AMERICAN BUFFALO - ora: 19

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
118

Voteaza & Distribuie

Descriere

AMERICAN BUFFALO de David Mamet
cu Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu si Marius Florea Vizante
Regia: Cristi Juncu
Scenografia: Dan Titza
Durata: 130 min (fara pauza)
Pret bilete: 25 lei (integral) si 20 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari)

SPECTACOLUL NU ESTE RECOMANDAT PERSOANELOR SUB 16 ANI!

Biletele se pot rezerva prin telefon la numerele 021 3 103 103 sau 0723 103 103 si pe e-mail la adresa bilete@teatrulact.ro.


Teatru de pus in seif

"American Buffalo" este un spectacol foarte bine copt, ajuns la maturitate, dupa cativa ani de rulaj in repertoriul teatrului de pe Calea Victoriei. Productia se va relua in stagiunea viitoare si se impune ca "lectura" obligatorie pentru cei care vor sa stie ce inseamna o comedie adevarata.

Exista spectacole care merita o soarta mai buna si care ar trebui vazute de cat mai multi spectatori, pentru ca ii pot ajuta sa faca diferenta intre calitate si superficialitate, intre interpretari puternice si amatorism.
Este foarte putin probabil sa mai intalnesti un text atat de amuzant, la limita dintre absurd si comedie, care articuleaza atat de bine lumea marginalilor, a sutilor, parodiind-o din interior, analizand pe indelete mecanismele de gandire a unor talhari care pun la cale o "mare" lovitura.
In piesa aparuta in 1975 si jucata prima oara la Chicago, autorul american David Mamet a facut o radiografie de profunzime a limbajului acestei categorii pestrite. Vocabularul colorat, plin de cuvinte deocheate, este dublat de atitudini corporale care ii diferentiaza de muritorii de rand pe cei care cred ca invartesc lumea pe degete.

Interpretari coplesitoare

Cei trei barbati abia se inteleg pe ei insisi, iar cand vine vorba sa accepte alte puncte de vedere iau in calcul aplicarea urmatoarei reguli: "pe unii nu poti sa-i schimbi decat daca-i omori". Dar diletantii pungasi nu ucid pe nimeni, isi omoara doar timpul cu delicioase discutii despre nimic. Sunt prea neindemanatici ca sa faca vreun rau. Actorii nu capata nicio pata la dosar, dupa acest spectacol care le ofera roluri de mare intindere si posibilitatea de a-si arata talentul. Interpretarile lor sunt imaculate.
Cel mai bun este Marius Florea Vizante (in rolul lui Bob), care a imprumutat cateva din reflexele personajului sau din "E pericoloso sporgersi", filmul lui Nae Caranfil. Mucalit si impiedicat, el este pungasul cu un IQ mult sub medie, vesnic intimidat si dispus s-o incaseze pentru stangaciile sale. E suficient sa ridice doar o spranceana si lumea se tavaleste pe jos de ras.
El este cel slab, luat sub aripa protectoare de cel puternic. Gigi Ifrim (Don), mafiotul glacial sabotat in punctele culminante si in mijlocul propozitiilor de un astm care nu-i da pace, il ocroteste ca pe un catelus, aruncandu-i, din cand in cand, cate un os. Si face cu el diverse exercitii de autoritate, aratand jocul puterii in interiorul unei organizatii improvizate.
Iar Vlad Zamfirescu (Teach) este infractorul surescitat, misogin, neserios si egoist, din cauza caruia lucrurile se precipita mai mult decat este cazul.
Spectacolul se sustine in toate punctele lui. Sudurile sunt impecabile: textul se muleaza firesc pe interpretari, iar scenografia pune bine in context toate personajele. Actorii sunt distribuiti perfect in rolurile lor.

"American Buffalo", montarea lui Cristi Juncu de la Teatrul Act, este genul de spectacol pe care ti-ai dori sa-l vezi de mai multe ori. La final iti dai seama ca esti un talhar, ca si cei de pe scena, pentru ca le-ai furat, ca spectator, cele mai frumoase momente din cariera si ai fugit repede acasa, ca sa le pui intr-un seif.


Dan Boicea 22.07.2009