Casa Artmark sarbatoreste 1 Iunie printr-o licitatie speciala, dedicata copilariei

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 6 ani si 3 luni
Vizualizari
805

Voteaza & Distribuie

Descriere

De Ziua Copilului, Artmark a pregatit un concept inedit de licitatie, prin care o serie de opere valoroase pe tema copilariei vor fi scoase la vanzare. 36 de lucrari de pictura si grafica ale celor mai importanti artisti romani din secolul al XIX-lea pana in prezent sunt propuse de organizatori ca prime piese de valoare ale unei colectii de arta, menite a fi daruita de catre colectionari copiilor lor.


Licitatia Primul meu tablou organizata de Artmark pe data de 2 iunie, reuneste lucrari de arta celebre care reprezinta universul copilariei, realizate de pictori consacrati dar si de tineri artisti contemporani. Dincolo de ideea organizatorilor de a oferi un punct de plecare colectionarilor in formarea unei colectii pretioase pentru mai tarziu, licitatia Primul meu tablou este si o importanta oportunitate pentru investitorii in arta, care vor regasi lucrari a caror valoare creste odata cu trecerea timpului.


Vedeta acestei editii de licitatie Artmark este opera „Fiul padurarului" de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 27 x 29,5 cm), un exceptional portret, realizat de catre cel mai insemnat si mai sensibil pictor al copiilor. Lucrarea, cu o valoare estimata intre 65.000 si 95.000 euro, a participat la expozitia retrospectiva a maestrului din 1979 si este mentionata in catalog ca apartinand colectiei ministrului, pe atunci, Alexandru Birladeanu. O varianta a operei se afla in Muzeul „Vasile Parvan" din Barlad, orasul natal al artistului. Chipul inocent al baiatului, cu privirea sa expresiva, face parte din seria celebrelor portrete de copii realizate de Tonitza la Valenii de Munte, intre anii 1921 si 1924.


Fiul Padurarului - Nicolae Tonitza


O alta opera de exceptie oferita in licitatie este „Mica balerina (Domnisoara Riosanu)", un pastel impresionant din 1908 (127 x 82 cm), realizat de Lucien Lévy-Dhurmer. Cunoscut pentru portretele sale in pastel, care afirma o deplina stapanire a acestei tehnici, artistul imbina intr-o viziune originala elemente simboliste, prerafaelite si Art-Nouveau. Acestea se fac remarcate si in opera prezenta, care infatiseaza aparitia delicata a unei fetite, surprinzatoare prin privirea ei iscoditoare. Opera are o valoare estimata intre 15.000 si 24.000 €.


Mica balerina - Lucien Levy Dhurmer


Maestrul Corneliu Baba este reprezentat in licitatie prin doua portrete de copii, exemple admirabile ale stilului sau inconfundabil, care a marcat pictura romaneasca a celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea. „Cumintica (Madalina)" (ulei pe panza, 52,5 x 47 cm) si „Mihaita" (ulei pe panza, 80 x 61 cm) se evidentiaza prin patrunderea psihologica a modelelor, insusire a operei sale umane care l-a pozitionat pe Baba printre cei mai importanti portretisti romani. Lucrarile sunt evaluate la o valoare intre 6.000 - 10.000 €, respectiv 6.000 – 12.000 €.


Mihaita - Corneliu Baba


Alte opere importante incluse in Licitatia Primul Meu Tablou sunt semnate Rudolf Schweitzer-Cumpana, Kimon Loghi, Iosif Iser, Samuel Mützner, Tia Peltz, Horia Damian s.a.


Toate cele 36 de lucrari scoase la licitatie pot fi admirate in cadrul expozitiei deschise in perioada 28 mai - 2 iunie, intre orele 11.00 - 21.00, la Hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti.


Licitatia Primul meu tablou are loc joi, 2 iunie, la Hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti, incepand cu ora 19.30.