Concert Simfonic - ora 19

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
701

Voteaza & Distribuie

Descriere

vineri, 31 octombrie 2008, ora 19 Sala „Capitol"


CONCERT SIMFONIC


Dirijor:

CHRISTOPH REHLI

Elvetia


Solisti:

RUDOLF KOELMAN

Olanda


W. A. Mozart: Uvertura la opera „Nunta lui Figaro"

N. Paganini : Concertul nr. 2 in si minor pentru vioara si orchestra, op. 7

P. I. Ceaikovski : Simfonia a VI-a, in si minor op. 74 - „Patetica"


Vineri 31 octombrie, 2008, ora 19, sala „Capitol"


Concertul Filarmonicii „Banatul", din 31 octombrie, va fi dirijat de maestrul Christoph Rehli din Elvetia, care ne propune urmatorul program: Uvertura la opera „Nunta lui Figaro" de Mozart, Concertul pentru vioara si orchestra nr.2 in si minor, op.7 de Nicolo Paganini si Simfonia a VI-a in si minor, op. 74 „Patetica" de Ceaikovski. Daca si uvertura ar fi fost scrisa de Mozart tot in si minor puteam intitula seara muzicala Armonii in si minor.

Nunta lui Figaro" capteaza atentia publicului inca din primele momente. Aceasta spumoasa pagina muzicala si-a castigat o binemeritata celebritate in lumea intreaga, cariera ei glorioasa fiind cu greu egalata de unele uverturi rossiniene. Principalele caracteristici care o fac atat de apreciata se dovedesc a fi — exuberanta debordanta prezenta de la prima masura pana la final, coloritul bogat al ideilor muzicale, cu toate ca Mozart foloseste o economie de mijloace in prezentarea lor, si poate faptul ca in aceasta introducere in opera este utilizata o forma de sonata mai putin uzitata, adica o forma fara dezvoltarea materialului tematic, denumita de muzicieni, liedul-sonata. Subscriem ca atare forma are darul de a pastra si de a accentua dinamismul si verva pana la final.

Seara muzicala va continua cu auditia concertului nr. 2 de Paganini, o pagina de mare frumusete si dificultate, asa cum sunt compozitiile celui mai mare violonist din toate timpurile, lucrare pe care o va interpreta violonistul olandez Rudolf Koelman. Compozitiile lui Paganini poarta amprenta geniului sau creator, a muzicii populare italiene si a traditiei muzicii culte, in special a inaintasilor sai pe filiera creatiilor pentru vioara. Desi acest superb concert sta oarecum in umbra mai celebrului concert nr. 1 pentru vioara, in re major, ultima sa parte„La Campanella" cunoscuta si sub numele de Rondoul Clopoteilor, a cunoscut o faima mult mai mare, fiind interpretata de multe ori ca lucrare separata.

Concertul simfonic, care dupa cum am vazut ne ofera creatii de exceptie, se va incheia in aceeasi nota prin auditia Simfoniei a VI, in si minor de Ceaikovski. Ea a fost conceputa in timpul unei calatorii in strainatate in iarna anilor 1892-1893 si a fost dedicata nepotului sau V.L. Davidov. Este o formidabila capodopera, de o mare forta expresiva, care da expresie eternelor probleme ale omenirii: conflictul dintre bine si rau, dintre dorinta si neputinta, dintre om si destin. Exista un program launtric al simfoniei care nu a fost niciodata clar dezvaluit, dar expresivitatea darului lui Ceaikovski, prin acest bun al culturii universale, ne vorbeste despre devenire, trecere si parasirea senina a vietii. Totul marcat de subiectivitate dar si sinceritate, o destainuire despre rostul lucrurilor, o conceptie despre lume.


Mircea Tataru