Concert Simfonic - ora 19

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 6 ani si 3 luni
Vizualizari
480

Voteaza & Distribuie

Descriere

Marti, 15 aprilie 2008, Sala „Capitol", ora 19

CONCERT SIMFONIC

Dirijor:

IVAN UNGAR

Australia

Solist:

GABOR VARGA

Ungaria

Program:

F. Mendelssohn-Bartholdy: Uvertura „Hebridele"

C. M. von Weber: Concertul nr.1 in fa minor pentru clarinet si orchestra op.73

Fr. Schubert: Simfonia a IX-a

Dirijorul Ivan Ungar din Australia va incepe programul de marti, din sala „Capitol", cu uvertura „Hebridele" op. 26, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, cunoscuta si sub denumirea de „Grota lui Fingal". Este un mic poem simfonic scris in 1830, inspirat de o vizita in Scotia, cu un an inainte. Aceasta creatie faimoasa si iubita, reda sentimentele compozitorului nascute din spectacolul fascinant al marii, ale carei valuri lovesc si se sparg la intrarea unei grote sapate in stanca.

Clarinetistul Gabor Varga din Ungaria va interpreta, in continuare, Concertul pentru clarinet si orchestra in fa minor, op. 73, de Carl Maria von Weber.

Cum am amintit mai sus, in incheiere, orchestra simfonica ne va prezenta ultima simfonie a lui Schubert, Simfonia nr.9, in Do major. Aceasta lucrare mai poarta si numele de „Marea simfonie" nu numai pentru a se distinge de cealalta simfonie in Do major, a VI-a, dar si datorita lungimii si maiestatii ei. Multe orchestre se refera doar la numele ei, pentru ca exista intre muzicologi controverse in legatura cu numerotarea ei ca a IX-a. Se stie ca Simfonia a VIII-a are numai doua parti si poarta numele de „neterminata".