Celebrating Chopin - trei recitaluri de exceptie la Ateneul Roman

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
176

Voteaza & Distribuie

Descriere

„Celebrating Chopin"

Ateneul Roman

duminica, 17 octombrie; marti, 9 noiembrie; marti, 14 decembrie


Fundatia Art Production aniverseaza in acest an, prin trei recitaluri de pian, 200 de ani de la nasterea lui Frédéric Chopin, unul dintre cei mai mari compozitori pentru pian din lume.


Pianul se regaseste pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori purtand chiar un rol exclusiv, iar compozitiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument. Muzica sa se incadreaza in randul celor mai pretentioase opere in privinta tehnicitatii, stilul lui Chopin iese in evidenta prin profunzimea nuantei si a expresivitatii, si nu doar prin complexitatea tehnica. El inventeaza forme muzicale precum balada, insa cele mai semnificative inovatii sub semnatura sa privesc genuri deja existente precum sonata pentru pian, valsul, nocturna si preludiul. Frédéric Chopin este primul compozitor clasic occidental care include elemente slave in muzica sa; mazurcile si polonezele sale reprezinta chiar si astazi baza muzicii clasice nationale poloneze.


Celebrating_Chopin


Piesele inspirate din folclor constituie baza lucrarilor sale. Melodiile cu o ritmica foarte bogata, cu accente ce se pot schimba pe orice timp din masura, alternarea secventelor lirice cu cele triste sau eroice, au dat nastere unora dintre cele mai frumoase pagini muzicale. Nocturnele, de exemplu, descriu cu emotie reveria noptii. Mazurcile si polonezele par niste "tablouri" in care se oglindeste sufletul poporului. Mazurcile sunt dominate de seninatate si au un ritm dansant pregnant, idee exploatata genial si in frumoasele sale valsuri. Polonezele sunt poeme cu caracter eroico-dramatic, ce sintetizeaza patriotismul intregului popor. Baladele se remarca printr-un caracter epico-dramatic, psihologic, iar ampla dezvoltare le-a adus reputatia de "poeme pentru pian". Alaturi de acestea a mai compus lieduri, o Sonata pentru pian si violoncel, 2 Concerte pentru pian si orchestra.


A stiut sa exploateze la maxim toate resursele pianului, facandu-l sa raspunda tuturor intentiilor sale. L-a inzestrat cu o mare bogatie de culori, parca insufletit de o forta vie. Guy de Pourtalès, unul dintre cercetatorii vietii lui Chopin, il numeste "poet al pianului".


Recitalurile extraordinare, ce vor avea loc in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2010 la Ateneul Roman sub genericul „CELEBRATING CHOPIN", vor fi sustinute:


Duminica, 17 octombrie 2010, orele 19:00

Ivo PogorelichMarti, 9 noiembrie 2010, orele 19:00

Jean Marc LuisadaMarti, 14 decembrie 2010, orele 19:00

Elisabeth Leonskaja


Biletele si abonamentele se gasesc la Ateneul Roman si prin reteaua Eventim la: Sala Palatului, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.