Astra Film Festival 2018

Detalii

Web
www.astrafilm.ro
Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Vizualizari
918

Voteaza & Distribuie

Descriere

Programul complet al Astra Film Festival 2018 și bilete la toate evenimentele sunt disponibile online

Ediția 2018 a Festivalului Internațional Astra Film Sibiu (15-21 octombrie) cuprinde peste 400 de evenimente cinematografice, care se vor desfășura timp de 7 zile în 9 spații special amenajate în centrul istoric al orașului. Programul include peste 100 de filme de non-ficțiune, 8 discuții panel, întâlniri cu profesioniști din industrie, concerte live și peste 60 de sesiuni de Q&A cu realizatori români și străini prezenți la Sibiu.


Astra Film Festival 2018 își va găzdui proiecțiile, evenimentele, invitații de marcă din lumea internațională a cinematografiei de non-ficțiune, profesioniștii industriei și publicul interesat în 9 spații special amenajate în centrul Sibiului, devenite deja destinații pentru iubitorii filmului de non-ficțiune din ultimii ani. Acestea sunt: Astra Film Cinema, Mansarda Astra Film, Teatrul Gong, Aula Magna a Facultății de Medicină, Librăria Habitus, Sala Thalia, Sala de Sticlă și mult apreciatul DOM din Piața Mare - pentru proiecțiile 360 (Domul mare) și proiecțiile VR (Domul mic).


Biletele pentru toate evenimentele Astra Film Festival 2018 se pun în vânzare astăzi, 3 octombrie, atât online, pe site-ul www.eventbook.ro, precum și în rețeaua librăriilor Humanitas din întreaga țară. Din 15 octombrie biletele vor fi disponibile și la casieriile AFF Infopoint (Piața Mare) și Thalia, iar din 16 octombrie biletele vor fi disponibile la toate casieriile AFF.
Un ghid complet pentru achiziționarea de bilete și abonamente, programul casieriilor și accesul în sălile de proiecție și evenimente, este disponibil aici.
Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat https://eventbook.ro/program/astra-film-festival
Ediția a 25-a a Festivalului Internațional Astra Film Sibiu aduce și anul acesta în România unele dintre cele mai importante și premiate producții de non-ficțiune, printre care Sand and Blood (Regia Matthias Krepp și Angelika Spangel), câștigătorul premiului Silver Eye la Jihlava IDFF și al Premiului Juriului la Kiev Human Rights Documentary Film Festival; Tanzania Tranzit (Regia Jeroen van Velzen), Best Cinematography in a Documentary Film la Tribeca Film Festival; Yvonne (Regia Tommaso Perfetti), Most Innovative Film la Visions du Réel; Solving My Mother (Regia Ieva Ozolina), Premiul Juriului pentru Debut la IDFA; The Night (Regia Steffan Strandberg) și Easy Lessons (Regia Dorottya Zurbó). Realizatorii acestor filme vor fi prezenți la Sibiu, unde vor participa la sesiuni de Q&A după proiecțiile filmelor.
Un numar record de 51 documentare vor avea premiera la AFF 2018. Dintre acestea, My Father, Imre (România, Regia Andreea Stiliuc), Wedding of the Year (România, Regia József Bán), If Objects Could Speak (Canada, România, Regia Luiza Pârvu și Toma Peiu), precum și Remnants of a Conversation (Marea Britanie, Regia Jules Leano) vor avea premiera mondială.Ink of Yam (Germania, Regia Tom Fröhlich, Fitzcarraldo Syndrome (Elveția, Regia Laura Morales) și My Voina (Cehia, Regia Zora Čápová) sunt printre filmele care vor avea la Sibiu premiera internațională. Patruzeci de producții vor avea premiera națională.
Discuțiile panel, care vor pune în dezbatere tematici ale AFF 2018, îi au ca invitați și moderatori pe Michael Stewart, Radu Umbres, Alexandru Solomon, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Oana Vasiu și mulți alții.
Concerte live cu nominalizații la Grammy The Tiger Lillies, în deschiderea Festivalului, cu Dan Basu, ca VJ într-un concert imersiv în DOM, și alți invitați-surpriză, precum și un spectacol de teatru documentar – Jurnal de România: Constanța, de Carmen Vidu – completează programul bogat și divers al Astra Film Festival 2018.
La aniversarea a 25 de ani de Festival, suntem încântați nu numai să prezentăm o colecție excelentă de filme de non-ficțiune realizate de cei mai buni documentariști din lume la ora actuală, dar și să sărbătorim cum se cuvine, alături de colegii și prietenii noștri din industrie, să răsplătim publicul nostru fidel cu o poveste frumoasă și cu o experiență de neuitat, spune Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Astra Film Festival dezvăluie membrii Juriului 2018

Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film Sibiu, care va avea loc între 15 și 21 octombrie, a dezvăluit numele personalităților din lumea filmului care vor alcătui juriile celor 5 secțiuni competiționale: Internațional, Europa Centrală și de Est, România, Scurtmetraj și Student. Cei 13 membri ai juriului au misiunea de a decide câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din cele peste 3000 de filme înscrise, din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.
Legendara Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, face parte pentru prima dată din juriul Astra Film Festival. Ei i se alătură Haruka Hama, Coordonator al Festivalului Internațional de Film Documentar Yamagata (YIDFF), Japonia; Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar ‘London Open City’, Profesor la University College London, Marea Britanie; Cristi Puiu, Regizor, România; Marin Martschewski, Regizor, fost Profesor la Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin și la Béla Tarr Film School Sarajevo; Alexandru Solomon, Regizor, Director fondator al Festivalului de Film One World Romania (OWR); Dina Iordanova, Profesor de Film la University of St. Andrews, Marea Britanie; Cristian Tudor Popescu, Critic de film, Doctor în cinematografie și media, România; Simon Kilmurry, Director Executiv al Asociației Internaționale a Documentarului (IDA), SUA; Adina Popescu, Scriitor, Realizator de film documentar, România; Ruben Vermeersch, Regizor, Belgia; Liviu Tipurita, Regizor, Marea Britanie; și Vintilă Mihăilescu, Scriitor, Profesor de antropologie culturală, România.
Regizori, producători, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori – cei 13 membri aleși ai juriului reprezintă toate fațetele industriei filmului de non-ficțiune. Fiecare dintre ei aduce în jurizarea AFF 2018 criterii noi, unghiuri de vedere și perspective personale, dedicație și experiență în domeniu. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie.
Ca membru al juriului, ceea ce observi prima oară este dacă filmul îți captează atenția. Trebuie să fii răbdător, deoarece poate să dureze uneori până ce povestea se arată și își dezvăluie culorile. Apoi observi adevărul pe care filmul a reușit să îl capteze, dacă a reușit să capteze adevăr. Filmul documentar începe în mintea regizorului, cu o obsesie de-a acestuia. Cu ceva pe care oamenii nu pot lăsa deoparte. Este un anumit lucru, o poveste, o scenă care îți tot apare în minte, iar filmul se naște din a înlătura acea obsesie. Vreau să spun că nu vine din afară, vine dinăuntru”, împărtășește din experiența sa de jurat Michael Stewart, antropolog, profesor la City University of London, scriitor, regizor de film documentar, care a înființat Festivalul de Film Documentar ‘London Open City’ inspirat de modelul Astra Film Festival Sibiu.
Suntem onorați să prezentăm echipa de profesioniști care va juriza filmele de la Festival. De un sfert de secol, Astra Film Festival s-a remarcat ca punct de reper pe harta cinematografică europeană, un promotor al producțiilor de non-ficțiune și un susținător constant al cinematografiei românești. Faptul că, an de an, se înscriu tot mai multe filme demonstrează că atât viziunea de selecție pentru secțiunile competiționale ale Festivalului, cât și efortul de obiectivitate al juriului de-a lungul edițiilor au creat împreună o valoare de necontestat. Premiile Astra Film Festival sunt considerate o adevărată recunoaștere internațională pentru autorii genului”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Secțiunile competiționale și programele tematice ale Astra Film Festival Sibiu 2018 prezintă un spectacol al lumii contemporane în 101 + 1 imagini de autor


