Sala „Capitol" vineri, 16 ianuarie 2009, ora 19
CONCERT SIMFONIC
Dirijor:
GHEORGHE COSTIN
Solista:
ALEXANDRA GUTU
Program:
W. A. Mozart: Serenata Notturna, in re major K.V. 239
J. Haydn: Concertul in do major, pentru violoncel si orchestra
L. van Beethoven: Simfonia I in do major, op.21
FILARMONICA "BANATUL„ TIMISOARA
Vineri, 16 ianuarie, 2009, ora 19, sala „Capitol"
Se stie ca in secolul XVIII, ca de altfel si inainte si dupa, compozitorii scriau lucrari la comanda sociala, atat pentru a se intretine cat si pentru mentinerea statutului profesional. Erau dependenti de dorintele si comenzile aristocratiei si ale capilor bisericii. De aceea este de mirare ca Serenata Notturna, in re major K.V. 239, compusa de Wolfgang Amadeus Mozart in 1776, nu a fost dedicata nimanui si nu se cunoaste nici ocazia pentru care a fost scrisa. Bunaoara, stim foarte bine ca Serenada K 250, compusa in acelasi an, se mai numeste si Haffner- Serenade pentru ca a fost dedicata Elisabetei Haffner, fiica primarului din Salzburg. S-o fi compus Mozart intr-o seara doar de dragul amorului propriu? Vom asculta aceasta serenada, a carei geneza nu o cunoastem, in seara de vineri, 16 ianuarie, pe scena salii „Capitol", interpretata de catre orchestra de coarde a Filarmonicii „Banatul", la care vesnic surprinzatorul Mozart adauga timpani! Sunt de fapt doua grupuri orchestrale, pentru ca partitura prevede si un grup orchestral format din doua viori, o viola si un contrabas, care au un rol solistic. Prima auditie a acestei bijuterii muzicale a fost tarziu, in iulie 1973, la Los Angeles. Initiativa de a o asculta la Timisoara apartine maestrului Gheorghe Costin, care va conduce concertul de vineri seara. Sa-i amintim pe cei cinci solisti: violonistii Mircea Tataru si Angela Gherasim, violista Eva Bloch, contrabasistul Victor Stan, iar la timpani, Torino Tudorache.
Daca din grupul solist nu face parte violoncelul, iata ca in continuare vom avea un violoncel solo, care va interpreta un intreg concert. Este Alexandra Gutu, solista Filarmonicii „Banatul", care va interpreta Concertul in do major, pentru violoncel si orchestra de Joseph Haydn. Acest concert se datoreaza prieteniei lui Haydn cu primul violoncelist al orchestrei Printului Esterházy, Joseph Weigel, caruia i l-a dedicat. Notele au disparut dupa conceperea concertului, in jurul anului 1765, dar un muzician pe nume Pulkert a descoperit o copie la Muzeul National din Praga. Ca si Serenata Notturna, concertul este mai miniatural si are un ansamblu de acompaniament destul de redus.
Dupa pauza, concertul orchestrei filarmonicii continua tot in do major, tonalitatea primei simfonii a lui Ludwig van Beethoven. Acest opus 21 este marcat de spiritul lui Haydn si de respectul pentru muzica lui Mozart, cu toate ca nu este epigonul celor doi mari inaintasi. Este stapan pe materialul sau, dar nu este inca Beethoven din „Eroica". Astfel, concertul de vineri seara ne aduce pe calea undelor muzicale lucrari ale celor trei mari clasici vienezi: Haydn, Mozart si Beethoven.
Mircea Tataru