Aniversarea Teatrului German aduce spectacole de top la Timisoara

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
610

Voteaza & Distribuie

Descriere

Teatrul German de Stat Timisoara (TGST) organizeaza intre 22 si 30 noiembrie 2008 o serie de manifestari menite sa celebreze doua momente de referinta din istoria teatrului de expresie germana din aceasta parte a continentului: acum 255 de ani a avut loc la Timisoara prima reprezentatie teatrala in limba germana, iar cu 55 de ani in urma a fost infiintat Teatrul German de Stat.

Cu acest dublu prilej, vor fi invitate la Timisoara cateva montari de top ale unor teatre din Romania, Austria si Germania, unul dintre obiectivele manifestarii fiind acela de a cerceta rolul si locul creatiei teatrale de expresie germana in cadrul unui spatiu multicultural, dar si in relatie cu spatiul de limba germana. Saptamana aniversara va fi deschisa in seara de sambata, 22 noiembrie, cu premiera pe tara a piesei Ultimul incendiu, de Dea Loher, in regia Corneliei Crombholz, din Berlin, spectacol produs de Teatrul German de Stat.

Montari de Silviu Purcarete, Radu Alexandru Nica, spectacole cu actori precum Maia Morgenstern, Mircea Rusu, trupa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si cea a Teatrului National din Sibiu, productiile renumitului Schauspielhaus Graz din Austria alcatuiesc un program care va fi completat de o productie muzicala a Teatrului de Stat din Bruchsal (Germania), dar si de o serata literara cu Johann Lippet si o expozitie realizata de Muzeul Central al Svabilor Dunareni din Ulm. Seara de 29 noiembrie va fi dedicata unui spectacol de gala menit sa omagieze vedetele de ieri ale TGST, unele dintre acestea revenind cu acest unic prilej pe scena care i-a consacrat.

Manifestarea – inclusa in Agenda Culturala a Ministerului Culturii si Cultelor cu ocazia Anului European al Dialogului Intercultural 2008 – este organizata de Teatrul German de Stat Timisoara si Consiliul Local Timisoara, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii si Cultelor, al Departamentului pentru Relatii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, al Forumului Cultural Austriac, al Fundatiei Landului Baden-Württemberg pentru Cultura Svabilor Dunareni, al Institutului pentru Relatii Externe din Stuttgart si al Clubului Economic German.


SAPTAMANA ANIVERSARA A TEATRULUI GERMAN

22.11. – 30.11.2008

cu ocazia implinirii a 255 de ani de traditie teatrala germana la Timisoara si

a 55 de ani de existenta a Teatrului German de Stat

Sambata,

22 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Teatrului German

Deschiderea Saptamanii Aniversare


Sambata,

22 noiembrie 2008

ora 19.30


in sala Teatrului German

PREMIERA

ULTIMUL INCENDIU

de Dea Loher


Productie a Teatrului German de Stat Timisoara


Regia: Cornelia Crombholz (Berlin) • Scenografia: Bernd Schneider (Berlin) • Coordonator vorbire scenica: Onno Grohmann (Stuttgart)


Un baiat a fost ucis. A fost un accident, caruia i-a fost martor doar un soldat strain, unul dintre cei care au venit „de departe", din razboi. Dar ceva nu e in regula cu el. In curand, relatiile locuitorilor din cartier se vor altera, existentele lor fiind supuse unor noi pericole. Din ce in ce mai mult apune orice speranta asupra unei vieti mai bune.


Cu: Ioana Iacob, Rares Hontzu, Ida Jarcsek-Gaza, Simona Vintila, Andrea Nistor, Horia Savescu, Radu Miodrag Vulpe, Georg Peetz.


SPECTACOLUL SE TRADUCE SIMULTAN IN LIMBA ROMANA

Duminica,

23 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Operei Nationale Romane / a Teatrului National


HAMLET

dupa William Shakespeare


Productie a Teatrului National "Radu Stanca" Sibiu


Regia: Radu Alexandru Nica • Scenografia: Dragos Buhagiar

Muzica originala: Vlaicu Golcea

Cu: Ofelia Popii, Mariana Presecan, Codruta Vasiu, Adrian Matioc, Adrian Neacsu, Catalin Patru, Vlad Robas, Ciprian Scurtea, Pali Vecsei.


Hamlet este contemporanul nostru. Daca transformam asteptarea, atributul sau ab initio in neputinta, vom descoperi omul de astazi, devorat de responsabilitati care il depasesc. Hamlet este un personaj urban prin excelenta, iar bolile citadine nu-l ocolesc


SPECTACOL IN LIMBA ROMANA CU TRADUCERE SIMULTANA IN LIMBA GERMANA

Luni,

24 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Teatrului German

LA TINTA

de Thomas Bernhard


Productie a Teatrului Dramatic din Graz (Austria)


Regia: Patrick Schlösser

Decorul: Katja Wetzel • Costumele: Uta Meenen.

Cu: Steffi Krautz, Carolin Eichhorst, Max Mayer.


Thomas Bernhard moduleaza cu privire agera si fiori grotesco-ilari una dintre temele sale centrale: ura de sine a protagonistilor incadrati in niste destine rigide fara cai de iesire.

SPECTACOLUL SE TRADUCE SIMULTAN IN LIMBA ROMANA

Marti,

25 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Teatrului German

ASTA SEARA: LOLA BLAU

Musical pentru o actrita, de Georg Kreisler


Productie a Teatrului Dramatic din Graz (Austria)


Regia: Katharina Schmidt • Scenografia: Tanja Kramberger.

Cu: Steffi Krautz, Klaus von Heydenaber (la pian).


