Concert Simfonic - ora 19

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
361

Voteaza & Distribuie

Descriere

vineri, 10 octombrie 2008, ora 19 Sala „Capitol"

CONCERT SIMFONIC

Dirijor :

ILARION IONESCU-GALATI

Solist :

REMUS AZOITEI

Anglia

Program :

D. Sostakovici : Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra, op.77

G. Bizet-R. Scedrin : Suita „Carmen" pentru orchestra de coarde si percutie

Percutie: TORINO TUDORACHE

DUMITRU RUS

CRISTIAN RATIU

ADRIAN SINMARTINEAN

CARMEN SERBANAvancronica de concert


Daca va place opera "Carmen„ de Bizet, (cui nu-i place?) trebuie neaparat sa veniti la concertul simfonic al Filarmonicii "Banatul„ de vineri, 10 octombrie. Sub conducerea maestrului Ilarion Ionescu-Galati orchestra de coarde a filarmonicii va interpreta Suita "Carmen„ de compozitorul rus Rodion Scedrin. Daca suita, ce face parte din muzica baletului cu acelasi nume compus de Scedrin, nu are suflatori, are in schimb un intreg ansamblu de percutie care va face muzica sa explodeze. Iata-i pe solistii ansamblului : Torino Tudorache, Dumitru Rus, Cristian Ratiu, Adrian Sinmartinean, Carmen Serban.

Compozitia are la baza muzica operei lui Bizet si Scedrin a dedicat-o sotiei sale, poate cea mai mare balerina a secolului XX, Maia Plisetkaia. Este o pagina muzicala de exceptie, fiind interesant cum un compozitor rus a reusit atat de bine sa ne aduca in fata Spania culorilor vii si scanteietoare, soarele ei dar si iubire, dramatism si sange. Aceasta reusita suita orchestrala, ce a avut si are peste tot un remarcabil succes, are o multitudine de imagini, este inzestrata cu calitati noi fata de lucrarea lui Bizet. Scedrin insereaza parti proprii iar pe cele cunoscute le armonizeaza in felul sau. Alterneaza mereu intre semnificatia textului dramei, memoria muzicii lui Bizet si propria sa creatie.

In deschiderea concertul de vineri seara vom asculta Concertul pentru vioara si orchestra in la minor, Opus 77, de Dmitri Sostakovici. Prima versiune dateaza din 1947, concertul nefiind cunoscut de nimeni datorita faptului ca i s-au interzis lucrarile printr-un decret, cand, impreuna cu alti oameni de cultura, a fost acuzat de formalism, un cuvant care trebuie tradus prin aceea ca nu se integra orientarilor culturii comuniste a acelor ani. A doua versiune, cea definitiva a fost interpretata in premiera in 1956 de violonistul David Oistrah la Moscova si apoi la Leningrad. Oistrah, caruia i-a fost dedicat acest concert, a avut un rol determinant in propagarea lui fiind entuziasmat de calitatile acestei lucrari. Sostakovici nu a conceput acest concert in forma traditionala a concertelor instrumentale, ci i-a dat o forma interesanta si originala, considerand ca forma este un element ce trebuie sa se subordoneze exprimarii continutului de idei si sentimente. Astfel, concertul are patru parti, fiecare avand un titlu care sugereaza caracterul fiecareia: Nocturna, Scherzo, Passacaglia si Burlesca. In interiorul concertului se pot gasi si teme ascunse cum ar fi motivul invaziei din Simfonia sa nr. 7, la inceputul Passacagliei sau motivul Simfoniei a V-a de Beethoven.

Concertul va fi interpretat de violonistul Remus Azoitei din Anglia, binecunoscut si indragit la Timisoara.

Mircea Tataru