Academia de vara Atlantykron

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 6 ani si 6 luni
Vizualizari
246

Voteaza & Distribuie

Descriere

ACADEMIA DE VARA ATLANTYKRON DE LA CAPIDAVA A AJUNS LA EDITIA 21

Dr. Edgar Mitchell
, astronaut participant la Misiunea Apollo 14, va sustine o videoconferinta pentru participanti

Intre 30 iulie si 8 august, pe insula dunareana Atlantykron (situata la 20 km N de Cernavoda, langa satul si ruinele cetatii antice Capidava) se va desfasura cea de-a XXI-a editie a Academiei de Vara pentru Tineret, Stiinta, Cultura, Arta si Sport „Atlantykron". Aceasta manifestare se desfasoara fara intrerupere din 1990, devenind un eveniment unic pe plan mondial. Manifestarea se adreseaza tinerilor cu varste intre 14 si 29 de ani.

Motto-ul actualei editii este The Future is Listening - Viitorul te Asculta.

Vor fi 450 de participanti, dintre care doar lectorii si organizatorii 60. Tarile de provenienta: Romania, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Marea Britanie, Irlanda.

Atlantykron" reprezinta, de 20 de ani, una dintre cele mai importante academii de vara din Romania si chiar – fara nici o exagerare - si din lume, un spatiu de educatie non-formala a tinerilor, o scoala de vara unica in lume. In 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales aceasta insula indepartata drept un loc ideal, desi salbatic, unde sa se desfasoare Tabara anuala de science fiction, ocazie care le oferea sansa sa studieze si sa invete unii de la ceilalti.

Manifestarea este organizata de catre Centrul pentru Studii Complexe (CSC), Societatea Stiintifica CYGNUS, World Genesis Foundation (WGF) – SUA, Asociatia Livingthroughart, Asociația de tineret STRING sub auspiciile Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) cu sprijinul Fundatiei Dinu Patriciu si a mai multor agentii si structuri guvernamentale: ANIF (Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare), Jandarmeria Romana (BSIJR), Directia Silvica Constanta, Inspectoratului Politiei de Frontiera Ialomita, Politia Harsova, Primaria Topalu.

Evenimentul este sprijinit si de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si de Clubul Presei de Turism PressTour – FIJET Romania.

Academia de vara Atlantykron are urmatoarele sectiuni: Stiinta, Comunicare, Arta, Sport, Cultura.

Cursurile si atelierele sunt structurate pe tematici diverse, precum: Proiecte Planetare, Explorarea Spatiului, Stiintele Viitorului, Alianta Civilizatiilor, Time Reactor Tehnology - Masina timpului, Tehnologia Laser, Inteligenta Artificiala Teoria fractalilor si a haosului, Robotica si inteligenta artificiala, Scoala de OZN-uri, Radio amatori, Educație turistica si ecologie, Science Fiction, Grafica si arte vizuale (sculptura, pictura, fotografie), Sport si activitati de vacanta (concursul "TRIVIA", concurs de sah, demonstratii de box, arte martiale si kickboxing, Thai Chi si Yoga), Free Dance.

Printre lectori se numara profesorii dr. Florin Munteanu, dr. Dan Milici, Aurel Carasel, Adriana Gheorghe, dr. Cristian Parghie, Cezar Lesanu si Victor Sutac, Dan Lucas, Peter Mon, Roberto Quaglia, pictorul dr. Aurel Manole, graficianul Valentin Ionescu, jurnalistul Traian Badulescu etc.

La aceasta editie au fost invitate personalitati renumite pe plan national si international din domeniile stiintei, SF-ului, sportului si culturii. Oaspetii speciali vor fi jurnalistul de știința Alexandru Mironov, dr. ing. Lucian Biro (directorul general al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare), dr. Teodor Vasile ( doctor in științe medicale alternative), Nicolau (directorul editurii Nemira), Cristian Gretcu (actor, membru al grupului Divertis).

Vor participa virtual, prin videoconferinte, Dr. Edgar Mitchell, astronaut, membru al Misiunii Apollo 14, Dr. Ed Belbruno, laureat al premiului Nobel la fizica, (Universitatea Princeton), George Roter (presedintele societatii „Engineers without Borders), Dr. David Anderson – Anderson Institute, Synthia Andrews (scriitor si cercetator), Colin Andrews (scriitor), Mike Manning (geolog), Chan Chow Wah (antropolog) si Ion Hobana (scriitor, UFO-log, presedintele Asociatiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate). Printre invitatii de marca se numara Dan Lucas – campion mondial de kickboxing, Sebastian A. Corn (scriitor de SF), Roberto Quaglia (scriitor, vicepresedintele Societatii Europene de Science Fiction), Valentin, Irinel Burloiu (corporatia Intel), Heather Caton (SUA) – instructor prin terapia prin arta etc.

Sponsorii oficiali ai manifestarii sunt Anderson Multinational, Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare, Elcomex, SNN Centrala Nuclearo-Electrica. Alti sustinatori ai manifestarii sunt Societatea de Salvare Bucuresti, firma Travel Advisor Media, SELGROS

Manifestarea este organizata cu sprijinul Regiei Nationale a Padurilor – Directia Silvica Constanta si al Inspectoratului Politiei de Frontiera Ialomita.

Mentionam ca Academia Atlantykron a gazduit, de-a lungul anilor, numeroase personalitati, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (presedintele Societatii Scriitorilor de SF si Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, regretatul astronom Harald Alexandrescu, artistul Ioan Gyury Pascu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Presedinte al Societatii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american) etc.

Insula este mereu lasata intacta dupa plecarea participantilor, pe ea avand loc actiuni de ecologizare. De altfel, conceptul Atlantykron implica pastrarea intacta a naturii, fara nici o interventie a omului pe aceasta insula. Atlantykron beneficiaza de un post de radio precum si de o revista proprie.

Un film de prezentare al Academiei de Vara Atlantykron, publicat pe youtube in septembrie 2008, realizat si prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numarul de accesari pentru un film educational. Intitulat "Next Generation: Atlantykron", filmul a ajuns in prezent la 23 milioane de vizualizari!