Acest „musical pentru o actrita" spune povestea cantaretei Lola Blau, care in 1938, atunci cand doreste sa preia primul angajament serios in cariera, este nevoita sa fuga de nazisti.


SPECTACOLUL SE TRADUCE SIMULTAN IN LIMBA ROMANA

Miercuri,

26 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Operei Nationale Romane / a Teatrului National


GIANNI SCHICCHI

Opera de Giacomo Puccini


Productie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj


Regia: Silviu Purcarete

Conducerea muzicala: Incze G. Katalin. Decorul: Helmut Stürmer. Costumele: Lia Mantoc. Dramaturgia: Varga Noémi.


In piesa burlesca despre si cu Gianni Schicchi actiunea se incheaga in jurul rudelor aparent indurerate de pe urma mortii lui Buoso Donati. Odata ce acestea afla ca bogatul Donati si-a lasat toata averea bisericii, il roaga pe Gianni Schicchi sa-i ajute. Acesta va dicta un testament fictiv in care rudele ii vor mosteni averea decedatului, cu mentiunea ca insasi persoana lui va primi cea mai mare parte din avere.


Cu: Arpad Sándor, Pataki Adorjan, Bogdan Zsolt, Biro Jozsef, Vindis Andrea, Skrovan Tünde, Kato Emoke, Fodor Edina, Vass Robert, Péter Hilda, Albert Csilla, Gyorgyjakab Enikő, Salat Lehel, Sinko Ferenc, Szücs Ervin, Szabolcs Balla, Bacs Miklós, Dimeny Aron, Gallo Ernő, Buzasi András, Fogarasi Alpar, Petho Aniko, Panek Kati, Kantor Melinda, Csutak Réka, Varga Csilla, Molnar Levente, Bodolai Balazs, Farkas Lorand, Manyoki Bence. Orchestra: Barabas Sándor, Florin Buciversan, Dula Imre, Balogh András, Szabolcs Dimen, Torok Marton, Szoverdi Enikő, Szabo Adorjan, Deak Miklós, Lucian Marcu, Pora Tibór, Gombar Levente, Reman Zoltan, Alexandru Craciun, Konczei Ilma, Bakk Attila, Oana Prisacariu.


SPECTACOL DE OPERA IN LIMBA ITALIANA, CU SUPRATITRAJ IN LIMBA ROMANA. VA FI DISPONIBIL MATERIAL INFORMATIV IN LIMBA GERMANA

Joi,

27 noiembrie 2008

ora 19.00in sala Operei Nationale Romane / a Teatrului National


JOCUL REGILOR

de Pavel Kohout


Productie a Teatrului Evreiesc de Stat Bucuresti


Regia: Felix Alexa • Scenografia: Diana Ruxandra Ion

Cu: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Andrei Finti.


Ca in fiecare sambata dupa-amiaza, un batran traducator din Shakespeare joaca sah cu sotia sa, inainte ca aceasta sa iasa pentru cateva ore, spre a ii lasa sotului posibilitatea de a medita asupra tineretii sale, potrivit unui ritual pe care cei doi il respecta de zeci de ani. Ramas singur, barbatul deschide o trapa de unde iese un poet evreu, pe care sotul – din razbunare pentru ca evreul ii sedusese in tinerete sotia – il amageste de 40 de ani ca al Doilea Razboi Mondial este inca in desfasurare.


SPECTACOL IN LIMBA ROMANA CU TRADUCERE SIMULTANA IN LIMBA GERMANA

Vineri,

28 noiembrie 2008

ora 18.00


in sala festiva a Casei „Adam Müller- Guttenbrunn" (Str. Gh. Lazar 10-12)


Vernisarea expozitiei

TEATRU GERMAN IN TIMISOARA DE LA 1753

in colaborare cu

Muzeul Central al Svabilor Dunareni din Ulm (Germania)

si Forumul Democrat al Germanilor din Banat


Vineri,

28 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely"


ALFABET BANATEAN

Serata literara cu Johann Lippet


Sambata,

29 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Teatrului German

SPECTACOL DE GALA:

55 ANI DE TRAGEDIE, COMEDIE, DRAMA


Spectacol de revista cu actori de ieri si de azi ai Teatrului German de Stat Timisoara. Isi da concursul orchestra Teatrului German sub conducerea muzicala a lui Ioan Opra.


Coordonarea si prezentarea programului:

Ida Jarcsek-Gaza si Franz Csiky


in colaborare cu Redactia Emisiunilor in Limba Germana

a Televiziunii Romane


SPECTACOLUL SE TRADUCE SIMULTAN IN LIMBA ROMANA

Duminica,

30 noiembrie 2008

ora 19.00


in sala Teatrului German

NOWHERE MAN

de Carsten Ramm si Hennes Holz


Productie a Teatrului de Stat din Bruchsal (Germania)


Regia: Carsten Ramm • Scenografia: Ines Unser • Muzica: Hennes Holz.

Cu: Cornelia Heilmann, Salma Regragui, Hennes Holz, Milan Pesl, Wolf E. Rahlfs.


In centrul acestei calatorii muzicale se afla piesele legendare ale celebrilor Beatles cu ale lor discuri „Rubber Soul" (1965) si „Revolver" (1966), care demonstreaza un mare talent muzical, nareaza intamplari foarte personale despre dragoste si pasiune, dar in acelasi timp iau si pozitie fata de teme politice, sau deschid calea spre sfera visului si spre subconstient. Aceste piese ne ating sufletele si in ziua de azi. Premiera absoluta.


SPECTACOLUL SE TRADUCE SIMULTAN IN LIMBA ROMANA