Festivalul Internațional Astra Film își aniversează cea de-a 25-a ediție în 2018 cu un program de peste 100 de filme de non-ficțiune remarcabile, grupate pe 5 secțiuni competiționale și 14 programe tematice. Selecția Astra Film 2018 își propune să trezească curiozitate și mirare în publicul Festivalului, precum și să exploreze, împreună cu acesta, teme cruciale, subiecte și evenimente care afectează astăzi întreaga lume.
Din cele 101 filme selecționate, 56 participă în competiția Astra Film Festival 2018 și 45 de producții de top sunt prezentate în afara competiției, în cadrul celor 14 programe tematice ale Festivalului, în formatul dedicat proiecților VR și 360 de grade, precum și în cadrul festivalului de educație prin film documentar Astra Film Junior.
Prin programele sale tematice, Festivalul Internațional Astra Film Sibiu prezintă cinematografia realității înțeleasă nu numai ca un portret intim și detaliat al condiției umane, dar și ca un mod de conștientizare socială și instrument de schimbare, o „terapie pentru însănătoșirea societății” (cum o caracterizează regizorul Cristi Puiu). Temele abordate în ediția 2018 examinează fațetele, mentalitățile, normele sociale scrise și nescrise ale acestei lumi, pornind de la ideea că fără cunoașterea realității nu este posibilă înțelegerea ei, la fel cum fără a înțelege realitatea nu o putem schimba.
Programele tematice AFF 2018 explorează legăturile din familie, relațiile între generații și efectele trecerii timpului asupra noastră (Maternitatea, Atenție! Părinți la volan, Înspre lumea adulților, Rituri de trecere, Cine n-are bătrâni să-și cumpere); exercițiul dificil al găsirii identității personale, naționale sau digitale (Supraviețuind tărâmului natal, Unde e Acasă?, Eu și originea/religia mea, Extrema dreaptă lângă noi, #viețilenoastreonline); și căutarea echilibrului între a ne trăi soarta și a ne construi un destin (Destine încercate, Contra curentului, În perspectivă largă, Efectul fluturelui).
Centenarul României este omagiat la Festival prin proiecția în premieră a filmului Drumul Regilor – Transalpina al regizorului Dumitru Budrala. Folosit din timpuri străvechi, drumul care străbate Carpații legând Transilvania de Oltenia este un adevărat depozitar de istorie, unde fantasticul, poveștile mitologice și sublimul peisajelor te însoțesc la fiecare pas. Drumul Regilor a fost considerat o realizare tehnică extraordinară pentru acele vremuri.
Ediția AFF 2018 mai include, ca prezență specială, și cele trei producții finaliste ale competiției Parlamentului European LUX Film Prize, dintre care va fi desemnată câștigătoarea Premiului LUX 2018, pe 14 noiembrie, la Strassbourg: The Other Side of Everything (Serbia, Franța), Regia Mira Turajlić – peliculă selecționată oficial în Festival; Styx (Austria), Regia Wolfgang Fischer; Woman at War (Islanda, Ucraina, Franța), Regia Benedikt Erlingsson.


Filmele selecționate pentru participarea în cele 5 secțiuni competiționale ale Astra Film Festival sunt:


I. AFF INTERNATIONAL (9 filme)
I Am Another You (SUA), Regia Nanfu Wang
Minding the Gap (SUA), Regia Bing Liu
Sand and Blood (Austria), Regia Matthias Krepp, Angelika Spangel
Solving My Mother (Lituania), Regia Ieva Ozolina
Tanzania Transit (Olanda), Regia Jeroen van Velzen
The Image You Missed (Irlanda, Franța, SUA), Regia Donal Foreman
Thinking like a Mountain (Germania, Columbia), Regia Alexander Hick
Unsettling (Israel, Marea Britanie), Regia Iris Zaki
Yvonne (Italia, Franța), Regia Tommaso Perfetti

II. AFF EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST (10 filme)
Easy Lessons (Ungaria), Regia Dorottya Zurbó
Frozen Conflict (Germania), Regia Steffi Wurster
Hugo (Polonia), Regia Wojciech Klimala, Mateusz Wajda
Love Is Potatoes (Olanda), Regia Aliona van der Horst
Putin’s Witnesses (Lituania, Elveția, Cehia), Regia Vitaly Mansky
Srbenka (Croația), Regia Nebojsa Slijepcevic
Taurunum Boy (Serbia), Regia Jelena Maksimović
The Distant Barking of Dogs (Danemarca, Suedia), Regia Simon Lereng Wilmont
The White World According to Daliborek (Cehia), Regia Vít Klusák
When the War Comes (Croația), Regia Jan Gebert

