Cabaret, teatru, cinema in vechiul Bucuresti

Detalii

Categorie
Targuri - expozitii
Modificat
acum 5 ani si 6 luni
Vizualizari
128

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fundatia Calea Victoriei va invita la un nou eveniment despre istoria Bucurestiului: „Cabaret, teatru, cinema in vechiul Bucuresti", in data de 2 martie 2011. „Povestile" vechilor localuri de divertisment bucurestene vor fi relatate de istoricul Adrian Majuru intr-o locatie foarte adecvata temei alese, La Muse, pe Str. Lipscani, in incinta Teatrului de pe Lipscani.

Cabaretele «Alhambra», «Moulin Rouge» sau varieteul «Salata», apoi teatrele de vara «Iunion», «Otetelesanu» sau «Blanduzia» jupanului Stavri, gradinile «Rasca», «Belvedere» sau «Heliade», cinematografele «Select», «Trianon» sau «Lux», multe dintre ele cu sali de biliard si popice dar mai ales programe de divertisment care animau viata nocturna a orasenilor de oriunde ar fi fost ei dar care au ales sa vina la Bucuresti.

Divertismentul nocturn ca prelungire si variatie a diurnului, mai riguros cu moravurile si mai intolerant cu deviatiile ludicului, explodat dupa primul razboi mondial, chiar din anii foarte tulburi 1917-1919.

Cabaretele devenisera cuiburi de spionaj international si mijloc de racolare a fetelor frumoase, care sub masca unui spectacol de varieteu aveau si alte misiuni de care vechea Romanie s-a folosit pana dincolo de anii 1940.

Dincolo de acest aspect, divertismentul a insemnat si cultura veritabila daca este sa amintim aici compania teatrului «Carabus» infiintat de Constantin Tanase tot dupa marele razboi.

Bucurestiul de azi a pierdut cultura veritabila a cabaretului de calitate, a teatrului de varieteu mosit de numeroasele gradini de vara, vechi de o suta de ani deja in anii interbelicului. Divertismentul s-a furisat dupa 1947 in salile de teatru, usor de manevrat ideologic, iar apoi, cinematograful, adevarat mijloc de re-formatare ideologico-culturala a noilor generatii de dupa 1950. Este vorba de controlul absolut si cenzurat al filmelor si stectacolelor, care s-au derulat timp de 50 de ani, in opozitie cu libertatea de expresie si de marketing a divertismentului, foarte apreciata de impresarii nostrii interbelici si antebelici.

Vom calatori cu ajutorul unor intamplari foarte vechi insa deloc uitate prin disparutele cabarete, teatre de varieteu sau gradini de vara, cu obiceiurile si istoriile lor.

Lector: Adrian Majuru
Cost: 30 ron, 25 ron pentru student

Locatie: La Muse, Str. Lipscani, nr. 53, sector 3, in incinta Teatrului de pe Lipscani, actuala Sala Rapsodia

INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO