Anton Schmidt - Un arhitect banatean de dimensiuni europene

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
502

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muzeul de Arta Timisoara organizeaza vineri, 19 septembrie 2008, ora 13.00, la Palatul Baroc din Piata Unirii nr. 1, vernisajul expozitiei "Anton Schmidt - Un arhitect banatean de dimensiuni europene".


Deoarece in perioada 05-12 octombrie Muzeul de Arta este gazda workshopurilor organizate in cadrul Festivalului Dramaturgiei Romanesti, expozitia "Anton Schmidt - Un arhitect banatean de dimensiuni europene" va fi inchisa in acest interval. Aceeasi expozitie isi va prelungi sederea pe simezele Muzeului de Arta pana in data de 2 noiembrie, putand fi vizitata din nou incepand cu data de 14 octombrie, intre orele 10-18, exceptand lunea.


Expozitia pregatita de muzeograful Elena Miklosik contine proiecte ale arhitectului din prima jumatate a secolului XIX, lucrari aflate in colectia de grafica a Muzeului de Arta Timisoara. Am atasat acestui e-mail afisul expozitiei, precum si o scurta prezentare a autorului.


Un nume astazi uitat sau stiut de prea putini: Anton Schmidt (1786-1863).


Arhitect, ii spunem astazi, insa el fusese doar mester constructor, Baumeister. Venind de la Arad, a obtinut diploma de mester si titlul de cetatean al orasului Timisoara in anul 1815. A onorat comenzile armatei ridicand o seama de cazarmi in interiorul zidurilor. Toata viata lui a visat sa poata inalta palate in admiratul stil al Renasterii italiene. Parte din aceste vise s-au realizat – la o scara mai redusa. A proiectat si a construit „case domnesti" si de raport, in stil neoclasic, in cartierul Iozefin, Maiere (Elisabetin) sau in satele din Banatul istoric. A calatorit in Europa Centrala si Italia desenand palate si biserici marete. Din cauza sistematizarii orasului de la inceputul secolului XX majoritatea constructiilor proiectate si ridicate de acest bine pregatit arhitect, serios om de afaceri, care a modelat fata moderna a orasului Timisoara, a fost daramata. Casa Strohmayer, Biserica evanghelica din Timisoara, cladirea Muzeului din Pančevo (candva Palatul Consiliului Orasenesc), a Spitalului din aceeasi localitate, inca existente, marturisesc cate ceva din bogata activitate a arhitectului din prima parte a secolului al XIX-lea.


Prin donatia uneia dintre fiicele sale, o parte din planurile cladirilor semnate de Anton Schmidt, a intrat in colectia de grafica a muzeului din Timisoara constituind o documentatie orientativa pentru ceea ce a creat arhitectul in decursul celor 45 de ani de activitate.


Elena Miklosik, muzeograf