III. AFF ROMANIA (9 filme)
Aniversarea, Regia Claudiu Mitcu
Caisa - Cinderella Kid, Regia Alexandru Mavrodineanu
Dacii liberi, Regia Monica Lăzurean-Gorgan
Licu, O poveste românească, Regia Ana Dumitrescu
Megaphone (Germania, România), Regia Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt
Mockup Wedding, Regia Mihai Andrei Leaha
Monyo+Baba, Regia Ibolya Simó
Nussbaum 95736, Regia Csibi László
Wedding of the year, Regia József Bán

IV. AFF SCURTMETRAJ DOCUMENTAR (12 filme)
5 years after the war (Franța), Regia Samuel Albaric, Ulysse Lefort, Martin Wiklund
Because of Salt (spania), Regia Cardozo Basteiro
Dust (Polonia), Regia Jakub Radej
Film for Carlos (Rusia, Guatemala), Regia Byron Renato Borrayo Serrano
If Objects Could Speak (Canada, România), Regia Luiza Pârvu, Toma Peiu
If Only There Were Peace (Turcia), Regia Carmine Grimaldi, Deniz Tortum
Ma (Ucraina), Regia Maria Stoianova
One Day in Aleppo (Suedia, Siria), Regia Ali Alibrahim
Our Song to War (Belgia, Franța), Regia Juanita Onzaga
Password: Fajara (Spania), Regia Sévérine Sajous, Patricia Sánchez Mora
They just come and go (Croația), Regia Boris Poljak
Valea Jiului – Notes (Germania), Regia Alexandra Gulea

V. AFF DOCSCHOOL – STUDENT (15 filme)
Call Him President (Marea Britanie), Regia Marie-Emma Paoli
Daiana (România), Regia Ozana Nicolau
EXIT (Germania, Israel), Regia Katharina Woll
Fitzcarraldo Syndrome (Elveția), Regia Laura Morales
Ink of Yam (Germania), Regia Tom Fröhlich
It Was Tomorrow (Italia, Marea Britanie), Regia Alexandra D’Onofrio
Maregrave (Belgia), Regia Justine Cappelle
Marie (România), Regia Letiția Popa
Meuthen’s Party (Germania), Regia Marc Eberhardt
My father, Imre (România), Regia Andreea Stiliuc
My Voina (Cehia), Regia Zora Čápová
Remnants of a Conversation (Marea Britanie), Regia Jules Leaño
The End (Slovenia), Regia Vid Hajnšek
The Ship Of Gold (Belgia, Canada), Regia Siham Hinawi
The sun will rise (Haiti, Franța), Regia Gessica GénéusCinematografia realitatii romanesti in 17 filme de non-fictiune la Astra Film Festival 2018

