Comemorare Paul Neagu

Detalii

Categorie
Evenimente diverse
Modificat
acum 5 ani si 6 luni
Vizualizari
392

Voteaza & Distribuie

Descriere

In iunie 2004, sculptorul Paul Neagu a incetat din viata la Londra, dupa o perioada zbuciumata, chinuit de boala si de framantari sufletesti. Pentru a rememora imagini din viata si opera sa, libraria Carturesti va invita pe strada Mercy nr. 7, in data de 16 iunie, sa participati la o „zi de comemorare". Vor fi expuse machete si albume continand lucrari ale artistului.


Date biografice


Paul Neagu a fost adeseori denumit cel mai important artist roman de la Constantin Brancusi incoace. Sculpturile, picturile, desenele si documentatia performantelor sale se afla in numeroase colectii publice, inclusiv British Museum, Galeria Tate, V & A si Galeria Nationala de Arta Moderna a Scotiei. Nenumaratelor lucrari expuse in lumea intreaga, se alatura cele doua sculpturi din tara: Crucea Secolului, in Bucuresti si Crucificare, in Timisoara (amplasata in fata Catedralei Mitropolitane).


Paul Neagu a fost de asemenea un foarte apreciat profesor; de-a lungul anilor a predat in scoli de arta precum Hornsey, Slade si Chelsea. In 1976 a fost profesor asociat la Colegiul de Arta Regala din Londra.


Expozitii


In 1968 si 1969, opera sa a fost expusa in colectii de arta romaneasca in Praga, Zürich, Paris, Torino si Hamburg. La momentul exilului sau, in 1970, era putin cunoscut in Marea Britanie. Cu toate acestea, si-a construit cu rapiditate o reputatie datorita performantelor dinamice, picturilor si intrigantelor obiecte tridimensionale ale sale.


In doar cinci ani, a fost expus individual la Muzeul de Arta Moderna din Oxford (1974), urmand o serie de expozitii la Londra. In prezent, Galeria Tate Modern este beneficiara unei colectii Paul Neagu, achizitionata cu putin timp inainte de moartea acestuia.