Cel ce se pedepseste singur - Arta si Romania in anii '80-'90

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
371

Voteaza & Distribuie

Descriere

Luni, 25 mai a.c., ora 18, Palatul Baroc va fi gazda vernisajului unei expozitii de marca "Cel ce se pedepseste singur - Arta si Romania in anii '80-'90". Proiect al Institutului Cultural Roman, expozitia reuneste trei dintre cele mai reprezentative personalitati ale artei plastice romanesti ale sfarsitului de secolul XX: Stefan Bertalan, Florin Mitroi si Ion Grigorescu.

Expozitia dedicata artei romanesti din ultimele decenii are doua particularitati majore care o disting de toate demersurile expozitionale recente.

Pe de-o parte, ea focalizeaza asupra unei perioade nevralgice din istoria tarii, respectiv anii 80, anii celei mai acute si dramatice depresii economice, sociale si politice din istoria noastra recenta, si perioada imediat urmatoare acestora, anii 90, anii bulversantei tranzitii, care au marcat rasturnari de valori determinante, adaptari, avinturi si esecuri rasunatoare.

Pe de alta parte, expozitia realizeaza aceasta fresca cu functie analitica prin intermediul unei ample prezentari a operei celor mai importanti trei artisti care, in chip semnificativ, au fixat jaloanele critice ale libertatii de constiinta in anii 80 (prin lucrari ce denunta actiunea devastatoare a unui sistem opresiv generalizat, ce afectase fibrele cele mai profunde atit ale constiintei cit si ale vietii de zi cu zi), artisti care nu au contenit insa, nici in anii 90, sa demaste ratacirile, violenta si frustrarile unei perioade caracterizate de definitii mai mult sau mai putin originale ale democratiei.

Expozitia Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu este mai mult decit o incursiune in istoria artei contemporane. Ea este o veritabila radiografiere antropologica a tragismului istoriei noastre recente. De aceea, expozitia va fi insotita de un masiv volum, o publicatie care va contine, pe linga reproduceri ale lucrarilor din expozitie, marturii scrise ale celor trei artisti (din anii 80-90), facsimile dupa schite si desene ale acestora, studii critice de istoria artei contemporane, eseuri de antropologie istorica, dar si o ampla cronologie (ilustrata) a civilizatiei materiale, politice si sociale din Romania anilor 80-90, in care vor fi marcate jaloane diverse pentru schitarea lumii romanesti din respectiva perioada, de la congresele si plenarele PCR pina la lozuri si reclamele la Loto-Prono, de la cozile la alimente pina la ambalajele biscuitilor Eugenia, si de la explozia mass media, TV si a buticurilor anilor 90, pina la alegerile parlamentare, mineriadele si marile manifestatii sindicale ale acelor ani.

Toate acestea vor constitui materia unei premiere expozitionale si editoriale in Romania: primul bilant al schimbarilor dramatice recente din spatiul vizual autohton.