Un total de 17 filme portretizeaza realitatea romaneasca a ultimelor decenii pe ecranul Festivalului International Astra Film Sibiu, intre 15 si 21 octombrie. Dintre acestea, 13 productii participa in competitii, 2 sunt prezentate in cadrul programelor tematice si 2 filme fac parte din sectiunea retrospectiva.
Astra Film Festival ofera cinematografiei de non-fictiune un spatiu de intalnire si analiza, unde iubitorii de filme, profesionistii si publicul larg experimenteaza o sensibilizare aparte la problemele si perspectivele lumii in care traim. In contextul in care arta este la cel mai inalt nivel al sau atunci cand atinge un nerv, documentarul, care exploreaza toate punctele nevralgice ale realitatii, devine astazi cea mai puternica forma de arta contemporana, sufletul si constiinta cinematografiei. Cele 17 productii despre realitatea spatiului si spiritului romanesc ne dau ocazia de a privi si a fi priviti prin prisma unor povesti subiective si portrete intime pe care altfel nu le-am fi putut cunoaste niciodata.
Programul competitional al AFF 2018 include prezenta a 9 filme romanesti in sectiunea AFF Romania, 3 filme in sectiunea Scurtmetraj (Daiana, Regia Ozana Nicolau; Marie, Regia Letitia Popa; My Father, Imre, Regia Andreea Stiliuc) si un film in sectiunea Student (If Objects Could Speak, Regia Luiza Parvu, Toma Peiu).
Competitia romaneasca a AFF 2018 abordeaza temele sensibile reprezentate de relatiile dintre generatii si efectele trecerii timpului asupra noastra, de cautarea identitatii nationale intr-o lume divizata si irationala, precum si de dualitatea soarta-destin in asumarea propriei noastre vieti.
Cine n-are batrani sa-si cumpere, argumenteaza filmele Aniversarea(Claudiu Mitcu) - care va avea premiera mondiala la AFF 2018, Nussbaum 95736 (Csibi László) - premiat anul trecut la Near Nazareth Festival, Berlin Flash Film Festival si Hollywood International Independent Documentary Awards si Licu, o poveste romaneasca (Anda Dumitrescu) - castigatorul Golden Dove la DOK Leipzig 2017.
Aniversarea propune reflectia asupra cursului vietii a unei familii adunate in jurul aniversarii bunicului, care la 91 de ani priveste cu egala detasare si limpezime atat viata in mijlocul familiei sale numeroase si multigenerationale, cat si pregatirea unui nou loc de veci pentru trecerea finala. Nussbaum 95736spune povestea despre supravietuire, speranta si iertare a tanarului László Nussbaum, in anii traiti ca detinutul nr. 95736 in lagarul Auschwitz-Birkenau si apoi ca unicul supravietuitor al familiei sale. Licu, o poveste romaneasca este o metafora despre propria conditie si efemeritate, o lectie de viata despre un veac de traire si radiografia Romaniei ultimului secol asa cum o vede Licu la 92 de ani, cu o memorie si o vitalitate rar intalnite.
Productiile din programul tematic Contra curentului prezinta portrete ale celor care, in pofida unor circumstante defavorabile, lupta pentru pastrarea valorilor si realizarea visurilor lor. In Caisa (Alexandru Mavrodineanu, Tudor Giurgiu) un antrenor de box veteran incearca sa transforme un adolescent dintr-un mediu defavorizat in urmatorul mare star al boxului, vorbind despre perseverenta si supravietuire intr-un mediu incapabil sa te sprijine cu adevarat. Portavoce (Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt, Marcel Schreiter) este un studiu de caz inteligent al tinerei democratii romanesti in lupta cu sine insasi si cu viitorul incert al Europei, precum si al posibilei renasteri a constiintei noastre politice prin ridicarea glasurilor impotriva oficialilor guvernamentali dezamagitori si corupti. Monyo + Baba (Arthur Bálint, premiera mondiala la AFF 2018) infatiseaza un tanar cuplu ce imparte scena si viata personala, in incercarea sa de a naviga dificultatile ivite din dorinta de a duce o viata artistica fara compromisuri.
Cateva Rituri de trecere sunt surprinse de filmele Nunta pe dos (Mihai Andrei Leaha) - o satira tandra a stilului si traditiei video-filmelor de familie si o explorare a traditiilor etnografice ale unei comunitati mici din regiunea Banatului, care participa la o nunta pe dos, in care barbatii se travestesc si joaca toate rolurile evenimentului, inclusiv mireasa - si Nunta anului ( József Bán, premiera mondiala la AFF 2018) - povestea consecintelor emigrarii anilor '90 din depopulata Tara a Oasului, care se umple de viata numai in august, cand oamenii se intorc din strainatate pentru cateva saptamani ca sa faca nunti si toata regiunea se transforma intr-o nunta imensa.
Subiectul controversat Extrema dreapta langa noi este pus in discutie de documentarul Dacii liberi (Monica Lazurean-Gorgan), in care sunt prezentate punctele de vedere diferite ale locuitorilor unui sat dacic, ale unui grup cu convingeri mistice, ale administratorului sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia si ale participantilor la Congresele de Dacologie. Pe toti ii uneste pasiunea comuna pentru daci, dar ii despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular in Romania.

