Cei 5 pictori sint prietenii mei !

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
551

Voteaza & Distribuie

Descriere

EXPOZITIA


„Cei 5 pictori sint prietenii mei !"


Galeria Helios, Vernisaj, Joi 2 Octombrie 2008, ora 18


- Cuvant de deschidere Adriana Babeti -


2-15 octombrie 2008


(Eveniment organizat de Sorin Scurtulescu)Text (explicativ subiectiv + descriere expozanti, de Sorin Scurtulescu )


Aceasta expozitie a luat nastere prin retragerea pictorilor (din grupul NOIMA) din natura (inocenta, pura, perfecta, creatia lui Dumnezeu, bucuria vietii) in umbra atelierului, umbra a contemplatiei si a cautarii de sine.


Cei cinci pictori fiind infectati (dar cu antidotul Ortodoxiei in buzunar) de atmosfera occidentala care ne apasa si ne framanta (prin crearea impulsurilor urmatoare: egoism, orgoliu, dorinta de a fi original, nonconformism, anti orice, frica de plafonare si mediocritate, dorinta de unicitate, vedetism, succes material, recunoastere internationala, faima etc) au fost atat de afectati de ceva vreme incat s-au retras inchisi in sine pentru a crea, acoperiti totusi de gandul ca ar putea fi in stare sa fie unelte ale lui Dumnezeu. Fara a constientiza intotdeauna acest lucru, au pornit la drum fiecare de unul singur ajungand momentan pana aici.


Atelierul devenit spatiu interiorizat al sufletului, al rationalului si irationalului, al experimentului plastic brut fara operatii estetice pentru pastrarea frumusetii, atelierul spatiu de pasaj al unor solutii individuale, subiective. Impulsuri, sugestii, stari, trairi, mirari.


Cei 5 pictori au dat in actualele picturi (de dimensiuni mari), maximum pe care-l pot da azi in vremi de pasaj si rapida progresie a valorilor si a nonvalorilor, apreciate si asezate mai nou pe aceasi scala.


„Cei 5 pictori sint prietenii mei !"


Arhiri Simion – om bun, pictor cu multa dexteritate, figurativ si emotiv. Spirit slav iubind pictura lui Rubens, Rembrandt, Velasquez, Goya. Reuseste sa fie contemporan si viu prin arta sa si sinceritatea picturilor sale cu nuduri sau portrete. Pictura este motivatia pentru care s-a nascut traieste, va trai si va muri. Pentru materialele care il ajuta la pictat nu face compromisuri de nici un fel chiar atunci cand nu are ce manca in garsoniera unde sta cu chirie, dar care e plina de magia transcendentului !


Andrei Rosetti – om bun si pictor cumpatat, care gandeste si atinge panza cu liniste si mirare precum un copil care vede pentru prima data un apus sau un rasarit de soare. Pictor care incearca sa impace pictura in ulei cu pictura de Icoane in tempera intr-un mod pe care inca il cauta. Expresia picturilor sale minimaliste ne creaza starea de plenitudine, relaxare, liniste, armonie si bucuria vietii. Partea ascunsa e dedesupt, ea nu poate fi explicata, ci doar traita.


Sorin Neamtu – om bun si dinamic, prieten devotat, intelectual, inventiv, pictor contemplativ-conceptual, incearca sa ne dea un nou tip de perceptie vizuala a detaliului, a obiectului, a brutului imediat, transformat in simbol antipictura ( propunandu-si restrictia la materialele traditionale, cu toate ca uneori recurge la instalatii si inserari in ambient).


Ciprian Bodea – om bun si vesnic ocupat, impulsiv, inocent si primitiv, intuitiv si direct. Artist in pasaj. Dilematic si framantat. Talent nativ, cu dexteritate si subtilitatea relatilor la limita perceptiei tonale. Sensibil colorist, minimalist, epureaza elementul figurativ de orice surplus literar sau grafic. Picturalitatea sa tine de poezia cetii si a luminii difuze sau prea luminoase care mananca contururile.


Dan Gherman – om bun si in pasaj. Pictor sensibil. Trece de la o perioada de vizibile influente spre una framantata de chinul regasirii de sine. Pictura actuala inca nu este finalizata, dar termenele limita nu-l vor speria niciodata pe acest pictor plin de surprize si de sansa.


Sorin Scurtulescu – scriind chiar eu despre mine, am sa va las pe voi sa ma descrieti in gandurile si sufletele voastre. Pictura actuala este tot ce pot sa fac eu acum, maximum care mi-a iesit dupa cat am studiat teoria si practica picturii, pana azi. Ca sa pot progresa mai departe, o voi putea face ori prin practica picturii aici, ori prin contactul cu lumea larga din care imi propun sa imi extrag pe viitor seva si inspiratia.