Concert Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
507

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 29 februarie 2008

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: RADU POPA

Solista: STANCA MANOLEANU

Program:

G.Mahler: Adagietto

Fr. Chopin: Concertul pentru pian si orchestra nr.2 in fa minor op. 21

Fr. Schubert: Simfonia nr. 4 in do minor (D. 417) – „Tragica"

FILARMONICA „BANATUL" TIMISOARA

VINERI 29 Februarie, 2008, ORA 19

SALA DE SPECTACOLE „CAPITOL"


Concertul simfonic al Filarmonicii „Banatul" de vineri, 29 februarie, va debuta cu Adagietto de Gustav Mahler, partea a IV-a din simfonia nr. 5.

Este piesa orchestrala cea mai faimoasa a lui Mahler, si cea mai cantata dintre toate extrasele simfoniilor sale. Dureaza cam 10 minute, dar unii dirijori o interpreteaza largit, datorita expresivitatii sale extraordinare, astfel putand sa dureze chiar aproape 12 minute. A fost raspandita in lume si prin folosirea ei de catre Luchino Visconti in filmul Moarte la Venetia. In 1968, la 8 iunie, a fost auzita in Catedrala Sfantul Patrick din New York cu ocazia slujbei de inmormantare a lui Robert Kenedy.

In 8 februarie am ascultat pe scena „Capitol" primul concert pentru pian si orchestra de Chopin, cel in mi minor, care de fapt a fost scris ulterior concertului nr 2, in fa minor, pe care il vom asculta vineri seara in interpretarea pianistei Stanca Manoleanu. Spuneam in avancronica acelui concert despre viata foarte scurta a acestui extraordinar talent componistic si interpretativ. Cu toate ca a trait putin, Chopin ne-a lasat un testament muzical de mari proportii, un dar pentru pianisti, caci pianul a fost instrumentul prin care si-a dezvaluit bogatia sa sentimentala. Prin el istoria muzicii pentru pian ajunge la o dezvoltare extraordinara, alaturandu-se marelui Liszt, care de altfel l-a apreciat foarte mult.

Din pacate nu cunoastem de ce acest al doilea concert a ajuns sa fie considerat astfel, fiind compus si executat de Chopin insusi la 17 martie 1830, inaintea celui considerat a fi primul, care a fost cantat prima data in septembrie 1830. Muzical, este in mod clar mai matur si echilibrat. Si numerotarea prin opus este ulterioara. Important este faptul ca daruieste o expresivitate muzicala deosebita, vadeste o sensibila arta a detaliilor si pe alocuri energie si vitalitate exploziva, mai putin tipica celui supradenumit poetul pianului.

Concertul simfonic de vineri seara ce va fi dirijat de maestrul Radu Popa, se va incheia cu Simfonia a IV-a in do minor „Tragica", de Franz Schubert. Muzicologia afirma ca in aceasta simfonie Schubert se desprinde definitoriu, prin subiectivarea emotionala, de Haydn, Mozart si Beethoven. A fost compusa in 1816 si reperul frumusetii ei este totusi partea lenta, o pagina romantica schubertiana. Un program interesant de audiat in aceasta speciala zi a unui an bisect.