Doua prezente speciale romanesti in cadrul programelor tematice ale Festivalului sunt filmele in premiera absoluta Timebox (Nora Catrina Agapi) si Young Mind (Dan Diamancescu). O privire intima catre aspiratia noastra pentru relevanta si dorinta de a fi tinut minte, Timebox este povesteaunui fotograf-documentarist care se lupta pana in ultima clipa pentru ca arhiva sa personala, de peste 21.000 de metri de pelicula filmati in peste 30 de ani si nenumarate artefacte semnificative pentru un muzeu al vietii cotidiene, sa fie salvata si pretuita. Young Mind imbina material din arhiva personala a regizorului Dan Diamancescu (tatal personajului principal) cu interviuri din prezent, pentru a contura portretul documentaristului Nicholas Dimancescu si evolutia sa de la copil minune cu o curiozitate iesita din comun la un artist promitator, cu un mod aparte de a relationa cu ceilalti, urmarind momentele si persoanele ce i-au modelat conceptiile de viata si l-au incurajat sa devina regizor de film documentar, pana la disparitia sa prematura.

Sectiunea Retrospectiva Drumul catre Europa a Festivalului Astra Film 2018 cuprinde 10 filme despre momente de rascruce care au marcat istoria recenta, povesti de viata din tabloul neconventional al traseului tarilor foste comuniste catre Europa, din care 2 sunt productii romanesti.

O privire unica asupra starii de spirit a natiunii la scurt timp dupa zilele sangeroase ale revolutiei din Romania ne este oferita in Dupa revolutie (Laurentiu Calciu, 2010), un documentar observational filmat pe strazile Bucurestiului in 1990, cu montajul facut douazeci de ani mai tarziu. Valoarea sa de document creste cu fiecare vizionare, mai ales ca situatia politica si economica din Romania de azi e o consecinta a ceea ce vedem in imaginile filmate cu treizeci de ani in urma. Reflectand decada tulbure a anilor ’90 pentru Romania si pornind de la o serie de confruntari intense de familie, Campionul balcanic (Kincses Reka, 2006) reconstituie situatia dramatica a unei intregi comunitati pornind de la o istorie personala si reuseste sa redea tabloul complex si credibil al contextului politic de atunci, inradacinat in tensiuni interetnice.


Selecția oficială 2018 a Festivalului Internațional Astra Film, care are loc pentru a 25-a oară la Sibiu, între 15 și 21 octombrie, este disponibilă aici. Programul cuprinde 101 titluri, din care 56 de filme vor participa în cele 5 secțiuni competiționale. 11 documentare vor avea premiera mondială la Festival și 40 cea națională. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie.
În ediția 2018, Astra Film Festival aniversează 25 de ani de explorare și experimentare a condiției umane prin cinematografia realității. Teme actuale complexe și portrete amănunțite ale diversității sociale și culturale contemporane vor fi aduse în atenția publicului din Sibiu prin filmele de non-ficțiune selecționate, de o calitate cinematografică ce transcende atributele filmului documentar per se.
Timp de 7 zile, în 9 spații special amenajate în centrul istoric al orașului, publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 101 filme produse recent în România și în lume. Selecția a fost făcută dintr-un număr record de peste 3.000 de filme care au fost înscrise în acest an și include 10 producții românești.
Competiția de film de non-ficțiune se va desfășura pe 5 secțiuni, astfel: Internațional (cu 9 filme selecționate); Europa Centrală și de Est (10 filme); România (10 filme); Scurtmetraj (12 filme); Student (15 filme). Acestor producții li se adaugă cele 45 de filme prezentate în afara competiției - în cadrul programelor tematice ale Festivalului, în format experiențial (realitate virtuală și proiecții 360 de grade), precum și în cadrul Astra Film Junior, un festival-în-festival dedicat formării generației următoare de cinefili și realizatori de film documentar, aflat la a 10-a ediție.
Programul ediției din 2018 include, de asemenea, conferințe, discuții panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniștilor din industrie, concerte și Q&A cu realizatorii prezenți la Sibiu.
Selecția de filme a ediției 2018 este relevantă pentru lumea în care trăim, unde tot mai multe întâmplări zilnice din sfera politică și socială afectează însăși esența condiției noastre umane și tot mai puține reușesc să ne redea credința în umanitate. Într-o perioadă în care viața chiar bate filmul, producțiile selecționate aduc noutate genului atât prin varietatea și complexitatea subiectelor, cât și prin creativitatea abordării stilistice. Astra Film Festival aniversează astfel 25 de ani de experimentare și explorare cinematografică a realității, într-un spațiu creat anume pentru cunoașterea și înțelegerea micro și macro cosmosului uman”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.