Concert Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
618

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 1 februarie 2008

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: GHEORGHE COSTIN

Solista: CAROLINE CHEHADÉ (Canada)

Program:

J.Haydn: Simfonia nr. 73 in Re major – „La Chasse” („Vanatoarea”)

M. Bruch: Concertul pentru vioara si orchestra nr. 1 in sol minor op. 26

R. Strauss: Dansul Salomeei – Dansul celor sapte valuri op. 54 din opera „Salomeea”

R.Strauss: Suita „Cavalerul rozelor” op. 59

 

FILARMONICA „BANATUL” TIMISOARA

VINERI 1 Februarie, 2008, ORA 19

SALA DE SPECTACOLE „CAPITOL”


Intram, de saptamana viitoare, intr-o serie de concerte asa-numite grele, nu neaparat pentru perceptia publicului, ci pentru ca reprezinta momente importante, puncte de referinta in istoria muzicii. Maestrul Gheorghe Costin doreste sa ofere publicului din Timisoara, conducand orchestra Filarmonicii „Banatul”, doua lucrari de Richard Strauss — Dansul Salomeei, din opera „Salomeea” op.54, supradenumit si Dasul celor sapte valuri si Suita „Cavalerul rozelor” op. 59, dupa opera cu acelasi nume.

Concertul simfonic din seara zilei de vineri, 1 februarie, va incepe cu Simfonia nr. 73 in re major, Vanatoarea, de Joseph Haydn, o simfonie vesela ce poate constitui o uvertura. Ea are patru parti si a fost scrisa in 1781 de parintele simfoniei, cum a fost denumit Haydn in istoria muzicii.

Tot in partea intai vom asculta in interpretarea violonistei Caroline Ghenadé din Canada, concertul pentru vioara si orchestra nr.1 in sol minor, op 26, de Max Bruch. Este una din cele mai cunoscute si apreciate lucrari ale lui Bruch, un concert marcat de un romantism senin, in genul concertului lui F. Mendelssohn Bartholdy, fara prea mari efuziuni si sentimente extreme. El a fost compus intre anii 1866-1868, fiind executat in prima auditie de celebrul violonist Iosef Joachim in 1869. O avancronica de concert nu ne permite, ca spatiu, sa spunem tot ceea ce ar trebui despre opera Salomeea pentru a intelege rostul dansului celor sapte valuri dansat de aceea care a taiat capul lui Ioan Botezatorul. Drama lui Oscar Wilde l-a inspirat pe Strauss pentru o lucrare de extrema tensiune si frumusete artistica. Ascultand-o in transcriptie, la o expozitie de piane, Mahler spunea ca este riscant ca Strauss sa nu adauge si o scena de balet care sa aduca un plus de senzualitate si forta malefica desfasurarii actiunii. Acesta s-a conformat, rezultatul fiind spectaculoasa muzica cu care incepe partea a doua a concertului de vineri.

Concertul se va incheia cu celebra suita Cavalerul rozelor, nascuta din muzica operei cu acelasi nume a lui Strauss. Dupa ce asimileaza influentele lui Wagner, dupa ce parcurge estetica lui Brahms, Liszt si Bruckner, Richard Strauss se detaseaza de toti afirmand o arta unica si valoroasa, o solutie valabila pentru arta lirica a primei jumatati a secolului trecut. Cu Cavalerul rozelor el readuce farmecul vietii sociale si a ambiantei vieneze a secolului XVIII. Premiera a avut loc la 26 ianuarie, 1911, la Dresda.


Concertmaestru dr. Mircea Tataru Filarmonica „Banatul” Timisoara