Concert Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri/Concerte
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
301

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sala „Capitol" vineri, 13 martie 2009, ora 19


CONCERT SIMFONIC

Dirijor:

PHILIPP POINTNER

Germania


Solista:

ANDREEA GROSZMUK


M. Glinka: Uvertura la opera Ruslan si Ludmila

A. Haciaturian: Concertul pentru pian si orchestra in re bemol major

A. Dvořak: Simfonia a VIII-a in sol major, op. 88

Vineri,13 martie 2009, ora 19, sala „Capitol"

Concertul Filarmonicii „Banatul" de vineri, 13 martie, va debuta cu Uvertura la opera Ruslan si Ludmila de Mihail Ivanovici Glinka. Parintele muzicii simfonice ruse si fondatorul scolii nationale a avut, prin compozitiile sale, o influenta marcanta asupra marilor compozitori din Rusia, de la Rimski-Korsakov pana chiar la Stravinski. Cu toate ca a calatorit destul de mult in Europa, a ramas fidel conceptiei sale de baza, ca muzica sa trebuie sa se nasca din folclorul valoros al tarii sale si ca trebuie sa oglindeasca in interior spiritul adevarat al poporului sau. Premiera operei a carei uvertura o vom asculta a avut loc la St. Petersburg in 1842, iar patru ani mai tarziu, opera a fost reluata la Moscova. Cu toate ca in zilele noastre opera este pusa destul de rar in scena, uvertura si-a castigat o cariera internationala de mare succes, fiind des programata in concertele simfonice.

Muzica lui Aram Haciaturian este binecunoscuta azi in lume in principal datorita bogatiei sale melodice, ritmurilor specifice folclorului armean, dar si armoniilor sale pitoresti. Daca succesul lucrarilor sale simfonice au inceput sa-l faca cunoscut, faima mondiala i-a adus-o Concertul pentru pian si orchestra, compus in 1936 si dedicat pianistului Lev Oborin. Acest concert va fi interpretat vineri seara de catre pianista Andreea Groszmuk.

Concertul orchestrei simfonice a filarmonicii se va incheia cu Simfonia a VIII-a in sol major, op.88, de Antonin Dvořak. Aceasta simfonie sufera pe nedrept de o anumita umbra datorata faimei extraordinare cucerite de simfonia „Din lumea noua". De aceea, dirijorul Philipp Pointner din Germania, care va conduce concertul de vineri, doreste sa ne prezinte calitatile extraordinare ale acestei lucrari, sa-i dezvaluie stralucirea, veselia si optimismul cuceritor. Promisiunea acestor calitati este data si de dedicatia de la inceputul partiturii, unde Dvořak multumeste pentru ca a fost ales membru al Academiei din Boemia si apreciaza felul cum institutia incurajeaza artele si literatura. Cea mai scurta simfonie a sa (aprox. 36 de minute) a fost scrisa in 1889, intr-un timp foarte scurt, mai putin de trei luni. Premiera a fost la Praga, in 1890, sub conducerea compozitorului.


Mircea Tataru