Calea - traseu, miscare, progres

Detalii

Categorie
Targuri - expozitii
Modificat
acum 5 ani si 1 luna
Vizualizari
535

Voteaza & Distribuie

Descriere

EXPOZITIA TEMATICA ANIVERSARA
CALEA – TRASEU, MISCARE, PROGRES”

Va invitam cu drag joi, 18 octombrie 2007, orele 14 in holurile de la etajele II si III din Palatul Administartiv din Timisoara (Bd. Revolutiei din 1989 Nr. 17) la vernisajul Expozitiei tematice "Calea - traseu, miscare, dinamism". Manifestarea artistica dedicata implinirii a 150 de ani de la inaugurarea caii ferate Szeged-Timisoara este initata si organizata de catre Filiala din Timisoara a UAP, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si Consiliul Local Timisoara.

Curatorul expozitiei este pictorul Petru Galis.

Prezinta crticul de arta prof. univ. dr. Ioan Iovan, recent distins cu Premiul national al UAPR pentru critica pe anul 2006.

La expozitia aniversara s-au  prezentat cu cate 1-2 lucrari 72 de artisti plastici profesionisti din Timisoara, Arad si Deva, printre care se numara Lidia Ciolac, Virginia Baz-Baroiu, Suzana Fantanariu, Rodica Banciu-Regep, Calin Beloescu, Daniela Oravitan, Octavian Maxim, Adriana Oancea, Dumitru Popescu, Rudolf Kocsis, Alexandru Isbasea, Iulia Dinescu, Sorin Nicodim etc., precum si reprezentantii de frunte ale generatiilor tinere. 


Drept continuare a expozitiilor jubiliare organizate in anii precedenti – „Lumina – fenomen fizic si simbol artistic”, „Scena si/in artele vizuale” si „Maternitatea – izvorul vietii” – care s-au bucurat de un succes remarcabil, deosebit de mare atat in randul creatorilor de frumos si cat si al publicului larg, al iubitorilor de arta din Timisoara si Szeged (Ungaria), Filiala din Timisoara a Uniunii Artistilor Plastici din Romania organizeaza pe parcursul anului 200 o noua expozitie tematica aniversara sub genericul „Calea – traseu, miscare, progres”.

Manifestarea artistica isi propune sa marcheze si sa omagieze implinirea a 150 de ani de la sosirea primului tren capitala Banatului, de la inaugurarea tronsonului de cale ferata dintre Seghedin si Timisoara. Evenimentul de importanta istorica a avut loc in data de 15 septembrie 1857. Tot atunci a avut loc inaugurarea primelor cladirii ale garii Timisoara, care au devenit obiective, edificii emblematice ale orasului de pe Bega. Calea ferata a dat un imbold si un avant puternic dezvoltarii economice, sociale si spirituale a asezarii urbane de pe Bega si a intregului tinut dintre Mures si Dunare. Transportul de persoane, precum si de produse industriale si agricole a devenit mult mai moderna, foarte rapida si sigura. In anul 1858 s-a construit si s-a dat in folosinta linia de cale ferata Timisoara-Iasenova-Bazias, iar in anul 1872 linia Timisoara-Caransebes-Orsova. Timisoara intr-un interval realtiv scurt s-a tranformat intr-una din cele mai importante noduri de cale ferata, de unde am plecat si au sosit garnituri de tren in si din noua directii diferite. In anul 1898 s-a ridicat dupa proiectele arhitectului Felix Speidl cladirea impozanta a garii noi, cu un aspect arhitectonic special.

„Via est vita” – sustine vechiul dicton latin. Drumul, transportul este viata. Umanitatea n-ar exista fara drumuri, fara circulatie, fara contacte. Calea este nu doar o artera de circulatie, in arta constituie un simbol cu sensuri multiple. Drumul nu asigura doar legatura dintre doua puncte geografice determinate, dintre doua asezari sau regiuni, ci reprezinta si simbolul miscari, al deplasari, al inaintari, al dinamici, al progresului. Aria reprezentarii plastice este extrem de larga de la carare si poteca pana la bulevard sau autostrada. Pe drum circula alaturi de pietoni cele mai diferite mijloace de transport: automobile, carute, atelaje, biciclete, trasuri, birje etc. Pe de alta parte si avionele, elicopterele, rachetele isi urmeaza caile, traseele lor. Un capitol aparte constituie axele astrale si calea lactee. Traficul, circulatia uneste indivizi, comunitati, colectivitati, asezari umane, regiuni, state si continente. Asigura legaturile, contactele intre civilizatii si culturi. Aspectele si mijloacele concrete, fizice ale deplasarii sunt completate de vasta sfera spirituala, culturala initiatica si filosofica a comunicatiei, a circulatiei. Calea constituie comunicare, apropriere intre individ si individ, intre colectivitate si colectivitate, intre societate si societate. Parcursul unui drum dintre doua puncte fixe este si un prilej de meditatie, de autoanaliza. Drumul este marcat si limitat de repere, de indicatoare, si prin natura lui are intrare si iesire, are inceput si sfarsit. Caile, drumurile se intersecteaza, se intretaie si se bifurca.

Existenta umana, viata fiecarui individ in parte isi are o traiectorie bine definita. Toti muritorii de rand sunt doar trecatori pe Pamant. Calea, parcursul are si importante aspecte filosofice si religioase. Mesajul Mantuitorului – dupa Evanghelie – este clara: „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata”. Calea de urmat – sustine invatatura crestina – este credinta in Christos, fiul lui Dumnezeu. Isus a strabatut „Drumul Crucii”, care prin a cele 14 statii l-a condus pe Golgota.

Consideram ca abordarea importantei teme a deplasarii, a comunicatiei, a devenirii si mantuirii constituie o provocare interesanta, incitanta si extrem de generoasa si pentru artistii contemporani, pentru creatorii de frumos din Banat. Pe langa faptul ca prin lucrarile de arta realizate se va cinsti si comemora un eveniment important al istoriei locale, implinirea a 150 de ani de la inaugurarea caii ferate care a legat Timisoara de inima Europei, pictorii, sculptorii, graficieni, artistii decoratori din Banat care se vor lasa angrenati, mobilizati si inspirati de subiect se vor angaja sa continue si sa imbogateasca cu opere originale, proaspete apeland la genuri artistice, la tehnici, solutii, materiale, mijloace si modalitatii noi, moderne, inedite. In arta secolului al 21-lea complexa tema a miscarii, deplasarii si a parcursului initiatic poate fi surprinsa si redata, zugravita in cele mai diverse forme si ipostaze. Majoritatea artistilor plastici contemporani din Banat au de spus, de exprimat si transmis lucruri esentiale, deosebit de importante despre cale, mobilitate, miscare si dinamism.

Expozitia va insuma rezultatele valoroase, originale, demne de atentie ale preocuparilor si eforturilor artistice actuale ale creatorilor de frumos din Timisoara si judetul Timis.

Expozitia tematica aniversara Calea – traseu, miscare, progres” organizata de catre Filiala din Timisoara a UAP se doreste sa evoce evenimentul petrecut cu un veac si jumatate in urma aducand un omagiu tuturor acelora care au adus o contributie la dezvoltarea circulatiei, a transporturilor, a schimburilor de materiale si valori, la progresul umanitatii.

Reproducerile lucrarilor expuse in cadrul expozitiei tematice aniversare „Calea – traseu, miscare, progres” vor fi cuprinse si prezentate intr-un amplu catalog editat in format tiparit si digital.