindu-ne ca Haydn a fost mult timp unul din muzicienii aflati in slujba Printului Esterházy, putem crede ca aceasta missa a fost scrisa la comanda sa. Esterházy insa ii comanda de obicei sa scrie muzica instrumentala si de opera. Lucrarile religioase erau scrise de Haydn la cererea unor organisme clericale sau din propria placere. Missa pe care o vom asculta vineri, 6 februarie, pe scena salii „Capitol", a fost comandata de Fratia intru mila, o societate caritabila care administra un spital din Eisenstadt si al carei patron spiritual era sfantul Ioan. De aceea lucrarea mai poarta si un nume mai lung — Missa brevis in honorem Sancti Joannis de Deo. Participa corul „Ion Romanu" pregatit de Lucian Onita.

In continuare vom asculta tot o lucrare brevis, Simfonia nr.8 in si minor (Neterminata) de Franz Schubert. Avea 25 de ani cand, probabil, dorea sa scrie o simfonie in care toate partile sa fie organizate in masura de trei. A scris prima parte in trei patrimi, a doua in trei optimi, parti pe care le-a terminat. A inceput sa faca schitele pentru partea a treia, tot in trei patrimi, iar de aici proiectul a inghetat, nu se stie de ce. Schubert a mai avut lucrari neterminate, dar aceasta este singura care a trait si a facut cariera mondiala fiind scrisa doar pe jumatate. A fost initiata in 1822 si descoperita abia dupa 43 de ani cand a fost cantata la Viena de Orchestra Nationala sub conducerea lui Johann Herbeck. Au fost cativa muzicieni care au incercat sa finalizeze simfonia, dar au renuntat pentru ca ar fi fost un mare risc si chiar un sacrilegiu sa completezi o atare frumusete magica cum este Simfonia Neterminata.

Tot la Viena, in 1814, a fost executata pentru prima data Simfonia nr.8, in fa major, op.93 , de Ludwig van Beethoven, pe care o vom asculta in incheierea concertului simfonic. Cei care spun ca simfoniile cu numar cu sot ale lui Beethoven nu ar fi la fel de iubite ca si cele fara sot, au uitat probabil de simfonia a VIII-a. Aceasta mica simfonie a fost compusa in acelasi timp cu simfonia a VII-a, adica in aceeasi stare de spirit. Daca a VII-a este exuberanta, plina de bucuria vietii, a VIII-a este festiva, vesela, stralucitoare, si chiar cu accente umoristice in partile a doua si a patra. De la premiera pana azi a avut mereu un mare succes la public.

Mircea Tataru