Concert Simfonic - ora 19

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
465

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 18 ianuarie 2008

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: HORST HANS BÄCKER (Germania)

Solista: Katja Huhn (Germania)

Program:

L. van Beethoven: Uvertura “Coriolan”

L. van Beethoven: Concertul pentru pian si orchestra nr. 3 in do

minor op. 37

P.I. Ceaikovski: Suita de balet “Lacul lebedelor” op. 20 a

 

FILARMONICA „BANATUL” TIMISOARA

VINERI 18 Ianuarie, 2008, ORA 19

SALA DE SPECTACOLE „CAPITOL”


Dupa reusitul program de divertisment de sambata seara, Filarmonica „Banatul” se întoarce la programele muzicale ale stagiunii, oferte interesante si atractive. Concertul de vineri, 18 ianuarie, are incluse în program lucrari de Beethoven si Ceaikovski.

Uvertura „Coriolan”, op.62, care va deschide programul simfonic este o pagina deosebit de reusita, despre care merita sa spunem cateva cuvinte. Ea nu a fost scrisa pentru tragedia lui Shakespeare, ci ca introducere la piesa unui prieten al sau, Heinrich von Collin. Uvertura este o pagina de muzica programatica si se refera la Generalul roman Coriolanus, care din mantuitorul si salvatorul Romei devine exilat datorita arogantei si dispretului cu care îi trata pe cetatenii Romei. De nevoie se aliaza cu dusmanii Romei si începe asediul asupra orasului. Deznadajduit, si la sfatul mamei si al sotiei el se sinucide. Cunoscand caracteristicile proprii ale eroismului beethovenian, putem spune ca acest deznodamant al uverturii nu îi este propriu, pentru ca în locul unei actiuni eroice cu final victorios asistam la tragedia unei constiinte înfrante. Daca piesa lui Collin este azi data uitarii, Uvertura „Coriolan” are întotdeauna mare succes la publicul meloman, asa cum a avut si în 1807, la premiera.

Supradenumit si Titan al simfoniei, Beethoven a abordat si genul concertistic cu acelasi elan si pricepere. Continuitor al traditiei concertului instrumental mozartian, el reuseste sa afirme trasaturi si sensibilitati noi, în special începand cu Concertul nr. 3, în do minor op. 37, pentru pian si orchestra, pe care-l vom asculta în continuarea programului. Pianista Katja Huhn, din Germania, va interpreta acest concert scris în 1800, o perioada prolifica în activitatea creatoare a lui Beethoven. Lucrul la primele simfonii, dar mai ales la sonatele pentru pian au constituit un antrenament artistic pentru directiile noi ale stilului sau. Transformarile profunde se oglindesc stralucit în concertul nr. 3 si vor lua forma definitiva în simfonia a treia, Eroica.

Concertul simfonic de vineri se va încheia cu suita de baletLacul lebedelor” de Ceaikovski. A fost primul sau balet si a ramas pana azi cu cea mai mare notorietate în randul melomanilor de pretutindeni. Este inspirat dupa o legenda rusa, desi numele personajelor sunt de provenienta germana. Oricum, în folclorul mai multor popoare se poate întalni povestea cu printese transformate în lebede de un vrajitor rau, dezlegarea vrajii putand fi facuta doar prin iubirea unui print. Succesul acestui balet a facut ca el sa capete si o varianta de concert sub forma de suita, op. 20 a, pe care o vom asculta sub conducerea dirijorala a lui Horst Hans Bäcker din Germania.

Concertmaestru dr. Mircea Tataru

Filarmonica „Banatul” Timisoara