Concert Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 7 ani si 7 luni
Vizualizari
525

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 14 martie 2008

CONCERT SIMFONIC

O seara americana"

Dirijor: GHEORGHE COSTIN

Solisti: MARIAN TANAU (S.U.A.)

SORIN DOGARIU

Program:

A.Copland: Trei schite latino-americane pentru orchestra

Solo trompeta: CORNELIU MEICI

S. Barber: Concertul pentru vioara si orchestra

G. Gershwin: Rhapsody in blue

L. Bernstein: Dansuri simfonice din West Side Story

FILARMONICA „BANATUL" TIMISOARA

VINERI 14 martie, 2008, ORA 19

SALA DE SPECTACOLE „CAPITOL"

Dupa un concert simfonic la Budapesta, la inceputul saptamanii, Orchestra simfonica a Filarmonicii „Banatul" pregateste pentru vineri, 14 martie, un program de muzica americana. Maestrul Gheorghe Costin, dirijorul concertului, ne propune doua lucrari de Samuel Barber, in prima parte si doua de George Gershwin, in partea a doua.

Samuel Barber ocupa un loc important in istoria muzicii americane si universale, fiind cel mai cantat compozitor american dupa Copland si Gershwin. S-a nascut la 9 martie, 1910, in West Chester, Pennsylvania. Acest compozitor romantic, de un lirism considerat retrograd, a fost ignorat de presa si critica muzicala peste 10 ani, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale. El a devenit celebru la auditia de la New York, sub conducerea lui Toscanini, a unei transcriptii pentru orchestra a partii lente dintr-un cvartet de coarde compus in 1936. Este vorba despre Adagio, pe care-l vom asculta in debutul programului simfonic de vineri. Barber a fost un muzician foarte serios si dedicat artei. El nu s-a raliat niciunei scoli de compozitie sau organizatii de profil. El nu a urmat pe nimeni in domeniul componistic. A scris opere, simfonii, lucrari vocale, concerte instrumentale. Dupa Adagio, vom asculta si concertul sau pentru vioara si orchestra scris in 1939, in interpretarea violonistului Marian Tanau din Statele Unite.

George Gershwin s-a nascut in Brooklyn, Hollywood, la 26 septembrie, 1898 dintr-o familie de evrei rusi emigrati in Statele Unite. De fapt numele lui era Jakob Gershowitz, dar, ca si multi alti emigranti, si-a luat un alt nume, mai american. Primul succes de rasunet l-a avut cu prima auditie a unei lucrari comandate de dirijorul Paul Whiteman pentru orchestra sa. Asa s-a nascut in 1924, Rhapsody in blue, o piesa cunoscuta azi in toata lumea. O vom reasculta vineri seara cu participarea solistica a pianistului Sorin Dogaru.

In 1928, fratii Gershwin fac o vizita la Paris, nu numai pentru a cunoaste vestitul oras, dar si pentru ca George sa faca o vizita cunoscutului compozitor Maurice Ravel. Cerandu-i sa-i dea cateva lectii de compozitie, acesta se pare ca i-ar fi spus: „De ce vrei sa fii un Ravel de mana a doua cand poti fi un Gershwin de prim rang?". Dupa cele relatate de Igor Stravinski, Ravel ar mai fi adaugat: „Mai bine ar fi sa-mi dai tu mie lectii".

Nu stim cat este adevar si cata anecdotica, oricum, vizita la Paris, prin impresiile, prin cele vazute si traite, a nascut o capodopera pe care o vom asculta in incheierea programului simfonic de vineri seara: Un american la Paris.